Környezetbarát karácsonyozás 5 lépésben

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Karácsony tájékán sokszor csak az igazán tudatos vásárlóknak jut eszébe a környezetbarát ünneplés, a legtöbben ilyentájt nem csupán az ajándékokra szórjuk a pénzt, szeretünk gondolkodás nélkül, felesleges apróságokat vásárolni. De hogyan lehet környezetbarát, és ezáltal olcsó a karácsonyozás?

Váltsd ki a fát!

Sokan még mindig frissen vágott fenyőt vesznek, ám mielőtt elítélnénk őket, tegyük hozzá, hogy a mai karácsonyfákat erre a célra termesztik, nem erdőritkítás végett kerülnek a házakba.

Ugyanakkor nem mindenki akar, tud azonosulni ezzel az elvvel, számukra több opció is létezik.

Manapság már igen jó minőségű műfenyőket kapni, érdemes átgondolni, hosszútávon megérné-e a családnak erre váltania, esetleg ha van rá mód, még jobb ötlet, ha cserepes szobafenyőre ruházunk be. 

Ezen felül az interneten hihetetlen mennyiségű inspiráció akad a karácsonyfa imitálásra, jelképes megjelenítésére (pl. nagyméretű oázisban ízlésesen elrendezhetjük a fenyőágakat, maradék deszkákból készíthetünk karácsonyfa formájú díszelemet).

Ezek kétségtelenül nem éppen hagyományos kivitelezések, de talán éppen modernitásuk, tudatosságuk végett lettek népszerűek. 

Ne pazarolj csomagolásra!

A csomagolás kétségtelenül az egyik legfeleslegesebb eleme az ünnepeknek.

Természetesen nem a funkciója és a csodás megjelenése végett, hanem azért, mert a bontogatás, tépkedés után azonnal a kukában landol.

Ezt orvosolandó érdemes a csomagolópapír-maradékot félretenni, később a kreatív hobbik során még jó hasznát veheted, a kisebb ajándékok csomagolása során akár újra fel is használhatod.

Ezen felül igénybe vehetsz csomagolásra olyan alapanyagokat, amikről tudod, hogy nem a szemétben landolnak (pl. konyhai ajándékcsomaghoz edényfogó kesztyűt, törölgető rongyot). 

Ha mégis csomagolásra kerül a sor, vásárolj újrahasznosított, natúr papírt, ami nem csupán az egyik legolcsóbb módja a kivitelezésnek, hanem az elmúlt időszak egyik legdivatosabb megoldása is.