5 Nobel-díjas író, akinek megkönnyezed a könyvét

Zabolai Margit
Írta: ,

Március harmadika a Békéért Küzdő Írók Világnapja. Az alábbi Nobel-díjasok könyvei pedig valóban megérintően szépen vallanak azokról, akik a háborúk, a kirekesztettség, vagy éppen az elnyomás áldozatai. Érdemes olvasni őket!

John Maxwell Coetzee Kép forrása: forlagsliv.no

A hivatalos indoklás szerint a Dél-afrikai Köztársaság írója azért kapta az elismerést, mert „számtalan alakban festette meg a kívülálló meghökkentő részvételét egy közösség életében.”

Bár írásai sokszor húsbavágóan, szívbe markolóan realisták, és nem ritka, hogy olyasmiről beszél, amit az ember legszívesebben nem akarna meglátni, mégis olyan érzékkel teszi ezt, hogy könyvei szinte letehetetlenek.

Egyik legnépszerűbb és talán legjobban sikerült írása, a Szégyen az apartheid utáni Dél-Afrika sorsai közé kalauzol.

Thomas Mann Kép forrása: moly.hu

Kinek kellene bemutatnunk Thomas Mannt, az íróóriást, aki a Nobel-díjat „főleg nagy regényéért, A Buddenbrook-házért mely a kortárs irodalom klasszikus alkotása” kapta.

Thomas Mann humorérzéke legendás, máig idézzük mondásait, születnek graffitik a nyomán, de képes volt meglátni az emberi esendőséget, a hatalom játszmáit, vagy éppen a megaláztatás és a düh keltette erőket is.

A Buddenbrook-ház egy család hanyatlását, de egyszersmind társadalmi problémákat és változásokat is bemutat.