Hasznos Facebook-praktikák, ha már eleged van a közösségi oldalból

Írta: ,

Néha már kicsit úgy érzed, hogy túl sok(k) volt a Facebookból? A rengeteg felesleges reklámból, unalmas játékokból és még unalmasabb ismerősökből? Akkor itt az ideje, hogy megismerkedj pár hasznos, korlátozó lehetőséggel, ugyanis a törlésen túl is létezik megoldás!

Ideje takarítani

1/5 Ideje takarítani

Amikor hazánkban is menthetetlenül beindult a Facebook, a többség minden alig ismert közszereplőt következni kezdett (akár zenei előadóról, akár játékról, akár weboldalról volt szó).

Ennek aztán az lett az eredménye, hogy ellepték az üzenőfalat a kéretlen reklámok, semmitmondó posztok, miközben az ismerősök egyre inkább háttérbe szorultak. Ha veled is ez a helyzet, akkor rá kell szánnod az időt a takarításra.

Amikor felbukkan az üzenőfalon egy számodra immár érdektelen oldal posztja, nyisd le a jobb sarkában található nyilat, majd válaszd a „Kevesebb ilyen bejegyzést szeretnék látni”, illetve a „Nem szeretném látni az oldal bejegyzéseit”. Előbbi esetén nyilván kevesebb posztot látsz majd, utóbbinál pedig a kedvelés megmarad, de a bejegyzéseknek búcsút inthetsz.

Leiratkozás az ismerősökről

2/5 Leiratkozás az ismerősökről

Amennyiben egy kedvelt oldaltól szeretnél megszabadulni, úgy nyisd meg annak az adatlapját, majd állj a „Tetszik” gombra – miután lenyitottad, válaszd a „Mégsem tetszik” fület, és már el is távolítottad a kedvelt oldalak közül.

Az ismerősről való leiratkozás menete szintén hasonló.

Nyisd meg az adott személy adatlapját, ahol máris láthatod a „Követed” rubrikát ugyanott, ahol az ismerősnek jelölés funkciót is találod.

Gördítsd le ezt a fület, és már véget is vethetsz a követésnek, nem fogsz tőle több infót látni. Ha egyszerűbb megoldásra vágysz, az adott személyről az üzenőfaladon is leiratkozhatsz.

Kattints bejegyzésének a jobb sarkában található nyílra, majd éppúgy, ahogy az oldalak esetében, válaszd ki a számodra szimpatikus funkciót.

Ismerősök korlátozása

3/5 Ismerősök korlátozása

Ezzel a praktikával elsősorban azt tudod korlátozni, hogy az adott személyek mennyit láthassanak a megosztásaidból.

Jól jön akkor, ha törölni, illetve tiltani nem szeretnél, de nem is örülnél annak, ha az exed és a haverjai az új barátodon csámcsognának.

A listákkal továbbá azt is beállíthatod, milyen sűrűséggel látnál az ismerősöktől bejegyzéseket. Keresd meg a főoldal bal oszlopában az „Ismerősök” részt, majd nyisd meg a legalsó tagot a felsorolásban: ez a „Korlátozott” csapat.

Minden személy, akit ehhez a listához hozzáadsz, csak azokat a megosztásokat látja, amiket nyilvánosra állítasz. Ugyanezt az illető adatlapján is megteheted: nyisd le az „Ismerős” fülecskét, majd válasz a „Hozzáadás listákhoz” funkciót, végül a „Korlátozott” gombra kattints.

Listák kezelése

4/5 Listák kezelése

Amint írtuk, a listákat nagyon könnyen testre szabhatod, a korábban említett módszerekkel az összes ismerősödet besorolhatod a megfelelő helyre.

A „Közeli ismerősök” listára azokat vedd fel, akiknek nem szeretnél lemaradni a megosztásairól, de ha nem tetszik a hasznos és automatikus funkció, te magad is készíthetsz saját listát.

Amennyiben ezt a listát a kedvencekhez adod (kattints a bal oszlopban található „Ismerősök” feliratra, majd az adott lista sorának végén a fogaskerékre: itt add hozzá a kedvencekhez), úgy a kedvelt ismerősöket közvetlenül az oszlop tetejéről elérheted.

Ha rákattintasz erre a listára, akkor kizárólag azoknak az embereknek a megosztásait böngészheted, akikre kíváncsi vagy, az üzenőfalat bátran figyelmen kívül hagyhatod.

Csoportok létrehozása

5/5 Csoportok létrehozása

Bár a listák segítségével szabályozhatod a tartalmakat, ezek nélkül is testre szabhatod minden egyes bejegyzésnél, hogy az adott megosztásodat milyen ismerősök lássák.

A még egyszerűbb megosztási beállítások érdekében a családtagok számára akár csoportot is létrehozhatsz. (A listának előnye, hogy az ismerőseid nem fogják tudni, hova soroltad be őket, míg a csoportnál egyértelmű az elnevezés és a funkció, tehát ügyelj a névadásra.)

A baloldali oszlopban kattints a „Csoportok” feliratra, majd válaszd a „Csoport létrehozása” gombot. Válaszd a „Zárt”, vagy a „Titkos” rubrikát, és már hozzá is adhatod a kedvelt ismerősöket a csapathoz.

Ez a funkció sok egyéb mellett akkor praktikus, ha csak az adott ismerősökre tartozó infókat, képeket osztanátok meg, olyan témákat beszélnétek át, amik csak és kizárólag rátok vonatkoznak.