Miért teszünk fogadalmakat, és végre hogyan tartsuk be őket?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az újévi fogadalomtétel már-már hagyománynak számít, sokan bele is építik a szilveszteri buliba a rutinját. De miért teszünk egyáltalán fogadalmakat, és hogyan tudjuk idén végre betartani őket?

Szimbolikus újrakezdés lehetősége

Aligha találnánk jobb alkalmat, ha a szimbolikus újrakezdés lehetőségét vizsgáljuk.

A naptári évforduló tökéletes eshetőséget kínál az újjászületésre, az eddig eléretlen célok megvalósítására.

Nem véletlen, hogy az ünnepek környékén sokan szakítanak, ekkortájt átgondoljuk az életünket, kapcsolatainkat, s a karácsonyi feszültség is gyakran ezen a területen talál kitörési pontot. 

A szimbolikus újrakezdést sokan tudat alatt építik be a saját életükbe, s akár véletlenül, akár szánt szándékkal, de mindannyian átgondoljuk a mögöttünk álló évet.

Bár akadnak tipikusnak mondható fogadalmak, előfordulhat, hogy ettől a te elképzelésed nagyon távol áll, de nem is az ígéret tárgya, a betartása a kulcskérdés.

Vedd komolyan az elhatározást!

Ahhoz, hogy a fogadalmat be tudd tartani, az első és legfontosabb lépés, hogy komolyan vedd az elhatározást.

Igazság szerint mindennek ez a kulcsa, éppen ezért az év bármelyik szakaszában tör rád az elhatározás, ne fojtsd el, hanem inkább kicsit adj még hozzá.

Nagyon lényeges, hogy közvetlenül a fogadalom megtétele után eldöntsd, mikor látsz neki a változtatásnak, az első lépéseknek. 

Lehetőleg minél előbb keríts erre sort, mert sajnos a halogatás pont így kezdődik, és csupán azt éred el vele, hogy ismét nem lesz semmi az egészből.

Ha nem akarsz már elsején lépéseket tenni az ügy érdekében, akkor legalább készíts tervet, keress megvalósítási recepteket, hiszen ezek egyúttal tovább inspirálhatnak is.