Férfi nélkül lehetetlen értelmezni a nőt? - Nőnap újratöltve (x)

Kovács Andrea
Írta: ,

Újra itt a nőnap. Most készülök rá, tavaly ugyanis meglepett, amikor az irodában virágot kaptam. Nem feltétlenül szoktuk meg, nem is mindig szeretjük, ha a munkahelyünkön nőként kezelnek. Elvárjuk, hogy ugyanúgy elismerjék a munkánkat, mint a férfi munkatársét (hiszen ezért is vonultunk az utcára 150 éve), és azt sem szeretnénk, ha szexista megjegyzéseket és pillantásokat kapnánk.

Azért valljuk be, a legtöbb nőnek jólesik az előre engedés az ajtóban, vagy amikor a nehéz iratköteget egy gáláns úriember kiveszi a kezéből. (Még akkor is, ha a fitneszteremben több időt tölt, mint kevésbé kigyúrt férfikollégája.) Talán létezik egy szűk mezsgye az emancipáció talaján is, amelyen még virulhat egy szál nőnapi virág, anélkül, hogy a nőjogi szervezetek tiltakoznának.

Bár alapvetően szeretjük az ünnepeket, mégis kicsit zavarban vagyunk, hogy március 8-án amiatt kapunk ajándékot, mert nekünk csak x kromoszóma adatott, még ha abból kettő is. Nem szólhatna ez a nőnap arról, hogy férfi nélkül lehetetlen értelmezni a nőt és fordítva? Egyenrangúnak, mégis különbözőnek lettünk teremtve, és a dolgokat férfiként és nőként éljük és látjuk. A nőnapnak akkor van értelme, ha ezt elfogadjuk. Az ünneplésnek meg akkor, ha nőt és férfit együtt tudunk ünnepelni.

„Lehet-e a nőt ünnepelni úgy, hogy a férfi csak a kelléket, a virágot és a bonbont biztosítja a ceremóniához, és olykor maga is díszlet csupán, mert azért az igazi nő mellé már csak a látvány miatt is dukál egy pasi?” – teszi föl a kérdést a Képmás blogbejegyzése.

Itt bukkantam rá a magazin által kiadott „Ikertükör” kötetre is, amely igazán jól szemlélteti, hogy nemcsak a párkapcsolatban ad teljesebb, kerekebb világot férfi és nő együttes jelenléte. A költő-szerzőpáros Szabó T. Anna és Lackfi János 20 világirodalmi kortárs versnek mutatja meg kétféle arcát. Egy-egy mai vers, a szerző külföldi, hol nő, hol férfi. Akik rápillantanak, költők maguk is, egy férfi és egy nő. Így tartanak kétféle tükröt a világnak és nekünk.

Nőnapra jó szívvel ajánlom ajándékként is az „Ikertükör” 20 szálas kortárs verscsokrát. Kivételesen nemcsak nőknek, mert a kötet igazán jó témát ad a férfi–nő beszélgetésekhez, sőt, talán egyszer ad abszurdum a nők is adhatnak ajándékot a férfiaknak. És ez nem is hervad el.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!