Magyar farsangi népszokások

Fischer Anna
Írta: ,
Magyar farsangi népszokások
A farsangi szezon leginkább a mókázásról, a vidámságról és a negatív dolgok elijesztgetéséről szólt mindig is. Ezek mellett azonban egy erőteljes stílusú, sokszor kritikus hangvételű hagyományokkal, szokásokkal is jócskán meg volt tűzdelve az ünnep.
Tuskóhúzás Kép forrása: Kovács Mónika WHERE id = forraskut.network.hu
A farsangi időben sok lakodalmat is tartottak, mivel ilyenkor még kevés volt kinn a munka, így jobban volt idő a mulatozásra. Akik azonban nem mentek férjhez, pedig már abban a korban voltak, azokat a falubeliek úgy csúfolták ki, hogy egy hatalmas tuskót húztak a házuk elé, és letették azt a bejárati ajtó vagy kapu elé.
Így a vénlánynak titulált nők (ami már akár 25 éves kor felett is lehetséges volt) nem tudtak kijönni az ajtón a következő reggelen.
Farsangtemetés Kép forrása: devavanya.bekesmegye.com
A farsangi mulatságok eredetileg azt szolgálták, hogy az emberek elriasszák vele a gonosz szellemeket, boszorkányokat, és egyben megsürgessék a tél végét is. Éppen ezért gyakori volt, hogy beöltöztetett bábukat égettek el, mint minden rossz szimbólumait, és eltemették.
Nem csoda tehát, ha a farsangi időszak végével, Húshagyó kedden a farsangot magát is eltemették: egy tréfás felvonulás keretében a farsangot jelképező utolsó bábut is felgyújtották, vagy vízbe dobták.
 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!