A legizgalmasabb családi társasjátékok az ünnepi összejövetelekhez

Bodnár Alexa
Írta: ,

A karácsony előtti őrület mind azért van, mert szeretnénk megteremteni a tökéletes, nyugodt ünnepet, ezért ügyeket intézünk, rohangálunk, és túlhajtjuk magunkat a munkában is, hogy a családi ünnepre már ne maradjon semmilyen feladatunk. Amikor azonban elérkeznek az ünnepek, azt vehetjük észre, hogy nem is tudunk hirtelen mit kezdeni a sok időnkkel, és gyakran az egész napos tévénézést választjuk ahelyett, hogy minőségi időt töltenénk a szeretteinkkel. Ha ezt most másképp szeretnéd, akkor érdemes kipróbálnotok néhány szuper családi játékot. Hoztunk ehhez pár ötletet, túl a megszokott táblás játékokon!

Ki vagyok én?

A partyjátékok közül az egyik legnagyobb klasszikus a Ki vagyok én?, amelyet sokan a Becstelen brigantik című filmből ismerhetnek. Semmi másra nem lesz ehhez szükségetek, csak cetlikre, amelyekre mindenki ír egy-egy nevet – ez lehet élő vagy már elhunyt személy, mesehős, kitalált karakter, regényből ismert figura –, a lényeg, hogy az összes játékos számára ismert legyen. Ezután mindenki húz egyet a cetlik közül úgy, hogy ne lássa, mi van nála, majd ezt a homlokára ragasztja.

A játék során minden körben mindenki feltesz egy kérdést, amely segítségével kitalálhatja, kinek a neve van a homlokán (pl. ő egy színész?, kitalált karakter? stb.), és a többiek válaszolnak a kérdésére. A lényeg, hogy minél jobban szűkítve a lehetséges személyek körét eljussunk a megfejtésig.

Most mutasd meg!

Ez gyakorlatilag olyan, mint az Activity, csak a rajzolós-beszédes rész nélkül. A társaságot két részre kell osztanunk ehhez a játékhoz: az egyik csapatból egy ember félrevonul a másik csapattal, akik választanak egy film- vagy könyvcímet, amit majd el kell mutogatnia a saját csapatának. Érdemes időkeretet is szabni, nagyjából 1,5-2 percet.

A legizgalmasabb családi társasjátékok az ünnepi összejövetelekhezKép forrása: AlexLipa/depositphotos.com

A játék szabálya pofonegyszerű: ha bármilyen segédeszközt használ az, aki mutogatja a feladványt – vagy akár rámutat bármire –, esetleg megszólal közben, be kell fejeznie az adott kört, és nem kaphat ekkor pontot a csapata.

Tabu

Ehhez a játékhoz nem kell feltétlenül megvásárolnunk az eredeti, dobozos verziót, helyette mindenkinek gyártania kell néhány kártyát.

A játék lényege, hogy a kártyán szereplő feladványt – ez lehet bármilyen, személy, tárgy, elvont fogalom, alkotás címe, akármi – a játékos, aki kihúzza, úgy magyarázza el a csapattársainak, hogy nem mondja ki a feladványt magát, és az alá írt 5 szó egyikét sem, azaz a tabuszavakat. Ezek a tabuszavak a legnyilvánvalóbb asszociációk közül kerülnek ki, amely a szóhoz társul, hogy ne lehessen olyan egyszerűen elmagyarázni a feladványt. Osszuk tehát itt is két részre a társaságot, és indulhat a játék!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv