5 hely Magyarországon, ahol a legjobbakat tudsz biciklizni

Írta: ,

A nyár kétség kívül a kirándulás időszaka, Magyarországon pedig annyi látnivaló van, hogy három napsütéses hónap alatt csak egy kisebb részét ismerheted meg közelebbről. Idén viszont érdemes elővenned a biciklidet, és két keréken bebarangolni a meseszép vidékeket, hiszen nem csak sportosabb leszel tőle, de egészen új szemszögből ismerheted meg az ország legszebb pontjait. Mutatunk is néhány kerékpárral bejárható vidéket, amit egyenesen imádni fogsz!

1/5 Velencei-tó és környéke

A Velencei-tó tökéletes helyszín, ha szeretnél biciklire pattanni, és egy egész délutánt eltölteni a környéken.

A tavat szinte teljes egészében kiépített kerékpárút veszi körül, és csak kisebb szakaszokon kell autós úton haladnotok, de cserébe itt is csodaszép látvány tárul eléd.

Egyes területein erdők mellett tekerhetsz el, máshol pedig a tavat csodálhatod meg, így egyenesen imádni fogod a kilátást.

Körülbelül 30 km hosszú az egész szakasz, így normál tempóban két, maximum három óra alatt körbe is tekerhető, még abban az esetben is, ha egy tíz perces pihenőt is beiktattok.

2/5 Irány Szentendre!

Budapesten rengeteg bicikliút van, de ha nem a városban szeretnél tekerni, hanem inkább a közelében, válaszd Szentendrét! A Margit híd budai hídfőjénél helyezkedik el az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárútvonal, ahonnan érdemes elindulnod Óbuda felé.

Már itt is elég szuper a látvány, hiszen a parton tudsz haladni a bicikliddel, egészen Pünkösdfürdőig, ahol egy kis hídon kell átkelned a Barát-patakon. Ezt követően több módon is eltekerhetsz Szentendrére: a 11-es főút mellett elhelyezkedik egy bicikliút, de sokan imádják az ártéri erdőt, ahol egy kiépített kerékpárúton mehetsz végig, csodaszép vidéken. Arra viszont készülj fel, hogy innen kijutva egy földút vár rád, ahonnan viszonylag hosszabb ideig kell tekerned, mire eljutsz Szentendre határáig.

Azonban a 35-40 kilométeres túra így garantáltan izgalmas és felejthetetlen lesz!

3/5 Kis-Balaton két keréken

A Kis-Balaton délnyugatra fekszik nagyobb testvérétől, a Zala folyó torkolatvidékén.

Ha szereted a természetet, és érdekel az élővilág, ezt a körtúrát egyenesen imádni fogod!

Érdemes a Várszigettől elindulni, ahonnan kiépített kerékpárúton indíthatod a túrát: a tó körül több helyen is rá kell térni az autós útra, de szerencsére nem túl nagy a forgalom, valamint a legtöbb településen gyorsan átcsatlakozhatsz a bicikliútra is.

 

4/5 Körtúra a Fertő-tónál

Az ország egyik legnépszerűbb biciklis körútja a Fertő-tó körül terül el, és nem véletlenül olyan felkapott.

Attól függően, hogy hány kitérőt szeretnél, akár egy-két napos program is lehet a biciklizés, pláne akkor, ha az egészet szeretnéd körbetekerni (így a vége lehet 80 km, vagy akár 170 km is, ez csak rajtatok múlik).

A bringautak minősége szuper, és a táj is meseszép, azonban a tavat igazán csak akkor láthatod, ha közelebb mentek hozzá egy kitérő során, mert maguk az utak viszonylag messzebb terülnek el tőle.

 

5/5 Látogasd meg a Tisza-tavat!

A Tisza-tó körül nincs ugyan teljesen kiépítve kerékpárút, ám az autós úton is lehetőségük van a bicikliseknek haladni.

Attól függően, hogy mennyit szeretnél tekerni, választhatod a kis és a nagy kört is: előbbinél Poroszló és Tiszafüred között tudod levágni az utat (így lesz 70 km a vége), utóbbinál viszont nem fordulsz le, hanem az ároktői kompig a földutas töltésen vagy közúton tudsz haladni. Innen van lehetőséged átkompozni Tiszacsegére, ugyanis jelenleg a Tisza-tavat nem lehet teljes egészében áttekerni.

Végeredményben a kisebb távot szünetekkel maximum négy óra alatt le lehet tekerni.