Hogyan készülj már ősszel a karácsonyra?

Írta: ,

A hőmérséklet csökkenésével egyre többen döbbenek rá, hogy már csak két és fél hónap választ el minket az év egyik legkedvesebb időszakától, a karácsonytól. A borongósabb napokon a szomorkodást te is lecserélheted, ha inkább lelkesítő tervezéssel töltöd az órákat.

Gyűjtsd az ötleteket!

1/6 Gyűjtsd az ötleteket!

Érdemes már nyár végétől, ősz elejétől kezdve nyitott füllel járni, és időről időre meghallani, milyen lehetőségek kínálkoznak az örömszerzésre.

Mindannyian – ilyentájt még garantáltan akaratlanul – elejtünk egy-egy megjegyzést az ajándékokra vonatkozóan.

Egy teljesen átlagos bevásárlás során is könnyen elszólhatják magukat a családtagok, márpedig érdemes azon nyomban elraktározni a kapott információkat. 

Vésd fel az ötletet a telefonodba, vagy a határidőnaplódba, így garantáltan megtalálod a későbbiekben is a begyűjtött lehetőségeket.

Amikor már valóban vásárlásra kerül a sor, elegendő lesz csupán az egyre gyarapodó listádat átböngészned, és mindenki számára kiválasztanod a legkedvesebb, legtesthezállóbb meglepetéseket.

Kedves saját kezűleg készített ajándékok

2/6 Kedves saját kezűleg készített ajándékok

Nagy népszerűségnek örvendenek a kézzel készített ajándékok karácsonykor is, köszönhetően talán éppen annak, hogy az internet olyan sok lehetőséget, inspirációt kínál.

Az biztos, hogy ezek többségét érdemes időben, akár már ősszel elkészíteni, így garantáltan marad időd az esztétikus csomagolásra is.

Tökéletes handmade ajándéknak bizonyulnak a befőttek, szörpök, savanyúságok, szárított gyógynövények, teaalapanyagok, de a házi müzlik szintén csodálatosak. 

Kiváló meglepetés a frissen sütött, gondosan feldíszített aprósütemény is, aminek a receptjét érdemes időben tökéletesíteni.

Így egész biztos, hogy a karácsonyi készülődés során igazán ínyenc süteményt tehetsz az akár ugyancsak saját kezűleg készített meglepetés dobozkába.

Keress nyomtatható terveket!

3/6 Keress nyomtatható terveket!

Az interneten több angol és magyar nyelvű karácsonyi tervezőt is találsz, a számodra szimpatikusból érdemes egyet már ősszel kinyomtatni, hiszen éppen az időben történő készülődés a lényegük.

Ezekbe a tervezőkbe feljegyezheted az említett ajándékölteket, a valószínűsíthető menüt, azt, hogy váratóan mi lesz a program, hogy milyen zenéket érdemes beszerezned, milyen filmeket szeretnél megnézni.

A tervezőkhöz gyakran tartozik naptár, így bejelölheted a számodra fontos időpontokat, akár szilveszterre vonatkozóan is.

Készíthetsz benne költségvetést, feljegyezheted, mikor szerzed be az ajándékokat, mennyi ideig tart elkészítened a menüt, a süteményeket, de sok helyen még komplett bevásárlólistát is találni fogsz, amit persze azon nyomban személyre szabhatsz.

Keress karácsonyi programokat!

4/6 Keress karácsonyi programokat!

Nem csupán az előbb említett, bár igen lényeges és alapvető dolgokat érdemes megtervezned a szabadidődben, jó, ha már most utánajársz a vágyott karácsonyi programoknak.

Ez lehet adventi vásár, ami valamilyen okból tavaly kimaradt, vagy bármilyen karácsonyi előadás, koncert, amire idén mindenképpen szeretnél időt szánni. 

Sok esetben előre kell foglalni, de az biztos, hogy be kell iktatni a napirendetekbe, úgyhogy nem szerencsés, ha az utolsó pillanatban bukkansz rá.

A legtöbb programot már ősszel közzéteszik a szervezők, így ha biztosra akarsz menni, csapj le rájuk minél korábban.

Ugyanez igaz akkor is, ha szeretnétek a szabadságotokon üdülni, nagyon sokan járnak ugyanebben a cipőben, a jó helyek pedig gyorsan fogynak.

Állítsd össze a menüt időben!

5/6 Állítsd össze a menüt időben!

Nem csupán az előbb említett tervező miatt lényeges, hogy időben kitaláld a karácsonyi menüt.

Sok család össze szokta egyeztetni az ételeket, éppen azért, hogy a klasszikusnak számító finomságokat se kelljen minden vendégségben és még otthon is bekebelezni.

Ha van egy kedvenc recepted, akkor nincs más dolgod, mint idén elsőként bejelenteni a menüdet, így majd a többiek alkalmazkodnak hozzád, nem pedig fordítva. 

Amennyiben szükséges a tökéletesítés, ötletelés, úgy még bőségesen van időd próbálkozni karácsonyig, ha pedig már a kisujjadban van a recept, csupán a kedvezményeket célszerű figyelned.

A nem romlandó ételeket beszerezheted az akciók keretében, míg a többi hozzávalónak sok esetben (hasonlóan kedvező áron) helyet szoríthatsz a mélyhűtőben. 

Beszerzendő kellékek

6/6 Beszerzendő kellékek

Bár még csak most teljesedik ki igazán az őszi dekoráció, át kell gondolni azt is, mi mindent szükséges beszerezni a tökéletes karácsonyi hangulat érdekében.

Egyes termékeket ajánlott időben megrendelni, mert ha azok pl. külföldről érkeznek, sokszor heteket kell rájuk várni. Akár ajándékról, akár kültéri fényizzókról, karácsonyfadíszekről van szó, az ár és az idő végett sem érdemes sokáig halogatni a rendelést.

Emellett jó, ha minél előbb megnézed, szükséges-e bármilyen új kelléket venned a karácsonyfához, illetve az otthoni dekorációhoz, hiszen így ugyancsak sok időd marad a látvány megtervezésére.

Sőt, ha van kedved, annak is utánajárhatsz, miként tudod tökéletesen rendszerezni a díszeket, amikor december végén, január elején elpakolod őket.