Ajándék-etikett – Te tudod, mit nem illik a fa alá tenni?

Zabolai Margit
Írta: ,

Karácsonykor mindenki ajándékozási lázban ég, de néhány ember esetében gondot okozhat a megfelelő ajándéktárgy kiválasztása. Ha nem vagy biztos abba, kinek mit illik adni, listánkból megtudhatod, mi az, amivel mellényúlhatsz, és mivel érdemes óvatosnak lenni.

Illatszer

Az illatszerek, tisztálkodási cikkek, főleg, ha szép díszcsomagban vannak, népszerű ajándékok, de nem árt szem előtt tartani, hogy ilyesmit csak annak illik adni, aki valóban közel áll hozzánk, tehát például családtagnak, vagy a szerelmednek, akivel valóban intim viszonyban vagy.

Más esetben egy ilyen tárgy tolakodónak hathat, esetleg a másik célzásnak veheti, az ápolatlanságára nézve.

Ha mégis ilyesmiben gondolkodsz, akkor érdemes olyan piperecikket adni, ami nem kifejezetten testápolásra, tisztálkodásra szolgál, például fürdősót, esetleg illatgyertyát.

Ruhanemű

Egy nyakkendő az üzleti partnernek is jó ajándéknak tűnik, ugye?

Nem feltétlenül – tartsd szem előtt, hogy egyrészt nem biztos, hogy ismered a másik stílusát, másrészt a ruhaneműk adományozásával óvatosnak kell lenni.

A szokás úgy tartja, hogy annak, akivel nem vagy kifejezetten közeli kapcsolatban, nem szabad olyan ruhát ajándékoznod, ami hozzáér a testéhez.

Így tehát egy távolabbi rokonnak például a pulcsi bátran jöhet, az alsónemű, de még a zokni is azonban már meggondolandó.