Őszi rendszerezési trükkök, amikkel harmóniát hozhatsz az év utolsó szakába

Zabolai Margit
Írta: ,
Őszi rendszerezési trükkök, amikkel harmóniát hozhatsz az év utolsó szakába

A nagy vakációzás után az ősz a rendezkedés, a lecsendesülés korszaka, amikor felkészülünk a lassan ránk köszönő hidegebb hónapokra. Ilyenkor talán mindennél jobban vágyunk a harmóniára – tippjeinkkel abban segítünk, hogy kicsit rendet rakj magad körül, és belül is megtaláld a rendet az év utolsó hónapjaira. (x)

 

Falra a naptárat!

Edzések, találkozók, határidők, befizetésre váró számlák – nem könnyű mindent észben tartani, és ha meg is próbálod, szinte biztos, hogy komoly stresszfaktor lesz az időd fejben történő menedzselése. A határidőnapló jó ötlet, de még könnyebben fogod átlátni a napjaidat, ha kiteszel egy letörölhető táblát a falra, táblázat formájában felrajzolód rá a hét napjait, és beírod a teendőket.

Ha mágneses megoldást választasz, akár a feladásra váró leveleket vagy a bevásárlólistát is ide tűzheted, ha pedig reggel, induláskor rápillantasz, azt fogod érezni, hogy pontosan tudod, mit kell aznap elvégezned, hová kell beugranod, mikor hol leszel, így pedig kevesebb lesz a kapkodás, a bizonytalanság okozta stressz, és a „biztosan elfelejtettem valamit” kellemetlen érzése.

Csillogó padló, tágasabb tér

Ősszel, amikor egyre több időt töltünk a lakásban, és egyre rövidülnek a napfényes órák, a benti fénynek és térérzetnek különösen nagy szerepe lesz. Pakolj el mindent a padlóról, ami nem oda való, tedd a szekrénybe a fölösleges tárgyakat, rejtsd az ajtó mögé az összecsukott szárítót. Ha a lakás szellősebb, nagyobbnak, levegősebbnek is érződik majd, így sokkal kellemesebben érzed magadat a négy fal között is.

Vedd elő a kisebb lámpákat, fényfüzéreket, mert itt az ideje megvilágítani az eldugottabb sarkokat is! Igyekezz tisztán tartani a padlót, mert a tiszta felületről visszatükröződő fény az egész helyiséget tágasabbnak és világosabbnak érezteti. Persze, amikor egyre gyakoribb odakint a sár, ez nem olyan könnyű feladat – megkönnyítheted a dolgodat, ha egy olyan porszívót választasz, ami nem csak a koszt szedi össze a padlóról, de egyúttal fel is mos, ráadásul, mivel zsinórja sincs, kis helyet foglal, és könnyen elpakolható a takarítás után.

Bien tipp: A Philips SpeedPro Max Aqua egy könnyű kézi porszívó, ami gyors és alapos takarítást tesz lehetővé anélkül, hogy a zsinórral kéne bajlódnod, a tartozékként csatolt felmosófejjel pedig te döntöd el, hogy csak porszívózol, vagy az extra erősen szívó porszívófejet egy felmosó is kövesse.

Rendet a hűtőbe!

Ha nyáron nem is esett jól a tűzhely mellett állni, most itt az ideje a főzőcskének! A nyári habzsi-dőzsi után egyébként is jót fog tenni, ha egy kicsit jobban odafigyelsz magadra, és arra, hogy mit eszel, ehhez viszont az kell, hogy pontosan tudd, mi van otthon, és miből mit fogsz főzni. Takarítsd ki a hűtőszekrényt, nézd át az ételeket, és ha tudsz, különíts el helyet a zöldségeknek, salátáknak, húsoknak és tejtermékeknek. Így nem csak azt fogod pontosan tudni, hogy mit hol keress, de azt is könnyebben észreveszed, ha fogytán van a joghurt, és nem felejted el, hogy tegnap vettél csirkemell filét.

Ha átláthatóbb a hűtőd, a heti étkezést is könnyebb megtervezni, kevesebb mindent dobsz ki, tudatosabban étkezel, ez pedig nagy mértékben kihat a közérzetedre is!

Szabadulj meg a kacatoktól!

Ne csak a szem előtt lévő területekre koncentrálj! Nézd át a fiókokat, szánj egy estét arra, hogy átválogatod a dokumentumokat, papírokat, kidobálod, ami már nem kell, és rendszerezed azt, ami igen. Nézz be a konyhaszekrénybe és a kamrába is, itt is dobáld ki a lejárt szavatosságú termékeket, és rendszerezd a megmaradókat.

Mielőtt mindent visszapakolsz, használd ki az alkalmat arra, hogy kitakarítod a ritkán takarított, nehezen hozzá férhető helyeket! Válassz olyan porszívót, ami bármikor kézi porszívóvá alakítható, integrált kiegészítőinek köszönhetően pedig a nehezen elérhető helyeken, a fiók mélyén, a kamra felső sarkában, a kanapé szegletében is eléri és beszippantja a port, pókhálót, állatszőrt.

Új gardrób

Az évszakváltással ideje félretenni a rövidnadrágokat és nyitott szandálokat, és elővenni a vékonyabb pulcsikat és bokacsizmákat. Válogasd át a gardróbodat, nézd át, hogy mik azok a szezonális ruhák, amik még hordhatóak, amikről pedig úgy gondolod, hogy már nem fogod felvenni őket, add vagy adományozd el.

Ha reggelente magabiztosan lépsz ki az ajtón, az az egész napodra jó hatással lesz, ehhez viszont az kell, hogy magabiztosan kezeld a gardróbodat.

Ha pontosan tudod, hogy mi van a szekrényedben, illetve, hogy mit hol találsz, sokkal könnyebb dolgod lesz a reggeli öltözéskor, és még az is lehet, hogy nagy örömmel veszel fel olyan darabokat is, amikről már el is felejtetted, hogy a szekrényedben lapulnak.

Kép: AndrewLozovyi/depositphotos.com, Shutterstock

Advertisement

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv