5 karácsonyi film, amit tényleg élvezni fogtok

Zabolai Margit
Írta: ,

Van élet a Bunyó karácsonyig meg a Reszkessetek, betörők! után is. Olyan karácsonyi filmeket gyűjtöttünk most össze, amelyek talán kevésbé ismertek a kereskedelmi televíziózásban, de ettől még igazi karácsonyi klasszikusnak számítanak, és akkor is találhatsz köztük kedvedre valót, ha a gyerekkel kerestek közös programot, vagy csak a valódi karácsonyi csoda élményét szeretnéd átélni.

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life) Kép forrása: cinemasterpieces.com

Minden idők talán legnépszerűbb amerikai karácsonyi filmje 1946-ban nem felelt meg a hozzá fűzött elvárásoknak, ugyanis jóval kisebb bevételt produkált, mint gondolták.

Az idő azonban az alkotókat igazolta, a filmet 5 Oscarra jelölték, Frank Capra elnyerte vele a legjobb forgatókönyvnek járó Golden Globe-díjat, az Amerikai Filmintézet pedig minden idők 100 legjobb mozija közé sorolta.

A történet szerint George Bailey (James Stewart) éppen Szenteste előtt dönt úgy, hogy véget vet az életének.

Ekkor azonban megjelenik egy őrangyal, aki a film során megmutatja neki, mennyi gyönyörű dolgot tartogat is az élet – csak éppen észre kell venni azokat.

Fegyverszünet karácsonyra (Joyeux Noël) Kép forrása: impawards.com

A karácsonyi csoda történetét mi is megírtuk már – 1914-ben az első világháború zivataros időiben, a karácsony szelleme igazi csodát hozott a frontvonalra, ahol elhallgattak a német és a brit fegyverek, a katonák pedig együtt ünnepelték a karácsonyt.

A 2005-ös francia-német-angol-román filmdráma is ezt a történetet mutatja be, a főbb szerepekben Diane Krugerrel, Benno Fürmannal és Daniel Brühllel.

A hamisítatlan karácsonyi történet azt is megmutatja, hogyan változtatja meg örökre 1914 szentestéje négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét.