Hogy kerül az ajándék a fa alá? Gyakorló anyukák mesélnek, kinél mi a szokás

Írta: ,

A Jézuska, vagy az angyalok hozzák az ajándékot, netán a Télapó? Rengeteg variáció él a köztudatban is, a családi hagyományok pedig szinte mindenkinél eltérnek egy kicsit. Ha bizonytalan vagy, nálatok hogy legyen, és ötletet merítenél, vagy csak érdekel, másoknál mi a szokás, kattints!

1/9 Zsófi – két kislány anyukája, akik három és fél és másfél évesek

Nem vagyunk vallásosak, nálunk Mikulás napján és karácsonykor is a Télapó hozza az ajándékot a gyerekeknek (rénszarvas-szánon érkezik), a felnőttek pedig egymást ajándékozzák meg.

Ez volt a szokás nálunk a családban gyerekkoromban is, és én sem tudtam jobbat kitalálni.

2/9 Enikő, egy hároméves kislány anyukája

Elizának 6-án reggelre kerül a csizmájába az ajándék, ami néhány, gyümölcs, csoki – valamilyen apróság. Reggelre a falon van az adventi naptár is, amibe nem lehet előre mindent belepakolni.

A szüleimnél is szokott lenni néhány (vagy inkább túl sok) ajándék.

Karácsonykor anyuéknál vacsorázunk, mire odaérünk, már a Jézuska meghozta az ajándékokat, melyeket a vacsora után bontunk ki. Itthon pedig hármasban együtt díszítjük fel a fát, és éjszaka jön a Jézuska. Ezt a szokást a párom gyerekkorából örökítettük tovább, én szívesen csinálnám úgy, hogy reggelre fel van díszítve a fa az ajándékokkal, de persze így is nagy öröm.

Amikor én gyerek voltam, akkor mindig apukám (vagyis a Jézuska) csilingelt, jelezve, hogy itt járt. Mire kimentünk megnézni, ott volt az összes ajándék a fa alatt.

Réka – egy hároméves kislány és egy egy hónapos kisfiú anyukája Kép forrása: christmas4u.tumblr.com

3/9 Réka – egy hároméves kislány és egy egy hónapos kisfiú anyukája

Nálunk anno karácsonyi vacsora volt 24-én, vacsora közben pedig anyukám csempészte oda az ajándékokat a fa alá, így mire végeztünk, nagy volt az öröm, hogy megjött a Jézuska - a fát az angyalok hozták.

Így amíg kicsik voltunk, titokban zajlott a fadíszítés, aztán már mi díszítettük a húgaimmal.

Tavaly – majdnem két éves volt a kislányom karácsonykor – 23-án éjjel díszítettük a fát, hogy 24-ére meglegyen, az ajándékozás pedig szenteste, a vacsora után történt.

Emma – egy kétéves kisfiú anyukája Kép forrása: thexerxes.com

4/9 Emma – egy kétéves kisfiú anyukája

Nem szeretek egyéb dolgokban sem füllenteni a kisfiamnak, a Jézuska pedig annyira megfoghatatlan lenne számára, szerintem egyáltalán nem is értené, miről van szó.

Illetve a vallást sem gyakoroljuk, így nálunk egyszerűen az lesz, hogy megajándékozzuk egymást.

A télapó-kérdést még nem beszéltük meg, idén tuti nem lesz még (legalábbis látható formában nem), mert valószínűleg megijedne tőle, a későbbiekben majd megbeszéljük, hogy legyen.

Én gyerekkoromban sokáig hittem a télapóban, levelet is írtam neki, jó volt ez a varázslat, viszont csalódás volt, amikor megtudtam, hogy mégsem létezik – nem egyszerű ez a dolog.

Judit – egy három és fél éves kisfiú anyukája Kép forrása: thedatingdivas.com

5/9 Judit – egy három és fél éves kisfiú anyukája

Nálunk a tágabb családban szinte minden „háznál” más a szokás.

Én amennyire lehet, minimálisra veszem a „varázslatot, nagyiméknál az Angyalka hozza az ajándékot, míg anyósoméknál a Jézuska (vagy fordítva?).

Nálunk pedig anya és apa – a kisfiam remekül alkalmazkodik a különböző szokásokhoz.

