Mit ad még a karácsony?

Jankovics Anna
Írta: ,

A karácsony időszaka sokak számára az egyetlen olyan időszak, mely valódi, szeretettel teli órákat ad, és talán ráérünk foglalkozni egymással. Ez egy olyan időszak, melyben a család szentségét nem írhatja felül a munka, a szeretet fontosságát kétkedés nélkül kénytelen elfogadni mindenki. Éppen ezért ezekben a napokban nem csupán Jézus születését ünnepeljük…

A család gyógyulásának kezdete lehet

Karácsonykor többnyire „menetrend” van, hiszen olyan találkozóknak is bele kell férnie az időbe, melyekre máskor nem jut idő.

A szervezettség érdekében sokan söprik félre azoknak ismerősöknek a meglátogatását, telefonon való üdvözlését, akikkel az év folyamán kevesebbet találkoznak.

Ez „helyén” van akkor, ha önzőek vagyunk, saját komfortérzetünket kívánjuk maximalizálni.

Mégis, gondoljunk bele: gyerekkorunkban milyen öröm volt ránézni egy-két hétig a központi helyre kirakott képeslapokra, melyeket a rég nem látott rokonoktól kaptunk.

Gondoltak ránk. Ezért fontos, hogy mindenkivel – legalább egy képeslap erejéig – tudatni kell: gondolok rád, nem vagy idegen számomra.

A lélek gyógyulásának kezdete lehet

Az emberi kapcsolatainkat felélesztve lelkünk is gyógyulásba kezd.

A lelkiismeret egy kicsit megpihen, van időnk elmélkedni az elmúlt időszakról: mit értünk el, milyen áron, milyen utakon, kik valóban részesei életünknek.

Ilyenkor érdemes megbocsátani, a megbocsátást gyakorolni, haragosainkat kiengesztelni pár jó szóval.

Érdemes a bocsánatkéréseket erre az időszakra időzíteni, hiszen mindenki könnyebben teszi félre bántódását. Van arra idő és lélek, hogy a sebeket összeforrasszuk.

Karácsonykor kicsit bensőségesebben látjuk a világot, több időnk is van arra, hogy mindezt valamilyen módon, önkifejezés által „állandósítsuk”.

Ilyen lehet a napló írásának elkezdése, a rajz, vagy bármi más, ami segít magunkban meglátni a lényeget.