Mi történik a közösségi oldalunkkal, mikor meghalunk?

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:

Azt mondják, mielőtt kiteszünk valamit az internetre, nem árt gondolni rá, hogy ha egyszer kikerült, örökre ott is marad. Na de meddig is tart az az örökké? Mi történik a közösségi oldalainkkal, személyes alkalmazásainkkal a halálunk után? Bármilyen morbidnak tűnik is a kérdés, a Facebooknak és társainak az elmúlt években ki kellett rá dolgozniuk a választ.

Digitális síremlék is lehet az oldalunkból

A közösségi média korában a digitális életünk földi pályánk befejezése után is folytatódhat, bár a különböző oldalak eltérően rendelkeznek az elhunyt tagok profilját illetően, és hogy mi történik egykori képeinkkel, posztjainkkal, az sokszor a közeli családtagok döntésén is múlik.

Ez érthető, hiszen míg vannak, akik számára megnyugvást hoz, ha felkereshetik elhunyt szeretteik közösségi oldalait, olyanok is vannak, akik inkább úgy vélik, a felbukkanó posztok csak fájó sebeket tépnek fel, és jobbnak látják, ha az egész profil törlődik az internetről. Néhány oldal mindkettőre lehetőséget kínál.

Mi történik a közösségi oldalunkkal, mikor meghalunk?Kép forrása: bernardojbp/depositphotos.com

A Facebook elindulása óta például több millió felhasználója hunyt már el, és hagyta hátra digitális profilját, az ABC statisztikái szerint pedig minden nap legalább 8 ezer Facebook-felhasználó távozik az élők sorából.

Értelemszerűen az oldalnak ki kellett valamit találnia, így az elsők között volt, amelyik felajánlotta a lehetőséget, hogy egy elhunyt személy profilja úgynevezett „memorial profile”-ra állítódjon.

Amikor az opciót először bevezették, még bárki jelenthette a felhasználó halálát, aminek következtében a profilt zárolták, azaz látható maradt, de nem lehetett ott posztokat közzétenni, illetve a felhasználó születésnapjáról sem kaptak többé értesítéseket az ismerősei.

2015 óta a platformon mindenkinek lehetősége van megadni egy úgynevezett „Legacy Contactot”, vagyis kijelölni azt a személyt, aki tulajdonképpen a digitális örököse lesz: ő a felhasználó halála esetén jogosult lesz rögzített posztot közzétenni a Facebook falán, megváltoztathatja a profilképét, archiválhat képeket és posztokat, de nem olvashatja el az elhunyt privát üzeneteit. Ugyanakkor a biztonsági beállítások alatt minden felhasználó rendelkezhet arról is, hogy halála esetén töröljék az oldalát.

A fenti rendelkezések hiányában egy közeli hozzátartozó is kérheti a Facebookot, hogy töröljék egy elhunyt szerettük profilját, ehhez azonban mellékelniük kell a halotti anyakönyvi kivonatot.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!