Kitörtünk a keretekből: leteszteltük a Samsung új csúcsmobilját

Csizmadia Zsolt
Írta: ,

Közel 10 év telt el azóta, hogy az aktuális Nokiámat lecseréltem a 2008-ban megjelent iPhone-széria második tagjára, az iPhone 3G-re. Az évek alatt természetesen mindegyik Apple újdonságra elköltöttem egy kisebb vagyont és igazából soha nem érdekelt, hogy a konkurensek mivel állnak elő. Láttam én Samsungokat az ismerősöknél, barátoknál, próbálgattam is őket, de elfogult Apple rajongóként mindig valamilyen ironikus megjegyzéssel passzoltam vissza nekik a készüléküket.

Ugyanez az érzés fogott el akkor is, amikor a napokban a Samsung ügynöksége megkereste szerkesztőségünket, hogy szívesen adnának egy S8-ast tesztelni, kíváncsiak a véleményünkre. Azonnal lecsaptam a lehetőségre: ide vele, majd én jól megmondom, hogy az Apple mégis miért jobb.

Még aznap meg is érkezett a készülék, gyorsan ki is bontottam a már megszokott kialakítású dobozból és kézbe vettem a mobilt. Szerkesztő kollégám szerint az első szavam a hűha volt, ami egyértelműen a lenyűgöző designnak köszönhető. Első fogásra a telefon elképesztően vékony és feltűnően hosszú. A legnagyobb újítás kétségkívül a hosszított, lekerekített, hajlított, szinte káva nélküli, keretmentes kijelző, ami 5,8“-es, 1440x2960px felbontású és Infinity Display névre hallgat. Nagyon jó a fogása, a fémváz kellemesen hűvös, egyértelmű a minőség az anyaghasználatban. És a kijelzőn végre nincs egyetlen egy gomb sem!

Tenyérben, a fogása pont olyan keskeny mint a 4,7”-es iPhone 7, viszont a Samsung a kijelzőn jóval nagyobb felületet biztosít a tartalomnak, itt egyértelműen a látványé a főszerep. Bár a felbontása nagyobb lett az előző generációhoz képest, ezt úgy oldották meg, hogy kijelző nem lett szélesebb, hanem hosszabb, így a kompakt kialakítása a női kezeknek is praktikus használatot biztosít. A készüléket tartó hüvelykujj így egy fokkal sajnos távolabb került az állapotsávtól, értesítési függönytől és a legfelső tartalmaktól, de ezekre valószínűleg eddig is a másik kezünket használtuk.

A kijelző Gorilla Glass 5 borítást kapott, ami védi az általános sérülésektől, de a lekerekített sarkaira azért vigyázni kell. A specifikációkat böngészve feltűnt, hogy a hátlapi kamera nem változott sokat (12 megapixeles F1,7 Dual Pixel), ami egyeseket csalódottsággal tölthet el, de az alábbi videóból azonban egyértelműen kiderül, hogy az S8 kamerája elsőrangú lett.

Az előlapi kamerával (8 megapixeles, F1,7 intelligens autofókusz) pedig tökéletes képeket, szelfiket készíthetünk esőben, szélben, vakító napfényben és akár sötétben is!

Az általam eddig kipróbált Samsungokhoz képest feltűnt, hogy az S8 nagyon gyors, legyen szó erős szoftveres támogatást igénylő játékokról, videószerkesztésről, gyereket lefoglaló edukációs appokról, a készülék mindenre pillanatok alatt reagál. Ez az eddig nem tapasztalt sebesség és hatékonyság, ami minden élethelyzetben fontos lehet, az iparág első 10 nm-es processzorának köszönhető.

Magyarországon a legnépszerűbb színváltozat az éjfekete, majd a jeges szürke és ezt követi a Samsung új, levendula színvariánsa, amilyen a mi teszt készülékünk is. Szerintem ez egy szuper csajos szín, ami nagyon jól áll a készüléknek.

A teszt napok után kijelenthetem, hogy óriási elvárásaim lettek az új Apple készülékkel szemben, mert visszatérni a 7-es iPhone-omhoz az S8 után olyan volt, mintha egy több generációval ezelőtti készüléket tartanék a kezemben, holott ez a kedvenc márkám épp aktuális csúcsmodellje.

 

Képek forrása: Vjeran Pavic / The Verge