Karácsony a családdal: így kerülheted el a konfliktusokat

Zabolai Margit
Írta: ,
Karácsony a családdal: így kerülheted el a konfliktusokat

Egyszerű lenne lezárni a kérdést azzal, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, és kész, de mégis sokan vannak, akiknek nehezükre esik konfliktusok nélkül átvészelni azt a néhány napot, amit együtt kell tölteni a családdal. Nekik adunk most néhány tippet.

Nyugi, teljesen normálisak vagytok!

Először is tedd félre a bűntudatot, és ne érezd magadat rettenetes embernek, amiért úgy készülsz a karácsonyra, hogy arról olvasol cikket, hogy hogyan ne menjetek egymás agyára a családotokkal. Minden család dinamikája más és más, sokan vannak, akik csak ilyenkor töltenek együtt huzamosabb időt, és ez kihozhatja az ellentéteket, de az ünnepi időszak a régi sérelmeket, rivalizálásokat is a felszínre hozhatja. Ilyenkor egyébként is mindenki érzékenyebb, a sérülékeny rokoni kapcsolatok miatt pedig könnyebben magunkra veszünk olyasmit is, amit egyébként nem tennénk. Mindez korántsem jelenti azt, hogy nem szeretitek egymást. Családként működni sokszor éppen olyan nehéz lehet, mint bármilyen más kapcsolatot fenntartani, és nincs azzal semmi baj, ha elismered, hogy nektek ez néha nehezen megy. A lényeg, hogy megoldást keresel, és próbálsz olyan utakat találni, amelyek segíthetnek elkerülni a konfliktusokat. Ez persze saját magad védelmében is fontos, de azt is mutatja, hogy fontosak számodra azok, akikkel együtt töltöd az ünnepeket.

Ne vedd fel a kesztyűt!

Nem azt mondjuk, hogy mindent le kell nyelned, de ha előre felkészíted magadat arra, hogy elengeded a füled mellett a megjegyzéseket, nem hallod direkt ki a célozgatásokat, vagy nem feltétlenül közlöd, ha más a véleményed valamiről, sok konfliktust megelőzhetsz. Ebben segíthet, ha megpróbálod kívülről szemlélni az eseményeket: ha tudod, hogy kinek mi a motivációja, hogy ki mit és miért mond, az segíthet abban, hogy higgadt maradj, és ne marj azonnal vissza, ha valaki piszkálni kezd. Ha szükséges, lépj ki egy kicsit a szituációból. Vidd le sétálni a kutyát, nézz be a gyerekekhez, vagy menj ki a konyhába elmosogatni. Így megszabadulhatsz egy kis időre attól, akit már nem tudsz tovább elviselni, és egy kicsit meg is nyugodhatsz, hogy később higgadtan reagálj.

Legyél jelen!

Ha a helyzet kezdene elmérgesedni, nem árt kicsit kiszállni, de azt se felejtsd el, hogy miért vagy itt. Amikor a családoddal vagy, próbálj jelen lenni: ne a telefonodat nyomkodd folyton, és ne azon gondolkozz, kivel fogsz találkozni, ha az ünnepi vacsorának vége. Hallgasd meg, hogy kivel mi van, ajánld fel a segítségedet, kérdezz, figyelj, élvezd az együtt töltött időt!

Ezzel nem csak azt éred el, hogy te magad is hálásabb leszel a családod jelenlétéért, de ők is érezni fogják az igyekezetedet és a figyelmedet, ezzel pedig jelentősen csökkentheted a konfliktushelyzeteket. Ha mindenki úgy érzi, hogy figyelnek rá, és megbecsülik, amit a családért tesz, sokkal kevésbé érzi majd szükségesnek, hogy vitát generáljon.

És ami a legfontosabb: légy hálás!

Még ha néhány szituáció nehéz is lehet, ne feledd, hogy legalább van kivel töltened az ünnepeket. Legyél ezért hálás, és tartsd észben, hogy végül is mindannyian időt és energiát áldoztatok arra, hogy most itt lehessetek együtt. Ez pedig minden másnál fontosabb.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv