Buli van! – Színes fesztiválok hazánkban

Családi Lap
Írta: ,

Nyáron szinte minden hétre jut egy nagyobb fesztivál. Budapest hemzseg a különböző bor-, sör- és gasztronómiai, no meg zenei eseményektől, és a Balatonon sem fog senki program nélkül maradni. Hogyan szórakozunk, miért térünk esetleg évek óta ugyanoda vissza, és mik a szempontjaink egy-egy rendezvény kiválasztásakor? Három, különböző generációhoz tartozó rutinos fesztiválozót kérdeztünk a szokásairól. 

Haverok, buli, sör és csajok

„Nem mindenben vagyok ilyen hűséges típus, de a Balaton Sound és a Sziget legalább öt éve fix pont az életemben – meséli András (28). – A két legnagyobb és legnépszerűbb hazai zenei fesztivál nem olcsó mulatság, a bérletek árából már egy tengerparti nyaralást is ki lehet hozni, én mégis minden évben összespórolom a rávalót.” És hogy miért magyarországi fesztiválokat választ András a tengerparti sütkérezés helyett? „Mert minden évben más, mindig egyszeri és megismételhetetlen élmény mindkettő. Egész évben nem találkozom annyi jó arccal, mint ott, minden este ismeretlen emberekkel bulizunk a koncerteken, és több nyári románcom is szövődött már a Soundon és a Szigeten is – összegzi az informatikusként dolgozó András, hogy miért elképzelhetetlen neki a nyár két kedvenc fesztiválja nélkül. A belépőn kívül számításai szerint még legalább ötven-ötvenezer forint megy el alkoholra és ételre a két helyszínen. Cserébe viszont úgy érzi, hogy képes elengedni az összes munkahelyi stresszt, és teljesen felszabadultan tölteni a szabadságát. „Olyan, mintha egy hétre megállítanád a mókuskereket, amiben egész évben forogsz, és végre úgy telnének a mindennapjaid, ahogy mindig is akartad. Jó zenékkel, sörrel, szép lányokkal. Nincsenek elvárások, teljesen szabad vagy. Például senki nem szól be azért, hogy éppen milyen póló van rajtam, vagy hogy mennyit ittam előző este.”

András két másik barátjával, saját sátorral jár a fesztiválokra, ahol a délelőttök általában alvással és regenerálódással telnek számukra. Ha jó az idő, akkor a Balaton Soundon a tó közelségét is kihasználják, a hideg víz sokat tud segíteni a felébredésben. „Aztán délután kezdődnek újra a koncertek, hozzá pedig csúsznak le az újabb sörök – folytatja fesztiválos élményeit a fiatal férfi. – A Sziget nekem már inkább a hangulatról és a nosztalgiáról szól, amihez a zene amolyan aláfestés, mert az utóbbi években számomra kicsit populárissá vált a zenei kínálata. A Soundra viszont mindig programnaptárral megyek, amelybe órára pontosan beírom, hogy melyik koncerten kell feltétlenül ott lennem.” András egy Sziget- vagy egy Balaton Sound-hét után általában fáradtabban tér vissza dolgozni, mint szabadsága előtt, az élmény miatt ezt mégsem bánja. „Fesztiválra nem aludni jársz, én általában maximum 4-5 órát alszom ilyenkor, meg esetleg még napközben egy-egy órát, ha éppen üresjárat van. Sátorban, hálózsákban amúgy sem túl kényelmes, meg a fesztiválokon ritka, hogy éjjel teljes csönd lenne. Nem olyan, mint egy parton kiterülős nyaralás, de azért szerintem ez is tud pihentetni, engem mindenképp. Még akkor is, ha hazatérés után végigalszom a hétvégét. Egyszerűen annyira pörgősek ott a napok, hogy nem érsz rá gondolkodni, és engem ez kapcsol ki benne a legjobban.”