Használd a Google-t, akár egy profi! Rengeteg időt megspórolhatsz

Írta: ,

Mindenki tudja használni a Google keresőjét, de nem mindenki ismeri azokat az apró trükköket, amikkel rengeteg időt meg lehet spórolni. Azt biztosan te is tudod, hogy ha egy konkrét kifejezésre keresel rá, az idézőjel nagyon sokat segíthet; de nem ez az egyetlen billentyűkombináció, ami meggyorsíthatja a dolgot!

Felesleges kifejezések

1/5 Felesleges kifejezések

Tegyük fel, hogy rá szeretnél keresni arra a toll szóra; de nem a madár szárnyán díszelgő tollra gondolsz, hanem az írószerre.

Hogy ne pazarold az idődet felesleges találatok átgörgetésével, legközelebb szimplán írd be a keresőbe ezt: toll -madár.

Ezáltal a weboldal kiszűri az olyan találatokat, amelyekben a madár szó is szerepel a toll mellett, így pedig sokkal nagyobb eséllyel bukkansz rá arra, amire egyébként kíváncsi voltál.

Több lehetőség

2/5 Több lehetőség

Ha például süti recepteket gyűjtenél a netről, legközelebb tegyél róla, hogy több lehetőségből válogathass.

Mielőtt entert ütnél a „sütemény recept” kifejezésre a Google keresősávjában, tegyél az első szó elé egy ~ jelet.

Ezzel az aprócska hullámvonallal ugyanis a weboldal nem csak azokat a találatokat dobja ki, amelyekben a fenti szavak szerepelnek, de egyúttal azokat is, ahol a sütemény szinonimája is megtalálható.

Keresés weboldalon belül

3/5 Keresés weboldalon belül

Noha a legtöbb weboldalon található külön kereső rubrika, már közvetlenül a Google-ből is rákereshetsz egy konkrét tartalomra.

Ha például olvastál egy nagyon jó cikket a bienen, de nem emlékszel a címére, csak a tartalmára (tegyük fel, hogy körömlakkokról szólt), vesd be az alábbi trükköt.

Írd be a Google keresőbe, hogy site: bien.hu körömlakk, és már kész is – az oldal listázni kezdi azokat a cikkeket, amelyekben ez a szó legalább egyszer szerepelt. Így garantáltan megtalálod, amit keresel!

Keresés évszámok között

4/5 Keresés évszámok között

Kedved támadt egy kis esti filmezéshez, de fogalmad sincs, mit nézz meg?

Ha mondjuk tudod, hogy az elmúlt 5 év romantikus filmjeiből válogatnál szívesen, írd be a keresőbe az alábbiakat: romantic movies 2011..2016 (ha angolul írod be, meglehet, hogy több találatot dob ki az oldal).

Így az évszámok közötti két pontnak köszönhetően a Google csak azokat a website-okat fogja javasolni, amelyek az nevezett időszakban készített filmekről írnak – így biztosan gyorsan megtalálod azt az egyet, amit szívesen kikölcsönöznél a videotárból.

Szórakoztató funkciók

5/5 Szórakoztató funkciók

A Google-nek azonban nem csak keresést könnyítő funkciói van. Akad ugyanis néhány olyan, amivel elszórakoztathatod magad – még ha csak néhány perc erejéig is.

Próbáld ki, mi történik például abban az esetben, ha beírod a keresőbe, hogy „do a barrell roll”.

De akkor is hasznos lehet a weboldal, ha a barátaiddal el akartok dönteni valamit, de nincs nálatok pénzérme, amit feldobhatnátok. Csak szimplán írd be, hogy „flip a coin”, és bízd a szerencsét a keresőmotorra.