Miért teszünk fogadalmakat, és végre hogyan tartsuk be őket?

Írta: ,

Az újévi fogadalomtétel már-már hagyománynak számít, sokan bele is építik a szilveszteri buliba a rutinját. De miért teszünk egyáltalán fogadalmakat, és hogyan tudjuk idén végre betartani őket?

Szimbolikus újrakezdés lehetősége

1/5 Szimbolikus újrakezdés lehetősége

Aligha találnánk jobb alkalmat, ha a szimbolikus újrakezdés lehetőségét vizsgáljuk.

A naptári évforduló tökéletes eshetőséget kínál az újjászületésre, az eddig eléretlen célok megvalósítására.

Nem véletlen, hogy az ünnepek környékén sokan szakítanak, ekkortájt átgondoljuk az életünket, kapcsolatainkat, s a karácsonyi feszültség is gyakran ezen a területen talál kitörési pontot. 

A szimbolikus újrakezdést sokan tudat alatt építik be a saját életükbe, s akár véletlenül, akár szánt szándékkal, de mindannyian átgondoljuk a mögöttünk álló évet.

Bár akadnak tipikusnak mondható fogadalmak, előfordulhat, hogy ettől a te elképzelésed nagyon távol áll, de nem is az ígéret tárgya, a betartása a kulcskérdés.

Vedd komolyan az elhatározást!

2/5 Vedd komolyan az elhatározást!

Ahhoz, hogy a fogadalmat be tudd tartani, az első és legfontosabb lépés, hogy komolyan vedd az elhatározást.

Igazság szerint mindennek ez a kulcsa, éppen ezért az év bármelyik szakaszában tör rád az elhatározás, ne fojtsd el, hanem inkább kicsit adj még hozzá.

Nagyon lényeges, hogy közvetlenül a fogadalom megtétele után eldöntsd, mikor látsz neki a változtatásnak, az első lépéseknek. 

Lehetőleg minél előbb keríts erre sort, mert sajnos a halogatás pont így kezdődik, és csupán azt éred el vele, hogy ismét nem lesz semmi az egészből.

Ha nem akarsz már elsején lépéseket tenni az ügy érdekében, akkor legalább készíts tervet, keress megvalósítási recepteket, hiszen ezek egyúttal tovább inspirálhatnak is.

Tűzz ki több kisebb célt!

3/5 Tűzz ki több kisebb célt!

Mindent célt könnyebb elérni, ha nem csupán a végső eredmény lebeg a szemed előtt, hanem több, apró lépcsőfokot tűzöl ki magad elé.

Ez kiváló lehetőség azok számára, akik könnyen feladják a fogadalmakat, hiszen a kis eredmény is eredmény, annak is igazán lehet örülni.

Ez a praktika lényegében bármilyen elhatározásra kivetíthető, az egyik legnépszerűbbre, a diétára is.

Könnyebb elsőre öt kiló mínuszt kitűzni, mint egyből húszat, annak a teljesítése csaknem lehetetlennek tűnik, pedig nem az.

Ha lemegy az első öt kiló, akkor jár az egészséges, lélekápoló jutalom, és jöhet a következő ötös, ami után már félig meg is közelítetted a célodat.

Attól, hogy több, kisebb célt tűzöl ki, még nem kell elfelejtened, milyen végeredményt szeretnél elérni, de garantáltan bátorítani fog a folyamatos sikerélmény.

Könyveld el a sikereket!

4/5 Könyveld el a sikereket!

Ugyancsak a kézzelfoghatóságot biztosítja, ha elkönyveled magadnak a sikereket, ezt egyébként a korábban említett tervkészítés is segíti.

Képzeld el ezt a programot úgy, mintha csak a hetedet terveznéd meg, csupán kezdd nagyobb volumennel az egészet.

Például, ha szeretnél másfél hónap alatt öt kilót fogyni, akkor keress egy edzéstervet és oszd le, mikor tudsz eljárni sportolni.

Nézz utána egy szimpatikus életmódnak is, kísérletezésre váró receptekkel, amiket ugyancsak rögzíts a nagy tervedben.

Az a szerencsés, ha minden egyes napnak külön rubrika jut, így amikor teljesítettél egy edzést, vagy sikeresen tartottad magadat a diétához, kipipálhatod az előírtakat, így minden nap elkönyvelheted a győzelmedet.

Keress folyton motivációt!

5/5 Keress folyton motivációt!

Az elhatározáson túl a legfontosabb kétségtelenül az, hogy folyton találj magadnak motivációt, egészen a cél eléréséig.

A korább praktikák mind segítenek ebben, de jó ötlet lehet kiegészítés gyanánt könyveket olvasni, vagy inspiráló személyek javaslatait, fortélyait követni.

Neked is segíthet, ha látod, hogy másoknak, adott esetben teljesen hétköznapi egyéneknek, csupán a kitartásuknak és találékonyságuknak köszönhetően sikerülhet célba érni.

Nincs olyan témakör, amiben ne találnál követendő példát, teljesen mindegy, hogy edzésről, tanulásról, a konyhatudományod fejlesztéséről, vagy éppen egy új szerelem kibontakozatásáról van-e szó.

Ha keresel valakit, aki szerinted méltó példakép lehetne, akkor ő erőt adhat neked, mikor elmegy a kedved az egésztől.