Miért van szükség a karácsonyra?

Jankovics Anna
Írta: ,

A karácsony egy olyan ünnep, ami sok mindennek meg kell, hogy feleljen. Olyan három nap az életünkből évente, ami a legnagyobb örömöt és legnagyobb bánatot is képes magában hordozni. Mert megszokássá vált, klisé lett és elcsépelt, figyelmen kívül hagyva a karácsony ünnepének eredeti tartalmát.

Mit ünneplünk ma, karácsony címén?

Nincs karácsony szeretet nélkül. Nincs karácsony család nélkül. Nincs karácsony hal nélkül. Nincs karácsony ünnepi menü nélkül. Nincs karácsony süti nélkül.

Nincs karácsony fenyőfa nélkül. Nincs karácsony karácsonyi illat nélkül. Nincs karácsony gyertya nélkül. Nincs karácsony dekoráció nélkül. 

Ezen mondatok tükrében érdemes elgondolkozni – mivel a karácsonyhoz pénz(?) és család kell(?) – hogy hány embernek, gyereknek „nincs” karácsonya.

Tehát, ezek a karácsony fontosságát kihangsúlyozó megállapítások hibásak, helyette így helyes a mondat:

Nincs tökéletes(!) karácsony ez vagy az nélkül. Felvetődik a kérdés, hogy akkor most mit ünneplünk?

A szeretetet, Jézus születését, vagy a tökéletességre, megfelelésre irányuló kényszert?

Az ünnepek olvasztótégelye

A karácsony azért lett „világünnep”, azért épült be könnyen a kultúrákba, mert több helyen ünnepelték, más-más néven, tartalommal ebben az időpontban.

Ezáltal kiváló alkalom volt arra, hogy a családok, baráti, vallási közösségek tagjai ünnepeljenek, adott kultúra – és később minden kultúra – szokásait építve.

Innen már csak egy lépés választotta el ezt az ünnepet attól, hogy a szeretet „ideológiáját” – a vallás és család szavak szeretetre való asszociációja miatt – ezen az ünnepen ünnepeljük.

Két történelmi vallás, a keresztény és zsidó vallás ünnepe nagyjából erre az időpontra esik, ahogy 1966 óta a Kwanzaa is.

A karácsony eredete amúgy az egyiptomi időkre nyúlik vissza, jelképeit sorra véve mondható el róla, hogy az évezredek alatt rengeteget változott szokás-rendszere van, melyre vallások, korok nagyban hatottak.