Így oldd meg egy csapásra a lakótárs gondokat!

Írta: ,

Amikor először költözöl el a szüleidtől egy külön lakásba, a berendezkedés, a napi vásárlás, vagy egy lakótárs is mind-mind izgalmas kihívásnak tűnik. Néhány hét után viszont a legtöbben rájönnek arra, hogy valójában kicsit sem könnyű ez az új felállás! Ha laktál már albérlőtársakkal, akkor pontosan tudod, mennyi apró buktatója lehet egy ilyen kapcsolatnak, különösen, ha egy teljesen ismeretlen ember az illető. De ne aggódj, szerencsére a legidegesítőbb helyzeteket is meg lehet oldani – mutatjuk, hogyan! 

Mosatlan hegyek

1/5 Mosatlan hegyek

Probléma: Reggel elmosogattál mindent tányért, este mégis úgy néz ki a konyha, mintha napok óta a közelébe se mentél volna. A lakótársad persze takarításnál is mindig felszívódik.

A Terv: Viccelődj. Említsd meg, hogy mióta anyukád nem mosogat el helyetted, egyre jobban együtt érzel vele. Nyugodtan hozd szóba, hogy esetleg ti is kitalálhatnátok egy módszert a piszkos edényekre.

Például esténként mindenki elmosogatja, amit használt, ha pedig ez valakinél két napig kimaradna, bele kell dobnia egy százast egy perselybe. Ezt persze a hónap végén együtt lekávézzátok.

B Terv: Ha ezt követően sincs változás, szedj össze mindent a konyhából, ami a tiéd, és tárold a szobádban őket.

Persze nem lesz egyszerű elnézegetni a mosatlanokat, de kis időn belül a lakótársad is rájön a hiányzó tányérok okára, és remélhetőleg gyakrabban veszi kezébe a mosogató szivacsot.

Plusz egy fő Kép forrása: OnceWed.com

2/5 Plusz egy fő

Probléma: Már-már ünnepként tekintesz azokra a napokra, amikor egyedül lehetsz otthon, ugyanis a lakótársad barátja heti két-három alkalommal is nálatok alszik.

A terv: Reggel hozd szóba, hogy mostanában rosszul alszol, és mivel vékonyak a falak, minden neszre felriadsz.

Akár azt is hozzáteheted, hogy sok a munkád, és ha szeretne valakit áthívni, legközelebb inkább szóljon róla, hogy úgy tudd beosztani a feladataidat.

B terv: Mondd meg neki nyugodtan, hogy látod, milyen jól megvannak a barátjával az utóbbi időben.

Viszont felmerült benned, hogy a szomszédoktól esetleg a tulajdonos fülébe is eljuthat, milyen gyakori vendég, és emiatt megemelheti a bérleti díjatokat

Ami a tiéd, az az övé is

3/5 Ami a tiéd, az az övé is

Probléma: Egész hétvégén a szüleidnél voltál, de amikor visszamész a lakásba, mégis elfogyott a vajad a hűtőből, és a tusfürdőd fele is hiányzik.

A Terv: Kérdezd meg a lakótársad, nincs-e kedve közösen megvásárolni az alap dolgokat a lakásba. Így az összeget is felezhetitek, és nem kell attól tartanod, hogy miután a saját samponját elhasználta, a tiéd következik.

A hűtőben a legfelső polcot kinevezheted közös területnek is, és oda rakhatod azokat, amiket együtt vásároltatok.

B Terv: Ha az első ötlet nem válna be, kénytelen vagy külön pakolni, ami a tiéd. A fürdőszobai piperéket tedd el a szekrényedbe, a hűtőben pedig címkézd fel az ételeidet.

Ez előbb-utóbb a lakótársadnak is feltűnik majd. 

Zene a maximumon Kép forrása: Aaron Woodall

4/5 Zene a maximumon

Probléma: Rengeteg zeneszámot ismersz, és esténként is a legújabb slágerekre alszol el. A probléma csak az, hogy sosem önszántadból, hanem a lakótársad közreműködésével teszed.

A Terv: Kopogj át kedvesen, hogy nagyon fárasztó napod volt, vagy sok még a munkád mára, és szükséged lenne egy kis nyugalomra.

Azt is hozzáteheted, hogy ha nincs fülhallgatója, te szívesen kölcsönadod addig a tiédet.

B Terv: Egy kis füllentés olykor belefér. Legközelebb említsd meg a lakótársadnak, hogy az egyik szomszédotok panaszkodott a hangos zene miatt, és még az is lehet, hogy szól a tulajdonosnak.

Valószínűleg ezek után lejjebb tekeri a hangerőt.

Égig érő villanyszáma Kép forrása: Flickr, Gretcholi

5/5 Égig érő villanyszáma

Probléma: Lassan meg vagy róla győződve, hogy a házatokat még az űrből is látni lehet, annyi helyen kapcsolja fel a lakótársad a villanyt esténként.

A terv: Amikor megérkeznek a számlák, hozd szóba, hogy mostanában többet kellett fizetnetek a villanyért, és úgy vetted észre, olykor égve maradt itt-ott a lámpa.

Ha nem kifejezetten őt okolod emiatt, hanem közösen próbáljátok megoldani a "rezsicsökkentést", a viszonyotok sem fog romlani.

B terv: Sajnos a legegyszerűbb módszer még mindig az, ha lekapcsolod utána a lámpákat, még akkor is, ha csak a telefonjáért ment ki a konyhából.

Esetleg eljátszhatod, hogy akkor is lekapcsolod, amikor bent van a szobában, mondván, hogy nem vetted őt észre, és már reflexből lenyomod utána a lámpát.

Ha ez sem jön be, esetleg vicces post-iteket is ragaszthatsz a kapcsolókra, hátha ettől már ő is kapcsol!