Minden, amit az ajándék visszacseréléséről tudnod kell

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Senki sem szereti, ha az általa adott meglepetés valamilyen okból kifolyólag nem nyerte el a megajándékozott tetszését. Az sem a legjobb, ha mérethiba miatt cserére van szükség, de szerencsére a boltok manapság már nagyon rugalmasak ezen a téren.

Hibás a méret, vagy a szín?

Mielőtt visszaviszed a terméket, tudnod kell, hogy a mérethiba miatt a boltok nem kötelesek kicserélni az adott árut.

Bár általában készségesen állnak a vásárlók rendelkezésére, pontosan azért, hogy megtartsák a vevőket, a jogszabály nem kötelezi erre az áruházakat.

Tehát csakis a bolt által követett marketingen múlik, hogy mérethiba, vagy nemtetszés esetén kicserélheted-e a korábban megvásárolt terméket. 

Mivel, ahogy írtuk, erre a legtöbb bolt nyitott az ünnepek után, blokk ellenében érdemes egy próbát tenni.

Neked és az ajándékot átadónak is sokkal jobb, ha olyasmi kerül a tulajdonodba, ami méretügyileg passzol, és egyúttal tetszik is.

Amennyiben te ajándékozol olyasmit, amit adott esetben cserélni kell, a blokkot ebből az okból kifolyólag mindenképpen tartsd meg néhány hónapig.

Más a helyzet az online termékekkel

Azokat a termékeket (kivétel pl. étel, CD), amiket valamilyen webáruházból rendeltél, indoklás nélkül visszacserélheted, sőt, az árukat is visszakérheted, azonban csak nyolc napon belül.

Ezzel az információval mindenképpen jó tisztába kerülni, ugyanakkor a karácsonyi időzítés meglehetősen nagy gondot vet fel.

Amennyiben a termék érkezését túlságosan kitolod, sanszos, hogy az ajándék nem ér ide szentestéig, azonban ha időben gondoskodsz a beszerzéséről, könnyen lejárhat az indoklás nélküli cserére maradó nyolc napod.

Ebben az esetben ugyanazok a szabályok lépnek érvénybe, amik a hagyományos vásárlás során.

Egy üzenetet, telefonhívást persze megér a dolog, de csupán mérethiba, nemtetszés okán a webáruházak sem kötelezhetőek a cserére.