Mit lehet megjósolni Luca napján a hagyományok szerint?

Jankovics Anna
Írta: ,
Mit lehet megjósolni Luca napján a hagyományok szerint?

Ki volt Luca? A legenda szerint egy gazdag szicíliai leány, aki felvette a keresztény vallást és szüzességet fogadott. Egykori kérője szépnek tartotta a szemét, emiatt Luca megvakította saját magát. Luca napját, december 13.-át ,,gonoszjáró nap”-nak is tartják. Számos népszokás kötődik ehhez a naphoz. Sajnos már leszoktunk arról, hogy Luca székét megalkossuk, talán azért, mert nem olyan egyszerű... és már a boszorkányokban sem hiszünk. De nézzük, milyen babonákról szól ez a nap...

Luca-cédula és a jövendőbeli jóslása

Talán ez a legismertebb jóslás forma. A jövendőbeli jóslására használták a Luca-cédulákat. Luca napján tizenkét egyforma cédulára felírták a lányok tizenkét fiú nevét, és összehajtogatták azokat.
Minden nap egy cédulát tűzre vetettek, míg csak egy cédula maradt. Akinek a neve a cédulán szerepelt, az lett a jövendőbeli. Az esküvő időpontját pedig úgy állapították meg, hogy a lányok megzörgették a disznóól tetejét. Ahányat röffent a disznó, annyi év múlva ment a lány férjhez.

Időjárás jóslás

Luca napjától karácsonyig tizenkét nap van hátra. Ezek a napok a tizenkét hónapot is jelölik.

Tehát az első nap időjárása a januári időjárást jelképezte, és így tovább. Az időjárást másképp is próbálták megjósolni.
Tizenkét, egymás után rakott ,,hagymatálkába” sót szórtak, megjelölve, hogy melyik hónap melyik hagymadarab. Ezután már csak annyi volt a dolog, hogy megnézték, melyik hagymadarab mennyi levet eresztett. Ha sokat, abban a hónapban sok csapadékra lehetett számítani.