Irány a színház! – Gyermekdarabok, melyeket a szülők is élvezni fognak

Írta: ,

A klasszikus történetek és regények színpadi feldolgozása nem újkeletű dolog, mégis nagyon figyelemfelkető, ha egy ilyen darab kerül fel a színházak műsorára. Ezekben az esetekben már ismerjük a sztorit, így nagy szerephez jut az a látásmód, melyen keresztül a rendező a néző elé tárja a történetet, hiszen azzal lehet újszerű élmény adni a közönségnek. 

A gyerekdarabok többsége – bár gyermekek számára is könnyen érhető, és a darabok nyelvezete is hozzájuk igazodik – a felnőtt közönség számára is élvezhetőek, és örök érvényű üzenetet hordoznak. A következő válogatásban az utóbbi évek klasszikusait vesszük sorra.

Légy jó mindhalálig Kép forrása: korutiszinhaz.hu

1/5 Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond örök érvényű darabját a Körúti Színház 2011 januárjában gondolta újra a Kiskörúti Színisuli növendékeivel karöltve.

A történet olyan formában született újjá, hogy az illeszkedjen a mai célközönség igényeihez, és ezáltal ne csak szórakoztasson, de valóban el is juttassa az üzenetet – „angol-pop-os” zenével, filmes tempójú helyszínváltásokkal, látványos világítással próbálták vonzóvá tenni a fiatal generáció számára a darabot.

János vitéz Kép forrása: nemzetiszinhaz.hu

2/5 János vitéz

2014 tavaszán került a Nemzeti Színház repetoárjára a magyar népies irodalom egyik gyöngyszeme, Petőfi Sándor alkotása, a János vitéz.

A feldolgozásban a főszereplő próbatételes kalandsorát a mai gyermek-néző is a sajátjának, a hőssé válás hiteles példájának tekintheti.

Óz, a csodák csodája Kép forrása: vigszinhaz.hu

3/5 Óz, a csodák csodája

A szívhez szóló történet a Vígszínházban kelt életre új megközelítésben 2015 októberétől.

A világhírű dalok, az ismert és szeretett figurák izgalmas színházi kalandot ígérnek nem csak a gyermekeknek, de a szülőknek is.

A Pál utcai fiúk Kép forrása: vigszinhaz.hu

4/5 A Pál utcai fiúk

2016. novemberétől kerül színpadra a Vígszínházban a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, a felnőtteket, fiatalokat egyaránt megszólító A Pál utcai fiúk.

Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. 

Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra és újra felfedez magának.

„Éljen a Grund! Éljen a barátság!” fotó és videópályázat Kép forrása: 7ora7.hu

5/5 „Éljen a Grund! Éljen a barátság!” fotó és videópályázat

A Henkel Back to School kampányában most „Éljen a Grund! Éljen a barátság!” felkiáltással fotó és videópályázatra invitálja a gyerekeket és az osztályokat, akik a nyertes pályamunkáért cserébe az előadás mellett betekintést nyerhetnek A Pál utcai fiúk színdarab kulisszái mögé, és egy felejthetetlen napot tölthenek a Grundon.

További információkért keresd fel a www.konnyusuli.hu oldalt!