Év eleji otthon detox - 5 mód, ahogyan fel kellene frissítened a lakásodat

Szőke Angéla
Írta: ,

Egy zöldségturmixos tisztítókúra nem az egyetlen, amivel méregteleníthetsz az újévben: az otthonunkat is érdemes detoxikálni egy hektikus esztendő elteltével, hiszen a lakásban felhalmozott kemikáliák úgy lehetnek károsak egészségünkre, hogy azt észre sem vesszük. A legjobb az lenne, ha az összes erős vegyszert kiirthatnánk a lakásból, de áttérni a kizárólag természetes anyagokra nem megy egyik napról a másikra. A megoldás abban rejlik, hogy apró változtatásokkal haladjunk és lépésenként varázsoljuk otthonunkat egyre tisztábbá és egészségesebbé. Az alábbi 5 tipp jó kezdet arra, hogy méregtelenítsd és felfrissítsd a lakásodat.

A legkárosabb vegyszerek természetesen a durva tisztítószereinkben találhatóak és ezekből egy átlagos háztartás több tucat liternyit használ el évente, pedig természetes anyagokból is remek tisztítószereket kaphatunk, ráadásul olcsó és egyszerű hozzávalókból. Az agresszív szereket használva olyan káros anyagokat lélegezhetünk be, amik például asztmát okozhatnak.

Nemcsak saját egészségünknek, hanem a bolygónak is csak jót teszünk azzal, ha a takarításnál fehér ecetet, citromlevet, szódabikarbónát és kasztíliai szappant használunk. Utóbbi teljesen antibakteriális, mivel zöldségekből kinyert olajakból készül és emiatt teljesen le is bomlik, kímélve a környezetet. 

A természetvédelemmel foglalkozó szervezetek azt tanácsolják, hogyha szeretnénk tenni a környezetért, akkor olyan termékeket vásároljunk, amik nem tartalmaznak foszfátot, klórt és mesterséges illatanyagokat. Napjainkban már szinte minden terméken fel van tűntetve, ha lebomló, újrahasznosított, bio vagy organikus anyagból készült, így könnyű az egészségesebb és természetbarátabb opciót választani.

Az is fontos, hogyha meg szeretnénk szabadulni bármilyen vegyszeres tisztítószertől, azt hogyan tegyük, hiszen ezeket a folyadékokat lehúzni a vécén vagy a mosogatóban szintén nem környezetkímélő megoldás. Ha online utánanézel, találhatsz olyan helyeket, ahol leadhatod ezeket.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba