Luca napi hiedelmek

Fischer Anna
Írta: ,
Luca napi hiedelmek

Ma december 13, Luca napja van. Luca Magyarországon egy félelmetes, kísértetként vagy boszorkányként megjelenő alak, akitől féltek az emberek és féltették az értékeiket is, de emellett azért szerették volna, ha ezen az estén kicsit mégis belepillantsanak a jövőbe.

Luca-naptár

A magyar hagyományok és néphit szerint Luca napjától érdemes figyelni az időjárást, ugyanis következtetni lehet belőle a következő hónapokra. Vagyis amilyen az idő Luca napján, olyan várható januárra. Luca másnapján az idő megmutatja, mi jön februárban, és így tovább egészen Karácsonyig. A Karácsony napi időjárás a következő december időjárására utal.
Természetesen a nyári hónapokra vonatkozó előrejelzés főleg a csapadék mennyiségére és nem annak jellegére utal, vagyis ha például süt a nap Luca napján, akkor napos, hó mentes január várható. Ha azonban havazik Luca napja után 6 nappal, abból arra következtettek, hogy a jövő június csapadékos, vagyis esős lesz.

Luca-búza
A földművelésből élőknek természetesen az időjárás mellett a termés mennyisége és minősége volt még nagyon fontos. Ezért Luca napján néhány búzaszemet tettek egy tál vízbe és figyelték Karácsonyig, hogy mi történik vele.
Ha mindegyik vagy a nagyobb rész csírázásnak indult és Karácsonyra kizöldült, akkor bőséges termésre volt kilátás. Ha azonban a szemek nem kezdtek csírázni, akkor nagyon szegényes évre következtettek.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba