A 4 legszebb téli kirándulóhely Magyarországon, ami energiával tölt fel

Esztergály Lilla
Írta: ,

Dacára a hidegnek, ne gubózz be a fűtött lakásba, töltekezz a természetből a téli hónapokban is! Hazánk annyi gyönyörű hellyel büszkélkedhet, hogy kár a bebarangolás élményét csak az év bizonyos szakaszaira korlátozni. Réteges öltözet, egy termosz forró tea, és máris nyakadba veheted a meseszép, hideg­ropogós erdőket! Bármilyen úti célt is tűzöl ki magad elé, nemcsak nagy élménnyel gazdagodsz, hanem idegrendszeredet is kisimíthatod, felvértezve magad a téli depresszió ellen!

Csússz egyet a Kékesen! Kép forrása: panoramio.com, ehog.hu

Ez a téli kirándulóhelyek Balatonja. Ha még nem voltál Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méter magasan elterülő Kékes­tetőn, feltétlenül iktasd be egyszer. Télen komoly vonzerőt ad a helynek a sízésre való lehetőség: itt létesült az ország leghosszabb sípályája a maga 1800 méteres szakaszával.

A Mátra szívében meghúzódó csúcs tehát kiemelt turisztikai központ, nem mellesleg hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, hiszen az itt tartózkodás kedvezően hat asztmatikus betegségekre. Csodás kilátást nyújt a vadregényes, hófehér tájra a Kékes tetején lévő tv-­torony, amely kilátóként látogatható. Ha itt jársz, feltétlenül menj fel!

Dobogókő, a tapasztalható nyugalom helyszíne Kép forrása: dobogoko.hu

Őseink szerint a Visegrádi­-hegységben található Pilis legmagasabb pontját képező hely a Kárpát­-medence energetikailag kitüntetett szakrális helye. Úgy tartották, és tartják a mai napig, ez az a szakrális pont, ahol az ég és a föld összeér – spirituális szempontból Dobogókő a Föld szívközpontja, nem véletlen tehát az elnevezése sem. 

A Kékes­-tetőhöz hasonlóan szintén kiválóan alkalmas téli sportokra: itt már 1923 óta van lehetőség síelni, amelyet az elmúlt években nagyszabású fejlesztésekkel modernizáltak, kielégítendő széles rétegek igényeit.

Aki hosszabb időt töltene itt, a hely szelleméhez méltó, Makovecz Imre által megtervezett fűthető jurtában kaphat szállást.