Irány a színház! – Gyermekdarabok, melyeket a szülők is élvezni fognak

bien.hu
Írta: ,

A klasszikus történetek és regények színpadi feldolgozása nem újkeletű dolog, mégis nagyon figyelemfelkető, ha egy ilyen darab kerül fel a színházak műsorára. Ezekben az esetekben már ismerjük a sztorit, így nagy szerephez jut az a látásmód, melyen keresztül a rendező a néző elé tárja a történetet, hiszen azzal lehet újszerű élmény adni a közönségnek. 

A gyerekdarabok többsége – bár gyermekek számára is könnyen érhető, és a darabok nyelvezete is hozzájuk igazodik – a felnőtt közönség számára is élvezhetőek, és örök érvényű üzenetet hordoznak. A következő válogatásban az utóbbi évek klasszikusait vesszük sorra.

Légy jó mindhalálig Kép forrása: korutiszinhaz.hu

Móricz Zsigmond örök érvényű darabját a Körúti Színház 2011 januárjában gondolta újra a Kiskörúti Színisuli növendékeivel karöltve.

A történet olyan formában született újjá, hogy az illeszkedjen a mai célközönség igényeihez, és ezáltal ne csak szórakoztasson, de valóban el is juttassa az üzenetet – „angol-pop-os” zenével, filmes tempójú helyszínváltásokkal, látványos világítással próbálták vonzóvá tenni a fiatal generáció számára a darabot.

János vitéz Kép forrása: nemzetiszinhaz.hu

2014 tavaszán került a Nemzeti Színház repetoárjára a magyar népies irodalom egyik gyöngyszeme, Petőfi Sándor alkotása, a János vitéz.

A feldolgozásban a főszereplő próbatételes kalandsorát a mai gyermek-néző is a sajátjának, a hőssé válás hiteles példájának tekintheti.