5+1 régi magyar húsvéti népszokások – Ismered őket?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
5+1 régi magyar húsvéti népszokások – Ismered őket?
Sokan nem is hallottak más húsvéti népszokásról, mint a locsolásról, pedig akad bőven furcsaság az ünnepek körül, s talán nem mindig olyan nagy baj, hogy nem az összes hagyomány él elevenen az emlékezetünkben…
Húsvéti vesszőzés
Évekkel korábban hazánkban nem a locsolkodás volt az igazi húsvét népszokás, hanem a vesszőzés. A fiúk fűzfaágakat tördeltek maguknak, összefonták a hajlékony szárakat, majd ezzel indultak útnak és csapkodták az útjukba eső lányokat. 

 
A vesszőzés szintén a termékenység fogalmára vezethető vissza, s mint minden jól sikerült szeretkezést, ezt a népszokást is a megérdemelt jutalom követte, ugyanis a lányok a fiúk frissen készült „ostorára” szalagokat kötöttek és itallal kínálták a vendégeket.
Komatál küldése
A komatál mindenféle földi jóval megpakolt, valódi bőségtálakat jelentett. Elsődleges szokásként a várandós nők kaptak ilyen meglepetéseket, hogy erősek és energikusak legyenek a gyermekneveléshez, minél hamarabb felépüljenek a szülés után. 

 
A későbbiekben aztán szokássá vált húsvétkor a barátnőknek, illetve minden szimpatikus és a családhoz közelálló ismerősnek a kaláccsal, almával, tojással, sonkával megrakott tálból ajándékozni. 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!