Szerintem az a legfontosabb, hogy az adott hagyományban mi higgyünk igazán, és akkor a gyerekünk is fog.

Viktória – egy négy és fél éves és egy öt hónapos kisfiú és egy három éves kislány anyukája Kép forrása: flickr.com

6/9 Viktória – egy négy és fél éves és egy öt hónapos kisfiú és egy három éves kislány anyukája

Nálunk azon van a hangsúly, hogy együtt lehetünk, elviekben a Jézuska hozza az ajándékot. Együtt ebédelünk, ilyenkor nálunk van a mama és a dédi mama is.

Ha jó az idő, ők a gyerekekkel sétálnak egyet ebéd után, mi pedig ez alatt gyorsan kirakjuk a fa alá az ajándékokat. Mindenkinek, a felnőtteknek is egyszerre adjuk át őket.

A fát 24-e reggelre díszítjük fel éjjel, ehhez nincs különösebb kerettörténet, de a gyerekek mindig nagyon boldogok, hogy milyen szép a fa, mi pedig imádjuk nézni a még álmos, de boldog arcukat.

Hajni – egy egyéves kislány anyukája Kép forrása: pinkpeonies.com

7/9 Hajni – egy egyéves kislány anyukája

Én az angyalokra szavazok, a párom ugyanis ateista, én pedig nem gyakorlom a vallásomat.

Egyéves múlt a kislányom, még nincs megszokott karácsonyi koreográfiánk, szerintem együtt fogjuk kialakítani.

A kész karácsonyfát szeretném majd adni neki, de mivel nagy erőkkel fogzik, és gyakorlatilag minden nap más, a túlélésre hajtva: lesz, ahogy lesz.

A lényeg, hogy együtt legyünk, Apa kerüljön haza külföldről, csak ez számít az idén.

Petra – egy öt és fél éves kislány és három és fél, illetve egy két hónapos kisfiú anyukája Kép forrása: kindredvintageco.com

8/9 Petra – egy öt és fél éves kislány és három és fél, illetve egy két hónapos kisfiú anyukája

Mi karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük. Együtt választjuk ki, és díszítjük a fenyőt, ajándékot készítünk a kis Jézusnak, amit elviszünk a templomba, és a betlehem alá teszünk. Szenteste pedig az angyalok hozzák az ajándékot a karácsonyfa alá. Adventkor a plébánián közösen veszünk részt a többi családdal a gyertyagyújtáson, énekelünk, itthon a vasárnapi ebédnél gyújtjuk meg a koszorún a gyertyákat - minden gyertyához egy mese is jár.

Adventi naptár helyett egy nagy papírból kivágott fát díszítünk, minden nap egy saját kézzel kifestett dísz (az festi a fehér korongot, aki aznap a soros) kerül rá. Megfogadtuk, hogy törekszünk arra, hogy ne ajándékról és kajálásról szóljon az ünnep – persze, a gyerekek még kicsik és így könnyű dolgunk van.

Nóra – egy másfél éves kislány anyukája Kép forrása: 100layercakelet.com

9/9 Nóra – egy másfél éves kislány anyukája

Gyermekkoromban 24-én együtt díszítettük a fát, majd amikor szürkült, elmentünk a temetőkbe gyertyát gyújtani a dédiknek. Anyám mindig túl lassan készült el, és a ház előtt vagy a kocsiban vártuk. Amikor nagyobbak lettünk, kiderült, hogy a Jézuskával egyeztetett... Hazaérve ünnepi ruhába öltöztünk, megvártuk a szobánkban, míg mindenki elkészül, és együtt mentünk a félhomályban ragyogó fához, kerestük a nekünk szóló csomagokat.

Most majd úgy csináljuk, hogy 24-én együtt díszítjük fel a fát, sétálunk a környéken, közben karácsonyfa-számoló versenyt tartunk, persze a séta előtt én fogok túl sokáig készülődni... Hazaérve átöltözés, majd a fához megyünk, ami alá az angyalok teszik az ajándékot. Én nem akarom, hogy minden családnak „külön Jézuskája” legyen, hozzák inkább angyalok az ajándékot, ők úgyis sokan vannak.