5 régi karácsonyi szokás, amit vissza kellene hoznunk

Zabolai Margit
Írta: ,

Bevásárlás, rohanás, kapkodás – egy ideje mintha erről szólna az advent, hogy aztán mindenki holt fáradtan essen be a fa köré. Pedig a karácsonyt az együtt töltött idő, a szeretteid közelsége teszi széppé, a hagyományok és tradíciók pedig köztudottan még különlegesebbé varázsolják az ünnepeket. Nekünk például nagyon hiányoznak ezek a régi szokások.

1. Szomszédolás süteménnyel

A karácsonyi sütés-főzés jelenthet igazi tortúrát, vagy akár valódi örömöt is. Nem is olyan régen még természetes volt, hogy a frissen kisült süteményből mindenki vitt át a szomszédba is, így elég volt egy félét sütni minden családnak, mégis többféle finomságot tudtak az asztalra tenni. Sőt, az sem volt ritka, hogy a pesti bérházak folyosóin szenteste összegyűltek a lakók, és mindenki hozott magával egy kevés házi finomságot…

Ma már sajnos a legtöbben azt sem tudják, ki lakik a szomszédos ajtó mögött, de miért ne változhatna ez meg? 

Biztos, hogy a szomszédod nem veszi rossz néven, ha átcsöngetsz egy nagy tál mézeskaláccsal, és még az is lehet, hogy jövőre viszonozza a szívességet, így akár újra életre keltheted a hagyományt

2. A közösen elfogyasztott alma

Egy régi magyar szokás szerint a karácsonyi vacsora után a család legidősebb tagja fog egy almát, és egy késsel annyi cikkelyre vágja, ahányan az asztal körül ülnek. Ez után mindenki kap egy almadarabot, amit a vacsora utolsó „fogásaként” esznek meg az egybegyűltek. A hagyomány szerint akik ugyanabból a gyümölcsből ettek, biztos, hogy a következő karácsonyt is együtt fogják tölteni majd.

5 régi karácsonyi szokás, amit vissza kellene hoznunkKép forrása: brebca/depositphotos.com

3. Házi készítésű díszek

Persze, hogy gyönyörűek a boltokban kapható, csillogó-villogó dekorációk, de azt se feledd el, hogy a karácsony nem a költekezésről szól, és nem is attól lesz szép a fa, ha egy vagyont költesz eldobható tömegtermékekre. A dekorálás ráadásul a gyerekeknek is nagyobb élmény lesz, ha magatok készítitek el a díszeket abból, amit otthon találtok. Hosszú papírlánc színes papírgyűrűkből, fényes papírba csomagolt dió vagy szalagra fűzött mézeskalács – ezeket a díszeket már az adventi időszak csendes estéin is elkezdhetitek készíteni, hogy annál nagyobb legyen az izgalom, amikor szenteste a fára kerülnek.