5 karácsonyi film, amit tényleg élvezni fogtok

Írta: ,

Van élet a Bunyó karácsonyig meg a Reszkessetek, betörők! után is. Olyan karácsonyi filmeket gyűjtöttünk most össze, amelyek talán kevésbé ismertek a kereskedelmi televíziózásban, de ettől még igazi karácsonyi klasszikusnak számítanak, és akkor is találhatsz köztük kedvedre valót, ha a gyerekkel kerestek közös programot, vagy csak a valódi karácsonyi csoda élményét szeretnéd átélni.

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life) Kép forrása: cinemasterpieces.com

1/5 Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life)

Minden idők talán legnépszerűbb amerikai karácsonyi filmje 1946-ban nem felelt meg a hozzá fűzött elvárásoknak, ugyanis jóval kisebb bevételt produkált, mint gondolták.

Az idő azonban az alkotókat igazolta, a filmet 5 Oscarra jelölték, Frank Capra elnyerte vele a legjobb forgatókönyvnek járó Golden Globe-díjat, az Amerikai Filmintézet pedig minden idők 100 legjobb mozija közé sorolta.

A történet szerint George Bailey (James Stewart) éppen Szenteste előtt dönt úgy, hogy véget vet az életének.

Ekkor azonban megjelenik egy őrangyal, aki a film során megmutatja neki, mennyi gyönyörű dolgot tartogat is az élet – csak éppen észre kell venni azokat.

Fegyverszünet karácsonyra (Joyeux Noël) Kép forrása: impawards.com

2/5 Fegyverszünet karácsonyra (Joyeux Noël)

A karácsonyi csoda történetét mi is megírtuk már – 1914-ben az első világháború zivataros időiben, a karácsony szelleme igazi csodát hozott a frontvonalra, ahol elhallgattak a német és a brit fegyverek, a katonák pedig együtt ünnepelték a karácsonyt.

A 2005-ös francia-német-angol-román filmdráma is ezt a történetet mutatja be, a főbb szerepekben Diane Krugerrel, Benno Fürmannal és Daniel Brühllel.

A hamisítatlan karácsonyi történet azt is megmutatja, hogyan változtatja meg örökre 1914 szentestéje négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét.

Karácsony Artúr (Arthur Christmas) Kép forrása: impawards.com

3/5 Karácsony Artúr (Arthur Christmas)

Mi történik akkor, ha a Mikulás gépezetébe hiba csúszik, és egy kislány nem kapja meg az ajándékát?

Még szerencse, hogy az öreg szakállasnak van egy fia: Karácsony Artúr hisz abban, hogy a malőrt orvosolni kell, jó szándékával azonban számos előre nem látható galibát okoz.

A 2011-es angol-amerikai animációs film a karácsony igazi értelmére világít rá, és tökéletes választás, ha olyan filmet keresel, amit a gyerkőcök is élvezni fognak, de felnőttként is szeretni fogjátok a sztorit, ráadásul, ha valamikor, akkor karácsonykor aztán igazán nincs semmi gond azzal, hogy mesét nézve bújtok össze a kanapén.

Saroküzlet (The Shop Around the Corner) Kép forrása: movienightanddinnertoo.blogspot.com

4/5 Saroküzlet (The Shop Around the Corner)

Az 1930-as években Budapesten nagy sikert aratott az Illatszertár című bohózat, aminek történetét aztán az Amerikába kivándorolt szerző, László Miklós felajánlotta a szintén magyar, de az Államokban élő és alkotó Lubitsch Ernőnek, aki aztán bájos és megkapó vígjátékot készített belőle.

Így történt az, hogy 1940-ben, az Egyesült Államokban egy Budapesten játszódó történet lett a közönség kedvence, és mindenki egyformán szurkolt Králik úrnak és Novák kisasszonynak, akik ugyan egy üzletben dolgoztak, fogalmuk sem volt róla, hogy egymás titkos levelezőtársai.

Azon túl, hogy a karácsonyi történet egyszerre szívmelengető és mulatságos, már csak a magyar vonatkozás miatt is érdemes a lejátszásra.

Csoda New Yorkban (Miracle on 34th Street) Kép forrása: thecarytheater.com

5/5 Csoda New Yorkban (Miracle on 34th Street)

Susan Walker mindössze hat éves, de édesanyja úgy érzi, itt az ideje, hogy megtudja: a Mikulás igazából nem létezik.

A helyi bevásárlóközpont Télapója, Kriss Kringle azonban azt állítja: ő nem csak holmi bérmikulás, hanem maga az igazi, északi sarki csoda.

A különös öreg hamarosan egy bírósági tárgyaláson találhatja magát, ahol egy sor komoly ügyészt kell meggyőznie arról, hogy rénszarvasokon repked – a történet során azonban egyre többen rádöbbennek arra, miről is szól igazából is a karácsony, és mi az, amiről mindannyian megfeledkeztek a színes, fényes forgatagban.

Lehet, hogy karácsony éjjelén valódi csoda történik New York 34. utcájában? Az 1947-es eredetiben (ez itthon Csoda a 34. utcában címmel került forgalomba), vagy az 1994-es remake-ből is kiderül.