Ajándék-etikett – Te tudod, mit nem illik a fa alá tenni?

Írta: ,

Karácsonykor mindenki ajándékozási lázban ég, de néhány ember esetében gondot okozhat a megfelelő ajándéktárgy kiválasztása. Ha nem vagy biztos abba, kinek mit illik adni, listánkból megtudhatod, mi az, amivel mellényúlhatsz, és mivel érdemes óvatosnak lenni.

Illatszer

1/5 Illatszer

Az illatszerek, tisztálkodási cikkek, főleg, ha szép díszcsomagban vannak, népszerű ajándékok, de nem árt szem előtt tartani, hogy ilyesmit csak annak illik adni, aki valóban közel áll hozzánk, tehát például családtagnak, vagy a szerelmednek, akivel valóban intim viszonyban vagy.

Más esetben egy ilyen tárgy tolakodónak hathat, esetleg a másik célzásnak veheti, az ápolatlanságára nézve.

Ha mégis ilyesmiben gondolkodsz, akkor érdemes olyan piperecikket adni, ami nem kifejezetten testápolásra, tisztálkodásra szolgál, például fürdősót, esetleg illatgyertyát.

Ruhanemű

2/5 Ruhanemű

Egy nyakkendő az üzleti partnernek is jó ajándéknak tűnik, ugye?

Nem feltétlenül – tartsd szem előtt, hogy egyrészt nem biztos, hogy ismered a másik stílusát, másrészt a ruhaneműk adományozásával óvatosnak kell lenni.

A szokás úgy tartja, hogy annak, akivel nem vagy kifejezetten közeli kapcsolatban, nem szabad olyan ruhát ajándékoznod, ami hozzáér a testéhez.

Így tehát egy távolabbi rokonnak például a pulcsi bátran jöhet, az alsónemű, de még a zokni is azonban már meggondolandó.

Életmóddal összeegyeztethetetlen tárgyak

3/5 Életmóddal összeegyeztethetetlen tárgyak

Alapvető tapintatosság az ajándéktárgyak kiválasztásakor, hogy ne adjunk olyasmit, ami összeegyeztethetetlen az illető életmódjával, vagy amit nyilvánvalóan nem tud használni.

Annak például, aki nem tud vezetni, ne vegyünk autóba való tárgyakat, főleg, ha autója sincs, aki pedig például nem iszik, az ne kapjon bort, vagy bármilyen másfajta alkoholt.

Szintén tapintatlanság fiatal pároknak jövőbeli gyermekük részére ajándékot vásárolni, már csak azért is, mert a babona szerint, aki előre kap kelengyét, annak a házát elkerüli a gólya.

Szúró-vágó eszköz

4/5 Szúró-vágó eszköz

Szintén nem illik szúró-vágó eszközt ajándékozni, mert arról úgy tartják, hogy elvágja a barátságot.

Ha mégis ilyesmiben gondolkodunk, mert például egy szenvedélyes horgászt lepnénk meg egy többfunkciós svájci bicskával, esetleg egy szakácsot egy profi késkészlettel, akkor szokás a megajándékozottal tréfásan egy forintot – illetve most már ötöt – kérni az ajándékért cserébe, így azt végül is nem ajándékba kapta, hanem „megvásárolta”, így tehát a babonának is elejét vehetjük.

Pénz

5/5 Pénz

Pénzt ajándékozni általában nem illik, de sok családban mégis gyakori, hogy a kamasz gyerek ezt kap, és vehet belőle valamit, aminek igazán örül.

Ha valakinek pénzt adunk, akkor azt legalább tegyük borítékba, írjunk mellé egy kártyát, és érdemes valamilyen aprócska, jelképes ajándékot is mellékelnünk, csak hogy mégis adjunk valamit a bankók mellé.

Ha pedig már a pénzről van szó: durva illetlenség az árcédulát az ajándékot hagyni.

Ha nem is tudod eltávolítani, legalább satírozd le, így nem hozod kellemetlen helyzetbe a megajándékozottat.