Romantikából úton a profizmus felé – az Etyeki Kúria húsz éves jubileumát ünnepli

bien.hu
Írta: ,

Az Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy ódon pincével kezdte meg működését, az elmúlt húsz év alatt az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként mára Magyarország egyik legkorszerűbb, meghatározó borászatai közt tudhatja magát. A termőterületek nagysága a huszadik születésnapon két borvidéken megközelíti az 50 hektárt, az eladott palackszám a kezdeti pár ezer palackkal szemben mára közelít a 200.000-hez és évről-évre 30%-ot meghaladóan emelkedik. A kezdeti lendület tehát nem szűnik.

Húsz évvel ezelőtt az Atlantai Olimpián hét aranyat, négy ezüstöt és tíz bronzérmet szerzett a magyar küldöttség, Diana hercegné és Vilmos herceg hivatalosan is elváltak, a Cannes-i filmfesztiválon Iványi Marcell Szél című rövidfilmje elnyerte az Aranypálmát, az IBM Deep Blue sakkautomatája először győzte le Garry Kasparov sakkmestert, „Az angol beteg” című film tarolt az Oscar díj kiosztásán és Bill Clinton kinevezte Madeleine Albrigthot, az Egyesült Államok első női külügyminiszterét. Mindeközben Budapest szőlőskertjében, Etyeken, az Öreghegyen a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó borászatát, a Báthori Pincészetet Ottrubay Ágnes és István vette át, és élesztette újjá Etyeki Kúria néven.

Etyek Báthorinak köszönhetően már ekkor felkerült a magyar bortérképre, az Etyeki Kúriához 1996-ban mindössze másfél hektár szőlőterület és egy nagyon kezdetleges infrastruktúra tartozott. Az új tulajdonosok lelkes borfogyasztók voltak ugyan, de a borkészítést inkább mégis egy szakemberre, Rudi Krizan, ausztriai borászra bízták. Báthori nagyformátumú öreghegyi chardonnay-ja, megmutatta a termőhelyben rejlő hatalmas lehetőségeket és kijelölte a követendő utat.

Kép forrása: etyekikuria.com

Az eredetileg turisztikával foglalkozó Ágnes hamar beletanult a borászat irányításába, véleménye szerint a két szakma nem is áll olyan távol egymástól, hiszen itt is az a lényeg hogy a vendég jól érezze magát. A borászat jövőjét azonban mindig előremutató gondolkodású férjével, Ottrubay Istvánnal vitatta meg. Egyik első lépésük közé tartozik a Bortársasággal való szakmai együttműködés elindítása 1997-ben.

A pincészet már akkor úttörő szellemiségéről volt ismert, melyhez nagyban hozzájárult az akkoriban Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása is. Ez a szemléletmód megköveteli az állandó fejlesztést, így hamarosan elindult a 150 éves pince fölött egy feldolgozó és kóstoltató építése, az első igazi nagy szüret termését már itt dolgozhatták fel. A borászat irányítását Ágnes a család külföldre költözése miatt 2001-ben nővérének, Matolcsy Sárának adta át, aki az Egyesült Államokból tért haza. Sárának, aki mindig is gazdasági területen dolgozott a borászat bár új terület volt, a szervezés és irányítás terén azonban nagy tapasztalatokkal rendelkezett már. Ebben az új kihívásban is nagy segítségére volt, hogy remek kapcsolatteremtő. Szintén 2001-ben az Etyeki Kúria ismét tanúbizonyságot tett újító szemléletmódjáról, elsőként telepített Etyeken kékszőlőt, Pinot Noirt, melynek első, 2003-as terméséből készült bor igazi meglepetésnek számított a szakmában és rengeteg elismerésben részesült.