3 szórakoztató kultsorozat – ha még nem láttad volna

Írta: ,

Gondolom, sokan egyetértenek velem abban, hogy a TV műsorok nagy része agyrohasztó. Viszont akár tetszik, akár nem, korunk kultúrájának része. Itt egy angol, egy amerikai és egy kanadai ismert, valóban szórakoztató sorozat, amit érdemes – újra – megnézni.

Anglia: Dr. Who Kép forrása: mirror.co.uk

1/5 Anglia: Dr. Who

Az Onedin családon kívül létezik még egy olyan brit sorozat, ami a mai napig nagy sikerrel fut hazájában és a világon. Ez (magyarul) a Ki vagy, doki?, azaz a Dr. Who.

A sorozat Guinness Rekord is egyben, hiszen a világ leghosszabb ideig tartó sci-fi sorozata.

Különlegessége, hogy története felfoghatatlanul képzeletdús, igen alacsony költségvetésű, zenéje pedig kiváló. 1963 óta fut, egy kisebb megszakítással. A főszereplő az Idő Lordja, Dr. Who, aki tizenkétszer váltott testet a 60 év alatt. 

A sorozat nagyon humoros, és sok esetben vérfagyasztó is. Ilyen részek azok, melyekben a síró angyalok támadnak.

Van, amikor a látvány „szuper-gagyinak” tűnik, és van, amikor olyan profi, hogy leesik az állunk. Olyan témákat, eszközöket olyan időben használnak, olyan kreativitással, ami legjobb sorozatok közé emeli a Dr. Who-t.

A fantázia határtalan Kép forrása: mkalty.org

2/5 A fantázia határtalan

Tardis nem csupán egy csodás jármű, téren és időn át, ami egy rendőrfülkének látszik kívülről, hanem egyfajta élőlény, aminek szimbolikus kapcsolata van a Doctorral. Tulajdonságai határtalanok.

A Tardis létezik „élőben” is, Londonban az Earls Court Station-nél. A kíváncsiság kedvéért keressetek rá a Tardis-ra. A „tardis inside”-ra rákeresve bele is kukkanthattok lenyűgöző belsejébe. Még Van Gogh „festményen” is szerepel ez a csodajármű…

A szónikus csavarhúzó a Doctor „fegyvere”. A filmben szereplő Dalekek „ősgonosz” robotok, lelkiismeretlenek, és világuralomra törnek.

Alakjuk olyan, mint egy borsszóró, karjuk olyan, mint egy WC pumpa, és nem mellesleg fasiszták. Jelszavuk: Exterminate!

És végül, kicsoda Boe Arca? Nos, egy fontos szereplő válik Boe Arcává évszázadok alatt. Jack Harkness kapitány…

Amerika: Columbo Kép forrása: franceinfo.fr

3/5 Amerika: Columbo

Mindenki tudja, hogy Columbo-nak nincs más keresztneve, csak a „hadnagy”, bár utalás van a Frank keresztnévre, ahogy az is filmsorozat sajátja, hogy soha nem láthatjuk feleségét.

Sőt, gyerekei is vannak, és családi házban él. Kutyájának is van neve, nemes egyszerűséggel csak Kutya. Tudjuk, hogy legnehezebb ügyét 9 év és 4 hónap alatt oldotta meg.

A hadnagy személyiségének szerves része, hogy zsugori, melynek kapcsán feleségét, a 25. házassági évfordulójuk alkalmával táborozni vitte – ahelyett, hogy ezüstöt vett volna neki.

Három klasszikus mondatát mindenki ismeri: „Csak a munkámat végzem.”, „Csak még valamit.”, „Tökéletes bűntett nem létezik.”.

A sorozat érdekessége, hogy Peter Falk maga rendezte a sorozat egyik részét, melynek címe a Gyilkosság tervrajz alapján. Sőt, Steven Spielberg is rendezett egy epizódot. 

Budapesten, a Falk Miksa utcában szobra van Columbonak és kutyájának.

Egy különleges rész a sorozatból: Nehéz ügy Kép forrása: listal.com

4/5 Egy különleges rész a sorozatból: Nehéz ügy

A Nehéz ügy című részben Columbo hadnaggyal olyan történik, ami az egész filmsorozatban soha: komolyan megtetszik neki a gyilkos.

A Faye Dunaway által alakított gyilkos megpróbálja elcsábítani a nős hadnagyot, melynek kapcsán „kissé” egymásba szeretnek.

Sőt, csókolóznak. A hadnagy a fülébe kap egy puszit, később rúzst töröl le a mosdóban a szájáról.

Szívhez szóló ajándékokat kap, köztük, imádott kutyájának egy kutyaágyat. A sorozatban először randizgat, issza le magát, és csattan fel barátjának, hogy: Csönd! Gondolkozni szeretnék!

A sorozatban először és utoljára hagy futni egy bűnöst, a gyilkos nő lányát, egyben segítőjét, a nő kérésére. Azért különleges ez a rész, mert eddig nem látott érzelmeket látunk Columbón.

Kanada: Anne a Zöld Oromból Kép forrása: thekitchenmagpie.com

5/5 Kanada: Anne a Zöld Oromból

Lucy Maud Montgomery kanadai írónő regénysorozata alapján készült ez a bájos sorozat, melyet 1985-ben mutattak be Kanadában. Az „aranykort”, egy idillikus világot mutat be, ahol helye van a gyermekálmoknak, ahol az élet emberbarát, élhető. A film egyik fontos kifejezése az „egészséges vidéki neveltetés” fogalma.

A legfontosabb érzésekről szól, figyelembe véve a gyerekek lelki fejlődésének folyamatát. Mivel ez fontos szempont, a történet nem csupán szórakoztató, hanem hiteles is. Ezt a történetet többször is feldolgozták filmként, és „folytatása” is van, melynek címe Váratlan utazás. Annyira népszerű, szórakoztató és örök, hogy japán animációs tévésorozat is készült a történet alapján. 

A legelső film, az 1919-es elveszett. Érdekesség, hogy az 1934-es film főszereplője művésznévként megtartotta a filmbéli Anne Shirley nevet.

Egyik sorozatban sincs politika, erőszak is csak annyi és olyan mértékű, ami a történethez szükséges, tehát nem a véres jelenetekre épül. Így mindegyikről elmondható, hogy minőségi szórakoztatás céljából jöttek létre. A három sorozat három kultúrát is képvisel, illetve azt, hogy az ott élő embereknek mi igazán szórakoztató.