Így díszítsd fel a karácsonyfát – 6 ihletadó stílus minden otthonba

Írta: ,

Mindegy, hogy mű, vagy igazi, kicsi vagy nagy, luc vagy ezüst, a karácsonyfa feldíszítése az egyik legszebb ünnepi hagyomány, főleg, ha együtt dolgozik rajta a család. Bármilyen is lesz, a szeretettel díszített fenyő csakis szép látvány lehet, de azért hoztunk néhány tippet, ha idén valami koncepciót is adnátok a dekorálásnak, nem csak találomra dobálnátok fel a díszeket.

A klasszikus: sok dísz, sok lokni, sok gömb

1/6 A klasszikus: sok dísz, sok lokni, sok gömb

Ha hagyományos, roskadásig pakolt, gazdagon díszített fát szeretnél, akkor figyelj oda az elrendezésre, hogy az összkép végül egységes, és ne szedett-vedett legyen.

Érdemes külön kupacokba rendezni a díszeket, és előbb az apró gömböket, kisebb méretű függőket felrakni, és ezekkel beteríteni az egész karácsonyfát.

Ha ezzel megvagy, jöhet a girland, amit keresztbe tekerve egyenlő részekre tudod osztani a fenyőt.

Utolsó lépésben kerüljenek fel a nagyobb méretű gömbök, amiket a girlanddal tagolt fára most már nem lesz nehéz egyenletesen felrakni.

Ezeket a gömböket ne a kisebbekhez, hanem egymáshoz képest helyezd el, hiszen a kisebb gömbök egy egységes hátteret képeznek, amiből a nagyobb díszek majd szinte kiemelkednek.

Játék a színekkel: karácsonyi fények

2/6 Játék a színekkel: karácsonyi fények

Ha te is azok táborába tartozol, akik odavannak a villogó, lüktető karácsonyi izzókért, és december közepétől januárig ünnepi fényárban úsztatják a lakást, akkor a karácsonyfadíszítéssel sem lesz különösebben nehéz dolgod.

Ahogyan az előbb, itt is érdemes először a kisebb méretű díszeket felrakni, ezeket egyenletesen elterítve a karácsonyfán.

Ha ezzel megvagy, tekerd körbe a fán az izzósort, úgy, hogy az égők ne az ágak végén, hanem egy kicsivel bentebb legyenek.

Végül vedd elő a nagyobb méretű gömböket, és úgy lógasd fel őket, hogy mindegyik egy-egy izzó elé-fölé kerüljön, így szépen megvilágítják majd őket, a gömbökön megtörő fény pedig meghitt hangulatot kelt.

Csak a lényeg: az elronthatatlan minimalista

3/6 Csak a lényeg: az elronthatatlan minimalista

Ha karácsonykor sem vagy az ezerféle, tarka díszek híve, vagy egyszerűen csak félsz, hogy a túl sok dísszel több kárt csinálsz, mint hasznot, akkor válassz egy egyszerű, minimalista stílusú dekorációt.

Itt kulcsfontosságú, hogy szabályos, szimmetrikus formájú fát válassz, így erre mindenképpen szánj elegendő időt.

Díszítéshez csak néhány nagyobb méretű, egyszínű gömbre és egy vastagabb girlandra lesz szükséged, meg persze az elmaradhatatlan csúcsdíszre.

Elsőnek a girlandot rakd fel, hogy ezzel egyenlő részekre oszd a fát, és megkönnyítsd magadnak a gömbök elosztását.

Tartsd szem előtt, hogy a fa terjedelme lefelé egyre nagyobb és nagyobb lesz, ezért ide tegyél félre több gömböt is.

Habos, lányos, masnis

4/6 Habos, lányos, masnis

Miért ne lehetne a saját karácsonyfád csajos hangulatú, ha például a barátnőiddel tartod az ünnepet, vagy egyszerűen csak ez tetszik a ház lakóinak?

A nyers, nude színek remekül mutatnak a fa zöldjén, főleg, ha az ágak végét egy kevés hóspray-vel is befújjátok.

Válasszatok gyöngyház, ezüst, lazac színű gömböket és díszeket, és tegyetek a fára ehhez illő szalagokat, de akár művirágokat is.

Ha van kedvetek, készítsetek mézeskalács díszeket, hiszen a fehér habbal kirakott sütemények különösen jól mutatnak ezen a fán, főleg, ha csinos szalaggal fűzitek fel őket.

A különlegességek szerelmeseinek: műfenyővel, elegánsan

5/6 A különlegességek szerelmeseinek: műfenyővel, elegánsan

Néhány évvel ezelőtt megjelentek a színes műfenyők, amikkel voltak, akik azonnal szerelembe estek, voltak, akik az orrukat húzogatták.

A dizájnerek azonban azóta bebizonyították, hogy noha tényleg rémes dolgokat lehet elkövetni ezekkel a fákkal – bár emlékezzünk, amit együtt díszítünk, és nekünk tetszik, az ellen senkinek egy szava sem lehet – egy kis odafigyeléssel izgalmas és ízléses ünnepi dekorációt varázsolhatunk belőlük.

Mivel ezek a műfenyők nagyon modern hatást keltenek, az a legjobb, ha a díszítést is ehhez igazítod, és egy színt, valamint nem túl sok dekorációt választasz.

A modern hatást azonban ellensúlyozhatod valamilyen klasszikus árnyalattal, így a fehér műfenyőhöz például remekül illik az arany, a kékhez pedig az ezüst díszítés.

A természet kincsei: karácsonyfa fa nélkül

6/6 A természet kincsei: karácsonyfa fa nélkül

Ha bármilyen okból is úgy döntötök, hogy idén nem állítotok fát, akkor is lehet jelképes asztaldíszetek például vesszőből tekert piramisformával, amit kisebb termésekkel, és néhány ragyogó dísszel dekorálhattok.

Ha néhány falevelet vagy diót lefújsz áttetsző, csillámos spay-vel, esetleg a terméseket fóliába csomagolod, akár magad is elkészítheted a kedves kis dekorációkat a szeretnivaló kis „karácsonyfádra”.