Karácsonyi ajándékötletek korosztály szerint

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mostanában már egész biztos, hogy te is elgondolkoztál azon, mit is ajándékozhatnál szeretteidnek karácsonyra. Az alábbiakban adunk néhány inspirációt, mégpedig korosztályokra lebontva.

Kisgyermekeknek

Három éves kor alatt feltétlenül kérjük ki a szülők véleményét az ajándékokat illetően, továbbá később is jó, ha egyeztetünk velük.

Nem szerencsés olyan meglepetést adni a gyermeknek, amivel a szülő nem tud azonosulni, esetleg már ott hever a többi, szintén kihasználatlan ajándék között. Ezen felül a tanácskérés során kaphatunk olyan ötleteket, amik szükségesek a csemete számára, így egyszerre adhatunk hasznos és praktikus ajándékot az ünnepek során. 

Saját ötletelés esetén figyelembe kell vennünk a gyermek kedvenc időtöltését, érdeklődési körét, azzal lehet a legnagyobb sikerünk, ha ennek megfelelően választunk. Az izgő-mozgó gyermekeknek jó ajándék lehet a motor, futóbicikli, trambulin, ugrókötél, ugráló labda, szánkó, a kreatívaknak pedig bármilyen kézműves kellék.

Lányoknak gyöngyfűző szett, bármilyen babafelszerelés (fésű, hajgumi, új ruha), fiúknak gyurma, építőkocka, legó, dömper. Méretegyeztetés után érdemes a ruhákkal szemezgetni, de a nagyobbakat meglephetjük memóriajátékkal, könyvekkel, óvodás, iskolás felszereléssel is.

Kamaszoknak

A kamaszokkal már kicsit nehezebb a dolgunk, ők általában úgy vélik, kiforrt ízlésük és világképük van, az abba nem illő ajándékoknak nem igazán tudnak örülni. Ezért lényeges, hogy próbáljunk megfelelni az igényeiknek, és csak módjával terelgessük őket az általunk helyesnek vélt úton.

Néhány kamaszt le lehet venni a lábáról egy jó könyvvel, mások sosem fogják a kezükbe venni az ilyen meglepetéseket. 

Nem túl személyes ajándék, de a legtöbb kamasz a pénznek örül a legjobban, hiszen az összegyűjtött forintokból vehetnek maguknak egy nagyobb volumenű ajándékot.

Egyébiránt jó meglepetés nekik minden modern kütyü, illetve a hozzájuk tartozó kiegészítők (pl. telefontartozékok, hordozható töltők, vezeték nélküli routerek, videójátékok).

Többségükben szívesen vásárolnak új ruhákat, de ezeket a darabokat szerencsésebb együtt beszerezni, vagy a blokkot mindenképpen mellékeljük a cserelehetőség érdekében. Ékszerekkel, bizsukkal is próbálkozhatunk, lányoknak kiegészítőket, fiúknak órát vehetünk. Iskolához tartozó kellékeket ugyancsak vásárolhatunk, például új táskát, tolltartót, míg a mozgékony kamaszoknak a sportfelszerelés, bérlet lehet jó választás.

Fiatal felnőtteknek

A fiatal felnőtteket illetően van talán a legkönnyebb dolgunk, ők ugyanis még nagyon örülnek mindennek, ami köthető a kamaszkorukhoz, viszont számtalan lehetőséget kínál az önálló élet küszöbén való álldogálás.

Amennyiben közelről ismerjük a fiatal felnőttet, jó eséllyel tudni fogjuk, mire van szüksége, de természetesen itt is adott a kérdezés, puhatolózás lehetősége.

A költözés közepén levő fiataloknak sok esetben semmijük sincs, így olyan alapvető dolgokkal lephetjük meg őket, mint az ágynemű, törölköző, vagy bármilyen konyhafelszerelés. 

A sok-sok apróság, amit ilyenkor bezsebelhet a rokonoktól, ismerősöktől, igen nagy segítség, úgyhogy ne féljünk érdeklődni arról, mire van szüksége.

Ettől eltekintve remek megoldás a fiatal felnőtteknek kupont ajándékozni, ami tartalmazhat akár nyaralást, szépségápolási hozzájárulást, vagy éppen ruhavásárlási lehetőséget.

Felnőtteknek

A felnőtteknek többnyire már mindenük megvan, a lakásukat berendezték, az alapvető szükségleteiket illetően nem szenvednek hiányt. Általában olyasmire vágynak, amire nem telik nekik, s ezt a kívánságot sajnos sok esetben az ajándékozó fél sem tudja teljesíteni. De fel a fejjel, mindig akadnak kiváló lehetőségek az örömszerzésre.

Amikor az ajándékon gondolkozunk, képzeljünk magunk elé a szeretett felnőtt érdeklődési köreit, hobbiját, vagy éppen a munkáját, mindig akad olyan hasznos kütyü, amivel előrukkolhatunk. A legtöbb kedvelt szabadidős tevékenységben megfér egy-egy új kiegészítő, de le lehet cserélni a régi, elhasználódott felszerelést is. 

A férfiakat általában az autós, sportos kiegészítőkkel, esetleg horgász és barkács felszereléssel lehet lenyűgözni, a nagyra nőtt gyerekek a modern kütyüknek, videó játékoknak, konzoloknak örülnek igazán. A legtöbb korunkbeli nő örül annak, aminek mi is örülnénk, ruhából, kiegészítőkből, táskákból és szépségápolási termékekből sosem elég, de a jó könyvekkel, konyhai, lakásba való kiegészítőkkel sem igazán foghatunk mellé.

Ha mégsem találunk testreszabott ajándékot, a felnőttek esetében is érdemes a kuponok után nyúlni, amik segítségével ajándékozhatunk különleges élményeket, pl. sétarepülőzést, tesztvezetést, vagy akár borkóstolót.

Galéria / 7 karácsonyi asztaldísz kétbalkezeseknek
7 karácsonyi asztaldísz kétbalkezeseknek Megnézem
a galériát!