Ki hozza a karácsonyfát? Ezt mesélik a kicsiknek a világ országaiban

Zabolai Margit
Írta: ,

A karácsonynak a keresztény világban nagyon hasonló jelképei vannak, bármelyik országban járunk is. De míg például az Egyesült Államokban Santa Claus, vagyis a Mikulás hozza a fát, addig nálunk neki külön napja van, és karácsonykor az angyalok, esetleg a kis Jézus segítségére számítunk. Vajon mi a helyzet a világ többi országában? Megmutatjuk!

Olaszország

Olaszországban a karácsonyfát hagyományosan Babbo Natale, azaz Karácsony Apó hozza, de a keresztény hagyományok miatt sok helyen tartják úgy, hogy a kis Jézus állítja a fát.

A karácsonyi mondakörhöz kapcsolódik La Befana figurája is, aki egy söprűn röpködő öreg hölgy, aki január hatodikán a gyerekek tűzhely mellé akasztott zoknijába hoz édességet és cukorkát.

Olaszország egyes területein ugyanezt a Mikulás teszi december 6-án, de vannak olyan területek is, ahol Szent Luca hoz édességet a gyerekeknek az ő neve napján, december 13-án.

Norvégia

A skandináv népek hiedelemvilágában nagyon erős a kötődés a természeti lényekkel, nem csoda tehát, hogy a Norvégoknál például a fenyőfát és az ajándékokat nem a télapó, hanem egy apró, erdei manó, Julenissen hozza, aki ugyan kicsike, de nagyon is hasonlít az általunk is ismert Mikulásra.

A skandináv ajándékhozó manót karácsony manónak is gyakran nevezik, vannak ábrázolások, amiken zöld ruhácskát, és piros, csúcsos süveget visel.