Mobiletikett szabályok, amikkel kínos szituációkat kerülhetsz el – Te tudtál ezekről?

Göcző Nóra
Írta: ,
Mobiletikett szabályok, amikkel kínos szituációkat kerülhetsz el – Te tudtál ezekről?

Kép forrása: prostooleh/Depositphotos

A mobiltelefon használata a mindennapi tevékenységeink részévé vált az elmúlt évtizedekben. Érdemes ezért észben tartanunk, milyen alapvető illemszabályai vannak a telefonálásnak. Mikor szabad és milyen alkalmakkor tilos elővennünk a készüléket, kinek illik bemutatkoznia és mit tegyünk, ha váratlanul megszakad a vonal. A mobil etikett főbb jellemzőit sokan ismerik és tiszteletben is tartják, ám előfordulnak kínos szituációk, amelyek kellemetlen helyzetbe hozhatják a hívót és a hívott felet egyaránt.

Telefonhívást kezdeményezni és fogadni csak úgy szabad, hogy biztosítjuk a beszélgetéshez szükséges nyugalmat.

Tehát tudnunk kell előre, hogy nem kell majd kiabálnunk az érthetőség kedvéért és a másik felet sem kell arra kényszerítenünk, hogy üvöltsön a telefonba, mert nem halljuk, amit mond.

Ha ez kivitelezhetetlen, akkor inkább ne vegyük fel a telefont vagy kapcsoljuk ki erre az időszakra. Telefonhívást a fogadás előtt megszakítani, vagyis kinyomni, súlyos udvariatlanságnak számít.

Menjünk csendesebb helyre, s amint tehetjük, hívjuk vissza az illetőt. Az illemszabályok világosan leírják, hogy mosdóban, wc-n sem fogadunk hívást, főleg ismeretlen telefonszámról.

Te tedd le, nem, te tedd le.. Kép forrása: 2s/depositphotos.com

Viszonylag kevesen tudják, hogy a telefonhívást mindig a hívónak kell befejeznie.

Ha mégis úgy alakul, hogy a hívott fél nem tudja folytatni a beszélgetést, netán a hívó képtelen abbahagyni, pedig egyértelmű, hogy már mindent elmondott és csak az időnket rabolja, akkor a hívott fél is kezdeményezheti az elköszönést.

Ilyenkor azonban nem elég a közismert, sóhajtással kimondott: „na jól van...”, hanem valami rövid magyarázatot is illik adni, hogy miért muszáj most menni.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!