Így lesz sokáig csodás a karácsonyfa

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Amennyiben szeretnél sokáig gyönyörködni a karácsonyi dekorációban, úgy jó eséllyel már legkésőbb december elején nekiláttál a lakás feldíszítésének. Az ünnepek tájékán már egy konkrét jelkép, a karácsonyfa kerül a középpontba, aminek az élettartamát ugyancsak meghosszabbíthatod néhány praktikával.

Az alternatív megoldások

Természetesen a legtartósabb megoldásokat minden esetben azok a karácsonyfák biztosítják, amik nem élő, vágott fenyőre alapoznak. Manapság a legismertebb ezek közül a műfenyő, amikből való igaz, mostanság már igencsak élethű változatokat lehet beszerezni.

Ezen felül az elmúlt időszakban hasonló népszerűségnek örvendenek a legkreatívabb kivitelezési lehetőségek, amik csupán a jelkép formáját ölelik fel, anyagban teljesen eltérnek tőle. Ha ezt a megoldást követed, akkor sok inspirációt találhatsz az interneten.

Elrendezheted fenyőformában a falon az égősort, egy rögzített vasrúdra kifúrt, s így forgatható faágakat szúrhatsz, de akár a plafonról is alálógathatsz kisebb-nagyobb gömböket, ugyancsak szimbolikus formában.

Válassz jól fát!

A sok-sok alternatív lehetőség ellenére a többség még mindig a vágott fenyő mellett voksol, főként az utánozhatatlan illata miatt. A fenyőillat megérzése során az emberek igen jelentős része egyből a karácsonyra asszociál, éppen ezért a többség nem is szeretné nélkülözni ezt a csodás jelképet a lakásából.

Amennyiben te is a vágott fenyőt választanád, tartósság szempontjából a legjobb a jegenye, avagy a nordmann fenyő.

Bár az ára borsos, a legtartósabb változat, amit beszerezhetsz, és nagy előnye, hogy levelei alig-alig hullanak. A tartósság listáján a következő az ezüstfenyő, illetve a szúrós lucfenyő, majd a legnépszerűbb közönséges lucfenyő és a feketefenyő következik a sorban.

Ha tartósságot és az árat helyezed az előtérbe, érdemes kisebb, de drágább fát venned, mint méretest, de csupán néhány napig pompázót.

Hogyan tárold?

Nem túl szerencsés idejekorán megvenni a karácsonyfát, főleg nem akkor, ha a tárolás nem megoldott. Értelemszerűen a szabadban, a hidegben még a vágott fenyő is tovább bírja, mint egy aránylag meleg és száraz helyiségben.

Célszerűbb a faállítás előtt néhány nappal megvenni a karácsonyfát, így helyben, az ágak megszorításával ellenőrizni tudod, hogy hullanak-e már a tűlevelek, avagy nem. Otthon mindenképpen ajánlott olyan tartót választani, amibe vizet lehet rakni, ugyanis ezzel is növelni lehet a fa életkorát.

Az elhelyezést illetően pedig azt vedd figyelembe, hogy a fenyő minél messzebb álljon a fűtőtesttől, hiszen alapvetően sokkal előnyösebb számára a hűvösebb, párásabb levegő. Természetesen télen ezt a lakásban nem lehet megteremteni, de a karácsonyfát a hőforrástól azért távol lehet tartani.

Kiültethető karácsonyfa

A vágott fenyőn túl sokkal inkább környezettudatos megoldást jelent a kiültethető karácsonyfa. Bár azt tudni kell, hogy a beszerezhető karácsonyfákat erre a célra termesztik, majd helyükre újat ültetnek, szerencsére egyre több környezetbarát megoldás létezik.

A fenyőket beszerezhetjük például földlabdával, teljes gyökérzettel, így miután ellátták szerepüket, kiültethetjük őket a szabadba. Ha ezt a lehetőséget választod, fontos, hogy a cserepes fenyőt fokozatosan szoktasd a hőmérsékletváltozáshoz, csak szenteste vidd be a lakásba, ugyancsak aránylag hűvös helyre.

Vásárlás előtt ellenőrizd az egészségét: ha túl száraz, az ágai nem rugalmasak, a földlabdája elfagyott, akkor jó eséllyel a kiültetés után már nem fog életre kelni. A lakásban néhány napig tartott fát mindenképpen tartsd nedvesen és ügyelj rá, hogy ne sérüljön a gyökérzete.

Galéria / 8 mesés karácsonyi dekoráció, amit már most elkészíthetsz
8 mesés karácsonyi dekoráció, amit már most elkészíthetsz Megnézem
a galériát!