5 eldugott hely Budapesten, ha a természetbe vágysz

5 eldugott hely Budapesten, ha a természetbe vágysz

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 eldugott hely Budapesten, ha a természetbe vágysz

Egy hétvégi séta vagy egy rövid kirándulás a szabadban mindig jó program lehet akár családostól, a pároddal vagy egyedül vágsz neki. Ráadásul nem is kell messze menni, ha ki szeretnétek mozdulni, hiszen akadnak Budapestnek olyan fantasztikus helyei, amiket nem csak történetük miatt, de látványuk miatt is érdemes meglátogatni. Az alábbiakban öt ilyen rejtett kincset mutatunk neked – használjátok ki az ősz utolsó napjait és irány a szabad!

Kiscelli kastély és parkerdő

A belvárostól nem is olyan messze Óbuda és Remetehegy között helyezkedik el a Kiscelli kastély és a hozzá tartozó parkerdő, ami annak ellenére, hogy telepített mégis vadregényes. A barokk stílusú kastélyt a 18. században építették, eredetileg templomként és kolostorként üzemelt. 1910-ben Schmidt Miksa, bútorgyáros vásárolta meg az épületegyüttest és kastéllyá alakítatta át. Az épület ma a Kiscelli Múzeumnak és a Budapesti Történeti Múzeumnak ad otthon.

A parkon át turistaút vezet a kiscelli kálvárián és a Golgota-szoborcsoporton át egészen a Szent Vér-kápolnáig.

Remek hétvégi egész napos program lehet, hiszen a történeti és képzőművészeti kiállítások után egy pihentető sétát tehettek a színes falevelekkel tarkított ősparkban.

Wekerletelep

A XIX. kerületben található Wekerletelep a 20. század elején jött létre a Budapesten dolgozó, főként vidéki gyári munkások számára.

A városrész kialakítási pont a vidékről feltelepült munkásoknak köszönheti sokszínűségét, hiszen az ő igényeiknek megfelelően kellett kialakítani ezt a városrészt. Az épületek népi szecessziós stílusban épültek, ráadásul a házak típusa, anyaghasználata és színe is merőben eltér a tipikus színtelen városi építészettől.

A Wekerlén, a Kós Károly tér 4-es szám alatt található egyébként az a híres épület is, ahol a történet szerint a Barátok Közt című sorozat szereplői élnek.

Filozófiai kert

A Filozófiai kert vagy más néven Filozófusok kertje a budai oldalon, a város felett található, a Grúber József-víztározó oldalában. A kert egyik látványossága a Wagner Nádor szobrászművész által megalkotott öt vallási vezetőt szimbolizáló, valamiféle megmagyarázhatatlan békességet sugárzó szoborcsoport.

De, nem csak azért érdemes ellátogatni ide, hogy a szobrokban gyönyörködjetek, hanem a csodálatos városi panoráma miatt is. A városi látkép este az igazi, ilyenkor a városi fényektől olyan az egész város, mint egy kis ékszerdoboz.

Népszigeti kecskefarm

A Népsziget vagy más néven Szúnyog-sziget a XIII. és a IV. kerület között fekszik. A mintegy 2 kilométer hosszú szigetet a 19. században a Zsilip utca felől Újpesthez kapcsolták. A sziget nyugati oldala a 70-es években még szabad strandként üzemelt, ma már a sziget déli oldalát a vízi sportok szerelmesei, középső területeit a kutyások, a vízpartban gyönyörködni vágyók és kocogók uralják. A déli részen a vasúti híd lábánál a vízművek területén található elkerített területet pedig kecskék uralják. De, hogy miért is vannak itt ezek a kecskék? Nos, az első kecskéket még a terület gondnoka vásárolta azzal a céllal, hogy a nem éppen kis terület gyepét, mint egy bio-fűnyíróként rendben tartsák. A pár darab kecskéből mára egy kisebb állatfarm lett, így már a területen kecskék, tyúkok, libák, némakacsák és pulikutyák is osztoznak.

Mivel az állatok télen-nyáron ott vannak, ezért szinte bármikor szórakoztató családi program lehet. Nyáron pedig a vasúti híd lábánál található Vasmacska büfében hekkezhettek egy hűsítő ital társaságában.

Gázgyári lakótelep

Az Óbudai Gázgyár az Újpesti vasúti hídtól délre az Óbudai sziget bejáratáig tartó 27 hektáros területen helyezkedett el.

A gázgyárat körülvevő lakótelepet az itt dolgozó munkások számára építették 1914-ben, és bár gázgyár már 1984 óta nem üzemel a lakásokban még mindig az egykori gázgyári munkások és családjaik élnek.

Az ősfákkal tarkított telepet egységes színű sárga házacskák tarkítják, melyek zöld nyílászáróikkal olyanok, akár egy tündérmese manóházai.

Ha éppen nincs semmi extra programotok egy naposabb vasárnap délutánra, akkor mindenképpen nézzétek meg ezeket a különleges kis épületeket. És ha kinézelődtétek magatokat, akkor irány a Duna part, ami szintén gyönyörű látványt nyújt az őszi színek kavalkádjában.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!