Nem görnyednek többet egy irodában! Te lennél digitális nomád?

Bodnár Alexa
Írta: ,

Bár első hallásra úgy tűnik, a digitális nomád fogalom egy olyan személyt takar, aki a technikailag túlpörgött világunkban megtagadja a különböző számítástechnikai eszközök és kütyük használatát, éppen ellenkezőleg, valójában elengedhetetlenek számára ezek a dolgok. A digitális nomád lét nem más, mint egy újfajta munkastílus, amellyel sokan a munkahelyi kötöttségektől próbálnak megszabadulni.

Mi is az a digitális nomád?

Ez a munkavégzési forma az Egyesült Államokból indult útjára, és már a világ számos országában elterjedt.

A lényege, hogy mivel már gyakran az egy irodában ülők sem élő szóban, sokkal inkább e-maileken keresztül tartják a kapcsolatot, ezért a személyes jelenlét már sokszor már nem is igazán indokolt egy munkahelyen.

Mivel a technikai eszközök adottak – laptop, mobilinternet és okostelefon –, ezért sokan már nem egy kötött, fix munkahelyen végzik a feladatokat, hanem akár internetkávézókban, kint a szabadban, sőt, gyakran kisebb-nagyobb utazásokat az életükbe iktatva a világ egy teljesen más pontjáról.

Ez az életforma természetesen nem való akárkinek, hiszen egyrészt nem teszi lehetővé minden típusú munka a hasonló munkavégzést, másrészt nem mindenki tud az irodán kívül dolgozni.

Technikailag bármilyen olyan munkakörben lehetsz digitális nomád, ahol nincsenek napi szintű megbeszéléseid és találkozóid, illetve ha néhány megbeszélés be is csúszik hetente, azokat videochat segítségével le tudod folytatni.

Itthon egy fix állásban nehéz digitális nomáddá válni, hiszen a legtöbb munkáltató az otthoni munkavégzést sem támogatja.

A hazai digitális nomádok többsége sokkal inkább projektalapú munkákat végez, magánvállalkozásban dolgozik, és nem ritkán nem is hazai, hanem külföldi ügyfelekkel együtt.

Ehhez a munka- és életformához tehát elengedhetetlen egyrészt a megfelelő technikai környezet, másrészt egy nagyon erős idegen nyelvtudás, és az a habitus, hogy vállalkozóként megpróbálsz kiszakadni az eddigi, általad ismert munkahelyi normákból.