Te már megosztottad? A 10 éves kihívás végigsöpört a közösségi médián

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A 10 éves kihívás, avagy a #10yearschallenge a legutóbbi online kihívás volt, ami végigsöpört a közösségi médián. Röviden és tömören annyi a lényege, hogy a résztvevőknek egy olyan fotómontázst kell készíteniük magukról, amelynek segítségével összehasonlíthatják a 10 évvel ezelőtti, és a mostani önmagukat. Ennél azonban jóval mélyebben kapargatja a felszínt ez az egyszerűnek tűnő kihívás…

Mi történt 10 év alatt?

Az online kihívásoknak a legtöbbször van értelmük: sokszor felhívják a figyelmünket egy olyan problémára, társadalmi gondra, ami mellett lehet, hogy egyébként észrevétlenül elsétálnánk. A mostani kihívás több szinten is hasznos. Először is szerencsés, hogy éppen 10 évvel ezelőtt, 2009-ben érte el hazánkat is a közösségi média őrülete, ekkor nőtt meg ugrásszerűen – elsősorban – a Facebook felhasználóinak száma. Tehát nem csak azt hasonlíthatjuk össze, mi történt velük 10 év alatt, hanem azt is, hogyan változott meg az életünk azzal, hogy szerves részévé váltunk a közösségi médiának.

Ebben az egy évtizedben terjedtek el rohamosan az okostelefonok és a tabletek, amiknek köszönhetően gyakorlatilag állandóvá vált az online jelenlétünk.

Ennek pozitív előnyeit éppúgy érezzük a bőrünkön, mint a negatív hatásait, és a 10 éves kihívás jó alkalom arra, hogy te is átgondold, szükséges-e valamin változtatnod ezzel kapcsolatosan.

Kép forrása: doodko/depositphotos.com

Én már jóval a kihívás előtt úgy éreztem, hogy vissza kell vennem az online jelenlétből, és erőteljesebben kell a saját, valódi életemre koncentrálnom. Nem zárom ki magam a közösségi médiából és az internet világából sem, nem is tehetem, hiszen ez a munkahelyem. De egyre jobban úgy éreztem, túl nagy súly nehezedik rám a közösségi média miatt, és rengeteg hasznos időt vesztegetek el alapvetően felesleges böngészéssel és görgetéssel.

Számomra ez a kihívás újra felhívta a figyelmemet arra, hogy az elmúlt 10 évben gyökeresen megváltozott az online léthez fűződő viszonyunk, és nekem sokkal jobban tetszett, amikor nem lógtunk ennyit a neten.

Szerencsére másokhoz hasonlóan saját magam dönthetem el, mikor és főleg mit osztok meg magamról, az életemről, mennyit vagyok elérhető. Igyekszem a minimumra csökkenteni a virtuális létet, pl. nincs közösségi alkalmazás a mobilomon, és az értesítéseket is csak akkor látom, ha megnyitom a portált. Amikor nem akarom, hogy zavarjanak, repülő üzemmódra állítom a telefonomat, ez már az egyik legjobban várt esti rutin lett számomra. Ha esetleg te is úgy érzed, hogy az elmúlt 10 évben kicsit besokalltál, hasonló praktikákkal könnyen háttérbe szoríthatod az online életedet.