5 Nobel-díjas író, akinek megkönnyezed a könyvét

Írta: ,

Március harmadika a Békéért Küzdő Írók Világnapja. Az alábbi Nobel-díjasok könyvei pedig valóban megérintően szépen vallanak azokról, akik a háborúk, a kirekesztettség, vagy éppen az elnyomás áldozatai. Érdemes olvasni őket!

John Maxwell Coetzee Kép forrása: forlagsliv.no

1/5 John Maxwell Coetzee

A hivatalos indoklás szerint a Dél-afrikai Köztársaság írója azért kapta az elismerést, mert „számtalan alakban festette meg a kívülálló meghökkentő részvételét egy közösség életében.”

Bár írásai sokszor húsbavágóan, szívbe markolóan realisták, és nem ritka, hogy olyasmiről beszél, amit az ember legszívesebben nem akarna meglátni, mégis olyan érzékkel teszi ezt, hogy könyvei szinte letehetetlenek.

Egyik legnépszerűbb és talán legjobban sikerült írása, a Szégyen az apartheid utáni Dél-Afrika sorsai közé kalauzol.

Thomas Mann Kép forrása: moly.hu

2/5 Thomas Mann

Kinek kellene bemutatnunk Thomas Mannt, az íróóriást, aki a Nobel-díjat „főleg nagy regényéért, A Buddenbrook-házért mely a kortárs irodalom klasszikus alkotása” kapta.

Thomas Mann humorérzéke legendás, máig idézzük mondásait, születnek graffitik a nyomán, de képes volt meglátni az emberi esendőséget, a hatalom játszmáit, vagy éppen a megaláztatás és a düh keltette erőket is.

A Buddenbrook-ház egy család hanyatlását, de egyszersmind társadalmi problémákat és változásokat is bemutat.

Herta Müller Kép forrása: goettingen.de

3/5 Herta Müller

Herta Müller bánsági születésű, német származású sváb írónő, akinek apja a második világháború alatt az SS-ben szolgált, édesanyját pedig, mivel a német kisebbség tagja volt, a Szovjetunióba deportálták.  

Ezek után nem is olyan meglepő, hogy a Nobel-díj megítélésekor a hivatalos indoklásban ez szerepelt: „A költészet tömörségével és a próza tárgyilagosságával rajzolta meg az otthontalanság tájképét.”

Magyar nyelven is megjelent írásai például a Szívjószág, a Lélegzethinta, vagy A rókák csapdába esnek.

Kertész Imre Kép forrása: pim.hu

4/5 Kertész Imre

Természetesen nem maradhat el a listánkról Kertész Imre sem, és nem csak azért, mert magyar, hanem mert a Sorstalanság tényleg olyan regény, amit mindenkinek olvasnia kellene.

Kertész megpróbálja elmondani az elmondhatatlant, megmagyarázni a felfoghatatlant, megbocsájtani a megbocsájthatatlant.

Irodalmi Nobel-díját egyébként nem ezért az egyetlen könyvért kapta, hanem „egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben.”

Gabriel García Marquez Kép forrása: parameter.sk

5/5 Gabriel García Marquez

„Regényeiért és novelláiért, melyekben a fantasztikus és a realista ötvöződik a képzelet egy gazdagon megszerkesztett világában, ily módon reflektálva egy kontinens életére és konflikusaira” – álla a kolumbiai írónak ítélt Nobel-díj hivatalos indoklásában.

És valóban, talán senki más nem tudja úgy vegyíteni a mesét a valósággal, ahogyan Marquez teszi, és senki nem tudja olyan szépen elmesélni az emberi lét tragédiáit, ahogyan ő.

A mesevilág néha elviselhetőbbé teszi a kegyetlen valóságot, másszor éppen a gyönyörű, tündérvilágot idéző képek festik meg a szomorúságot.

Az biztos, hogy aki a 100 év magányt elolvassa, soha többé nem néz úgy a pillangókra, mint korábban.