Mióta így készülök a karácsonyra, sokkal nyugodtabbak lettek az ünnepek

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Mióta így készülök a karácsonyra, sokkal nyugodtabbak lettek az ünnepek

Kép forrása: Luljo/depositphotos.com

A szívemhez a legközelebb a mediterrán életmód áll, így aztán nem meglepő, hogy a kedvenc időszakom a nyár – mégis teljesen odáig vagyok a karácsonyért. Mindig is azt mondtam, hogy én nem nyaralót vennék a tengerparton, hanem egy házat és ott tölteném az egész évet: az én nyaralóm valahol északon lenne, és csak karácsonykor időznék a havas tájon. Bár ezek egyelőre nem többek puszta ábrándoknál, a karácsonynak már jó ideje fontos szerepe van az életünkben. Pedig még csak néhány éve reformáltuk meg!

Időben elkezdek készülődni

Ahogy lemegy a nyár és elmúlnak az első, őszi hetek, már állandóan a fejemben van a karácsony. Szép lassan elkezdek nyitott füllel járni, hátha kapok inspirációt, az ünnepi menüt, dekorációt, vagy éppen az ajándékokat illetően. A legkevésbé sem görcsölök semmin sőt, inkább élvezem, hogy végre megint ilyesmivel foglalkozhatok, és azon agyalok, mivel tudok majd örömet okozni a többieknek.

Ezzel párhuzamosan, ha van rá időm, figyelem a kedvezményeket is. Utálom kiszórni a pénzt az ablakon, azt pedig főleg nem szeretem, ha az utolsó pillanatban kell kapkodnom a meglepetésekkel. Ezt kiküszöbölendő gyakran listát írok az ötletekről, ha van rá módom, még az árat is rögzítem, így követni tudom, hogy a későbbiek során meghirdetett „kihagyhatatlan akció”, valóban az-e.

Egy-egy ajándékot már ősszel meg szoktam venni, így az sem okoz stresszt a későbbiek folyamán, hogy egyszerre lesz túl nagy a kiadás, vagy mindent közvetlenül karácsony előtt kell beszereznem.

Otthonról vásárolok

Sokak számára meglehetősen komoly stressz faktor a karácsonyi nagybevásárlás, a bolti tülekedés, és mikor felismertem, hogy számomra is feszültséget okoz, egyszerűen megpróbáltam kikerülni. Régen én is beleestem abba a hibába, hogy a nagybevásárlások során, már javában az adventi időszakban próbáltam beszerezni a szükséges ajándékokat, díszeket.

Most azonban már szinte kivétel nélkül online szerzek be mindent, és a karácsonyi vásárba tényleg csak lazítani, nézelődni megyek.

Otthon kényelmesen leülök a kanapéra, odakészítek egy kis nassolnivalót a bevásárló listám mellé, és a lehető legnagyobb nyugalomban mindent beszerzek, amire csak szükségünk lehet.

Egyedül a friss alapanyagokat szoktam az utolsó napokban megvásárolni, a tartós élelmiszerek legjavát ugyancsak online vásárolom.

Ajándékozás: szigorúan mértékkel

Ugyan kampányolok az online rendelések és az időben történő ajándékbeszerzések mellett, valójában a legtöbb feszültségtől azzal szabadultunk meg, hogy megbeszéltük: nem igazán ajándékozunk egymásnak a rokonságon belül. Egy idő után nálunk is felütötte a fejét a tanácstalanság, és sorra vándoroltak a dobozos bonbonok, pezsgők és teáskészletek egymás között.

Ezek után valódi felüdülés volt megegyezni a nagyszülőkkel, rokonokkal, hogy legfeljebb csak a gyerekeknek veszünk valami apróságot, egymást bátran kihagyjuk a listáról.

Persze, amikor vendégségbe megyünk, viszünk valami finomságot, de így már nem görcsölünk azon, sikert érünk-e el a választott szappannal. Családon belül általában valami egészen kicsi figyelmességgel szoktunk előrukkolni, és inkább annak a hívei vagyunk, hogy a leárazások során, mindenki saját magára költsön – így garantált az „ajándék” sikere.

Karácsonyfa díszítés közösen – és néha előbb

A legtöbb családban, így nálunk is kulcskérdés a karácsonyfa. Mára egészen jól leegyszerűsítettük a felállítását és a feldíszítését, így ez is a lehető legkevesebb stresszel jár. Beszereztünk egy jó minőségű műfenyőt, amit jóval egyszerűbb felállítani, mint az élő változatot kiválasztani, hazacipelni, majd befaragni.

A díszítés pedig nálunk családi program, így nem kell a kislányunk elől eldugni a díszeket, vagy megszervezni, hogy ne legyen otthon, amíg villámgyorsan puccba vágom a lakást.

Hagyományosan 24-én díszítünk, de volt olyan év, amikor már előbb felkerültek a díszek a helyükre, mert annyira bezsúfolódtak az események, hogy nem akartuk ezt is az utolsó pillanatra hagyni. Egyébként a stressz elengedését tekintve szerintem az a legjobb opció, ha nem görcsölünk rá a hagyományokra, a szokásokra, nem akarunk mindent minden évben pontosan ugyanúgy csinálni, hanem rugalmasan alkalmazkodunk az aktuális körülményekhez.

Sok családnál valóságos szentségtörés a gyerekekkel való közös díszítés, a mi hagyományaink szerint viszont ez az ünnep egyik fénypontja!

Coy_Creek/depositphotos.com

Nem aggódom túl a karácsonyi menüt

Minden évben előfordul néhány alkalommal, hogy nálunk jön össze a család apraja-nagyja, és régen ez minimum kétnapos készülődéssel járt. Aztán rájöttem, ha még karácsonykor sem hagyok magamnak időt a pihenésre, akkor azért egyedül én vagyok a felelős. Most már sokkal inkább arra törekszem, hogy a menü viszonylag könnyed és gyorsan elkészíthető legyen. Nem csak magunk miatt, hanem azért is, mert mire hozzánk érkeznek a vendégek, már úgyis kellően eltelnek a nehéz ételekkel.

A mi családunkban nem „divat” a karácsonyi túlevés, ilyenkor sem eszünk többet, mint az év többi szakában, így aztán nincs is értelme hétfogásos vacsorákat készítenem.

Persze arra törekszem, hogy ünnepi legyen a menü, de nem érzem katasztrófának, ha három-négyféle apró süti helyett csak egyet csinálok, és mellé kekszet teszek egy tányérba.

Emellett családi szinten gyakran össze is szoktunk dolgozni: mi ahányan vagyunk, annyifelé élünk, ezért amikor végre összejövünk, mindenki hoz magával valamit. A tavalyi évben például én voltam a köretfelelős, és mire mindenki megérkezett hozzánk, szépen összeállt a komplett menü. Mindenki csak egy-két féle ételt, fogást csinált, senki sem töltött félnapokat a konyhában, mégis hatalmas lett a választék, amikor helyet foglaltunk az asztalnál.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!