Grillezés és szalonnasütés Budapesten – Utánajártunk, hol szabad!

Zabolai Margit
Írta: ,

Van még néhány hét a jó időből, és mi is lehetne kellemesebb szabadtéri program, mint egy kis sütögetés vagy grillezés a barátokkal? De mit tegyen az a budapesti, akinek nincs saját kertje? Mukics Dániel tűzoltó őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét kérdeztük a tűzrakás szabályairól.

Nem könnyű a dolgod, ha nincs saját kerted

Mint a szóvivőtől megtudtuk, sütögetni, de még grillezni is csak ott szabad, ahol kijelölt tűzrakóhely van. Ezeket a helyeket azonban nem a katasztrófavédelem vagy a tűzoltóság, hanem a hely tulajdonosa vagy karbantartója tartja nyilván. Náluk érdemes tehát érdeklődnöd, ha a lakóhelyedhez közeli szalonnázót keresel. A nagyobb parkokban, zöld területeken mi is megpróbáltunk ilyen lehetőséget keresni, de sajnos, úgy tűnik, kevesen látják a potenciált a szabadtéri sütögetőkben, pedig szerintünk lenne rá kereslet.

Budapesten sem lehetetlen, csak kicsit utazni kell érte!

A városliget.info oldalán sem sok mindent, azaz egészen pontosan semmit nem találok kijelölt tűzrakóhelyekről, egyébként sem sok derül ki itt a szabadidős tevékenységekről. A Városligetben található intézményeknek ugyan külön kis alpontja van, és nyelvészként érzek egy kis örömöt, amikor megtudom innen azt is, hogy a hőköm/gigerli elnevezés a fattyúnyelvben az „olcsó nyári színházakban a primadonnáért rajongó, és neki 5 krajcáros virágcsokrokkal hódoló fiatal férfiak gúnyos elnevezése a századfordulón”. Mégis boldogabb lennék, ha már mondjuk a weboldalról kiderülne, hogy a Városligetben egyébként van strandröplabdapálya, gördeszkapark, kutyafuttató is, de sem ezekről, sem a keresett tűzrakóhelyről nem találok semmit.

Akkor sem jutok közelebb a válaszokhoz, amikor a Margitszigettel kapcsolatban keresgélek, de szerencsére a Pilisi Parkerdő Zrt. legalább kerületenként felsorolja az alkalmas területeket, sőt a kis táblázatban még azt is jelölik, hogy rendezvény lebonyolítására is alkalmas-e a helyszín.