4 jel, hogy az online webáruházban megpróbálnak átverni téged

Írta: ,

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a netes vásárlás, hiszen ki sem kell mozdulnod otthonról, miközben szinte bármit megvehetsz, ami éppen eszedbe jut. Azonban egy felmérés szerint egyetlen év alatt 30 százalékkal nőtt az átverős online webáruházak száma is; épp ezért jó, ha felismered a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az adott oldalon csalás történik, és a pénzedet próbálják meg ellopni, vagy hibás terméket akarnak rád sózni.

1/4 Ellenőrizd az oldal nevét

Tegyük fel, hogy ékszert szeretnél venni a neten, de még nincs ötleted, milyen márkát válassz, ezért csak általánosságban keresel rá.

Ilyenkor több weboldalt is feldob neked a rendszer, de mielőtt egy korábban még nem ismert webáruházban vásárolnál, mindig ellenőrizd a pontos nevet, és azt, hogy az URL mit ír.

Ugyanis sokszor megesik, hogy egy weboldalon hamisítványt árulnak, emiatt pedig megcserélik a márka egy-egy betűjét az URL-ben; ez elsőre nem szúr neked szemet, ők viszont hivatkozhatnak erre panasz esetén.

2/4 Ellenőrizd az URL-t kétszer is

Az URL-ben nem csak az derülhet ki, hogy hamisított terméket árulnak, de az is sokat számít, hogy a link "HTTPS"-sel kezdődjön.

Nagyon sok átverésre szakosodott, netes webáruházban ugyanis elmarad a végéről az S-betű, és csak szimplán HTTP-vel kezdődik a link.

Az S-betű viszont a "secure", azaz biztonságos szót jelképezi, és azt jelenti, hogy minden kommunikáció a weboldal és a böngésződ között titkosított.

Ilyenkor védi az információidat az oldal, és biztosan nem adja ki harmadik személynek; ez viszont már nem feltétlenül mondható el a HTTP-kezdetű linkkel rendelkező weboldalakról.

3/4 Ellenőrizd, mi vonatkozik a visszatérítésre

Ha az adott weboldalon nem esik szó arról, hogyan küldheted vissza a megvásárolt terméket, amivel nem vagy elégedett, vagy ez a folyamat nagyon körülményes, akkor inkább nem érdemes vásárolnod rajtuk keresztül.

Ugyanis könnyen megeshet, hogy egy ruha sérülten érkezik meg hozzád, és szeretnéd visszakapni a pénzedet, de azáltal, hogy elfogadtad a feltételeket, nem lesz rá lehetőséged egykönnyen.

4/4 Nézz utána az oldal üzemeltetőjének

Manapság bárki létrehozhat egy weboldalt, ha van otthon internete, sok esetben pedig még a valódi nevét sem kell megadnia, hiszen elég egy e-mail cím.

Azonban egy megbízható webáruház esetén könnyen megtalálod, ki irányítja az oldalt, és azt is, hogyan léphetsz vele kapcsolatba, ha gondod támadna.

Nyugodtan keress rá a neten a véleményekre, hiszen mások tapasztalatai alapján könnyen tanulhatsz a hibákból.