Föld alatti világrend vagy konspirációs perek áldozatai? Kiderül az igazság a Templomos Lovagokról

Schuster Borka
Írta: ,
Föld alatti világrend vagy konspirációs perek áldozatai? Kiderül az igazság a Templomos Lovagokról

A Templomosok a történelem talán leghíresebb harcos szerzetesrendje volt, soraikban a középkor supermanjei szolgáltak. 1307-es bukásuk megrázta a világot, valódi céljaik és küldetéseik pedig ma számos fikciós regény és film kiindulópontját adják. Az HBO -n induló új történelmi sorozatban Dan Jones történész azt mutatja be, hogy a valóság maga azonban túlmutathat mindenen, mint amit eddig elképzelni tudtunk.

Küldetés a Szentföldön

1099-ben a keresztény seregek visszaszerezték Jeruzsálemet a muszlim fennhatóság alól, a Szentföldre tett zarándoklat azonban ez után sem volt veszélytelen vállalkozás. 1118-ban egy francia lovag, Hugues de Payens azért alapította meg a Templomosok Lovagrendjét, hogy a keresztény zarándokok mellett útjuk során állandó védelmezők legyenek. A rend eleinte mindössze nyolc főből állt, ám a befolyásos támogatóknak köszönhetően mérete, vagyona és hatalma villámgyorsan növekedett:  maga a pápa adományozott számukra olyan jogokat és kiváltságokat, melyekkel akkoriban  rajtuk kívül kizárólag a ciszterci rend bírt, a 12. század második felére pedig a  Templomosok jóformán egész Európában jelen voltak.

A rend szigorú erkölcsi kódexéről (a tagoknak tilos volt például alkoholt inniuk, fogadniuk vagy káromkodniuk) és egyszerű, fehér, vörös kereszttel díszített ruhájáról vált ismertté – valóban úgy néztek ki, mintha egy képregény szuperhősei lennének – a felszín alatt azonban nagyon sok más is zajlott. A Templomosok felvirágoztatták a bankrendszert, lehetővé téve a zarándokoknak, hogy értékeiket saját országukban letétbe helyezhessék, és azokért cserébe a Szentföldre érve pénzhez jussanak. Ezek a tranzakciók természetesen a Templomosok számára is bevétellel jártak, és a rend hamarosan hatalmas pénzügyi befolyásra tett szert. Hatalmuk csúcspontján a lovagrendnek saját hajóflottája volt, ők voltak az európai uralkodók és nemesek első számú hitelezői, és egy az egyben birtokolták Ciprus szigetét.

Mindeközben a lovagrend a feladatai körét is bővítette: már nem csak védelmezőként, hanem katonai erőként is jelen voltak a Szentföldön, és minden tagjuk magasan képzett, bátor és tehetséges harcos volt – a háta mögött egy ijesztő méreteket öltő hatalommal bíró, egész Európát behálózó szervezet támogatásával.

Egy legenda bukása, egy legenda születése

A fentiek ismeretében nem is csoda, hogy a Templomos Lovagrend 1307-es bukása megdöbbentette a világot. A rend templomait elfoglalták, a tagokat letartóztatták, megkínozták és kivégezték, birtokaik pedig az adott ország uralkodójához, vagy más szerzetesrendekhez kerültek. Bár a hatalmas rend tagjaiból alig néhány túlélő maradt, ők elmenekülve más szerzetesrendekbe léptek be, vagy saját, jóval kisebb rendeket alapítottak meg. A Templomosok közül néhányan Portugáliában, Skóciában, de páran Magyarországon találtak menedéket.

Ma már nehéz elválasztani, hogy mi volt a valóság, mi volt koholmány és mi volt egészen egyszerűen csak rossz indulatú pletyka, a Templomosok azonban a mai napig gyakran jelennek meg könyvekben, videójátékokban és persze összeesküvés elméletekben. Bár a történészek többsége egyetért abban, hogy a rend 1307-ben gyakorlatilag teljesen megsemmisült, vannak, akik úgy gondolják, titkos, föld alatti szervezetként újjáalakultak, és befolyásukat visszaszerezve a mai napig ők azok, akik a háttérből mozgatva a szálakat, irányítják a világ eseményeinek alakulását.

Az igazság nyomában

Dan Jones történész éveken át tanulmányozta a Templomos Lovagok rendjének történetét, megpróbálva elválasztani a mítoszt és a valóságot. Kutatásának eredménye az HBO-n és az HBO GO-n most induló sorozat, amely azt ígéri: megmutatja, hogy a lovagrend valódi története még lenyűgözőbb, mint a fikció.

A történet elsősorban a keresztesek küzdelmét mutatja be a Szentföldön, és ezen keresztül ismerhetjük meg a kor globális, katonai, vallási, politikai és nem utolsó sorban pénzügyi helyzetét, ellentéteit. A sorozat emellett valósághűen ábrázolja a harcos rend mindennapjait is, hogyan éltek, imádkoztak, amikor épp nem harcoltak.

Dan Jones szerint a Templomosok Lovagrendje mai fogalmak szerint egy félkatonai szervezet, egy haditengerészeti alakulat, egy világbank és egy vallási szekta ötvözete lehetne, bukásukat pedig a propaganda, a titkos érdekek és az álhírek középkori változatai okozták. Történetük tehát sokkal több, mint mese és mítosz – inkább egy olyan eseménysorról van szó, ami modern szemmel nézve is nagyon ismerős lehet. De hogyan kezdődött minden? Az HBO-n induló sorozat erre keresi a választ.

A film premierje december 8-án lesz az HBO-n, az HBO GO-n pedig már december 7-étől elérhető lesz az első epizód és mivel most lehetőséged van egy hónapig kipróbálni az HBO GO-t, akkor is beleleshetsz a sorozatba, ha nincs előfizetésed.

Az ingyenes próbahónapért kattints ide: HBOGO.hu