3 szórakoztató kultsorozat – ha még nem láttad volna

Jankovics Anna
Írta: ,

Gondolom, sokan egyetértenek velem abban, hogy a TV műsorok nagy része agyrohasztó. Viszont akár tetszik, akár nem, korunk kultúrájának része. Itt egy angol, egy amerikai és egy kanadai ismert, valóban szórakoztató sorozat, amit érdemes – újra – megnézni.

Anglia: Dr. Who Kép forrása: mirror.co.uk

Az Onedin családon kívül létezik még egy olyan brit sorozat, ami a mai napig nagy sikerrel fut hazájában és a világon. Ez (magyarul) a Ki vagy, doki?, azaz a Dr. Who.

A sorozat Guinness Rekord is egyben, hiszen a világ leghosszabb ideig tartó sci-fi sorozata.

Különlegessége, hogy története felfoghatatlanul képzeletdús, igen alacsony költségvetésű, zenéje pedig kiváló. 1963 óta fut, egy kisebb megszakítással. A főszereplő az Idő Lordja, Dr. Who, aki tizenkétszer váltott testet a 60 év alatt. 

A sorozat nagyon humoros, és sok esetben vérfagyasztó is. Ilyen részek azok, melyekben a síró angyalok támadnak.

Van, amikor a látvány „szuper-gagyinak” tűnik, és van, amikor olyan profi, hogy leesik az állunk. Olyan témákat, eszközöket olyan időben használnak, olyan kreativitással, ami legjobb sorozatok közé emeli a Dr. Who-t.

A fantázia határtalan Kép forrása: mkalty.org

Tardis nem csupán egy csodás jármű, téren és időn át, ami egy rendőrfülkének látszik kívülről, hanem egyfajta élőlény, aminek szimbolikus kapcsolata van a Doctorral. Tulajdonságai határtalanok.

A Tardis létezik „élőben” is, Londonban az Earls Court Station-nél. A kíváncsiság kedvéért keressetek rá a Tardis-ra. A „tardis inside”-ra rákeresve bele is kukkanthattok lenyűgöző belsejébe. Még Van Gogh „festményen” is szerepel ez a csodajármű…

A szónikus csavarhúzó a Doctor „fegyvere”. A filmben szereplő Dalekek „ősgonosz” robotok, lelkiismeretlenek, és világuralomra törnek.

Alakjuk olyan, mint egy borsszóró, karjuk olyan, mint egy WC pumpa, és nem mellesleg fasiszták. Jelszavuk: Exterminate!

És végül, kicsoda Boe Arca? Nos, egy fontos szereplő válik Boe Arcává évszázadok alatt. Jack Harkness kapitány…