5 őszi fesztivál, amit kár lenne kihagyni

Írta: ,

A nyári időszak már évek óta a fesztiválokról szól hazánkban, de szerencsére ősszel sem kell teljesen lemondanod a kikapcsolódásnak ezen formájáról. A nagy, zenei fesztiválok helyett ilyenkor inkább az évszaknak megfelelő, gasztronómiai fesztiválok kerülnek előtérbe, illetve azok, amelyek az elcsendesedésre fókuszálnak. Most ezek közül ajánlunk neked néhányat, az ország egész területéről!

Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15-18. Kép forrása: theberry.com

1/5 Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15-18.

Itt az ősz, és ez azt jelenti, hogy elérkezett a szüret, az újbor időszaka is. Ha te is szereted ezt a finom nedűt, de a mámoros kortyok mellett egy kis kultúrára is szomjazol, akkor idén semmiképp se hagyd ki a Szekszárdi Szüreti Napokat, amely egy igazi összművészeti fesztivál, koncertekkel (például: Freddie, 30Y, Bye Alex és a Slepp, Szalóki Ági, Hooligans), tánccal, finom borokkal és ételekkel.

A program leglátványosabb része viszont mindenképpen a szombati szüreti felvonulás lesz, amihez hasonlót nem igazán találunk máshol az országban – itt a Szüret Táncos Párját is megválasztják, akik a rendezvény arcai lesznek egy egész évre.

Everness Indián Nyár, szeptember 15-18. Kép forrása: gyclli.tumblr.com

2/5 Everness Indián Nyár, szeptember 15-18.

Az ősz talán legkülönlegesebb fesztiválja a balatonakarattyai Everness Indián Nyár, amely egy valóban jó program a nyári buli-időszak lezárásához, és a belső nyugalom megteremtéséhez, amellyel felkészülhetsz az őszi-téli hangulatra. A fesztivál úgy aposztrofálja magát, mint egy öt napos felnőtt játszótér, amely során megalkothatjuk a világot, amelyben élni szeretnénk, és megszokásainktól mentesen, tudatosan tapasztalhatjuk meg magunkat és a környezetünket.

A fesztiválon olyan programok várnak, mint tánc és jóga, mozgásprogramok, harcművészet, önfejlesztő módszerek és világzenei koncertek. Ha valódi lazításra vágysz, ami ráhangol az új, dolgosabb időszakra, ez a neked való hely!

Rácalmási Tökfesztivál, szeptember 16-18. Kép forrása: halfbakedharvest.com

3/5 Rácalmási Tökfesztivál, szeptember 16-18.

Bár az amerikai Hálaadás Ünnepe miatt egyre inkább az októberrel szoktuk összefüggésbe hozni a sütőtököt, itthon már 10 éve szeptember második felében vehetünk részt a Rácalmási Tökfesztiválon. Itt tökből készült használati tárgyak között válogathatsz, lesz Tökkirály-választás és töklámpás verseny, ahogy tökből készült ételek, valamint koncertek és előadások is.

Ha pedig tényleg valami igazán különlegesre vágysz, akkor dísztök kiállításon vagy töklámpás bringatúrán is részt vehetsz a három napos fesztivál keretében!

Kossuth Toborzó, szeptember 23-25. Kép forrása: miabonyunk.hu

4/5 Kossuth Toborzó, szeptember 23-25.

Cegléden már 21. alkalommal rendezik meg a hagyományos Kossuth Toborzót, mely Kossuth Lajos híres toborzóbeszédének állít emléket.

Itt a toborzóhoz szorosan kapcsolódó hagyományőrző felvonuláson túl betekintést kaphatsz egy korabeli, 1848-as katonai tábor életébe is.

A korhű programok mellett könnyűzenei és világzenei koncertekkel is várják a fesztiválra látogatókat, többek között fellép Freddie, a Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája és két LGT legenda, Solti János és Karácsony János is, kiegészülve Heinz Gábor Bigával és az Abrakadabra zenekarral.

Sör és Perec Hétvége, szeptember 23-25. Kép forrása: startribune.com

5/5 Sör és Perec Hétvége, szeptember 23-25.

Igazi nyárbúcsúztató hétvégével készülnek a budapesti Rombusz Teraszosok: a Sör és Perec Hétvégén 15 féle csapolt sört és 20 féle perecet kóstolhattok.

A sör és perec mellett a szervezők ígérnek még csocsót, zenét, sörpongot és dartsot is, így a barátokkal egy remek hétvége elé nézhettek, amellyel közösen búcsúzhattok el az elmúlt nyár eseményeitől, egy jó kis nosztalgiázással!