3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Zabolai Margit
Írta: ,
3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Nem kell mindennel egyetlen nap alatt végezned, ha egy hosszú hétvégét szánsz a lakás kitakarítására, akkor kényelmes tempóban, átgondoltan haladva ragyogó otthonod lehet. Mutatjuk, szerintünk hogyan érdemes hozzáfogni! (x)

 

Első nap: legyen rend!

Nem egyszerű dolog úgy takarítani, hogy lépten-nyomon meg kell állni valamit elpakolni. Bármekkora is benned a lendület és az elszántság, ne ess egyből neki a dolognak, szánj időt arra, hogy előbb csinálsz egy mini lomtalanítást: fogj egy nagy szemeteszsákot és egy dobozt vagy bármilyen nagyobb tárolót, lehet a szennyes kosár, vagy akár egy lavór is, és járj végig a lakáson, szobáról szobára haladva.

Amit tudsz, tegyél a helyére, a szemetet, lejárt holmikat, üres flakonokat, felesleges kacatokat dobd a szemeteskosárba, amiről pedig hirtelen nem tudod, hol a helye, azt csak dobd rögtön a tárolóba, egyelőre ne állj meg töprengeni fölöttük.

Ha mindennel végeztél, vidd le a szemetet – előtte azért érdemes egy pillantást vetni rá, és a műanyagot meg a papírt gyorsan külön szedni, hogy azt a szelektív kukába tehesd! – majd ülj le, és szortírozd ki a tároló tartalmát, keresd meg mindennek a helyét. Ha ezzel megvagy, mindent elpakoltál, akkor a lakás máris jobban néz ki, és elő van készítve a terep a másnap kezdődő, tényleges takarításhoz.

Második nap: legyen terved!

A takarítás második napjára érdemes időzíteni azokat a feladatokat, amiket nem végzel el minden héten, csak a nagyobb takarítások idején. Sokat segít, ha előre összeírod, hogy mit szeretnél megcsinálni, és készítesz egy időrendi tervet. Adunk is egy példát!

1. Érdemes például befújni tisztítószerrel a sütőt vagy a konyhai csempét, és aztán leszedni a függönyöket, hogy elindítsd a mosást. A tisztítószereknek így van ideje kifejteni a hatásukat, mire pedig a konyhával végzel, és a nappalit is portalanítottad, lepókhálóztad, az ablakokat lemostad, addigra lejár a mosás, és a már tiszta, portalan helyiségben akaszthatod vissza a függönyöket.

2. Most befújhatod tisztítószerrel a fürdőszobát, mielőtt leszeded a kanapén lévő párnák huzatát, vagy ha lehet, akkor magát a kanapéhuzatot is, és elindítasz egy újabb mosást.

3. Ekkorra elkezdheted a fürdő takarítását, és mire végzel, lejár a gép is.

Haladj így helyiségről helyiségre, mindig szem előtt tartva, hogy lesznek a takarításban „üres járatok”, amikor egy tisztítószer hatóidejére, vagy valamelyik gépre vársz, és ezeket is érdemes kihasználni. Általános szabály, hogy haladj helyiségről helyiségre, fentről lefelé, balról jobbra a takarítás során, így semmi nem marad ki, és nem fogsz össze kenni semmit, amit egyszer már megtisztítottál.

Bien tipp: Egy jó porszívó hatalmas segítség lehet az otthonod tisztán tartásában a hétköznapokon és a nagytakarítások alkalmával is. A Philips SpeedPro Max Aqua gyors és alapos takarítást tesz lehetővé, hiszen a vezeték nélküli készüléket bármikor könnyen előkaphatod, 360 fokban, rendkívüli teljesítménnyel szívó feje pedig a legmakacsabb szennyeződéseket is felkapja minden padlótípusról.

Mivel egy mozdulattal kézi porszívóvá alakítható, kiegészítőivel pedig a nehezen hozzáférhető helyekre is befér, és az állatszőrt is gond nélkül összeszedi, több fronton is megkönnyíti a takarítást, és sok háztartási eszközt kiválthatsz vele – még a felmosót is, hiszen a porszívófej mögé csatlakoztatható, mágneses felmosórendszerrel egyetlen mozdulattal végezheted el a porszívózást és a felmosást is. A víztartály 60 négyzetméter felmosásához elegendő vizet tartalmaz, a szennyeződéseket a mosható mikroszálas törlőkendő gond nélkül eltávolítja. A porzsák nélküli technológia hatékonyan választja szét a levegőt a kosztól, allergiásoknak receptre írnánk fel.

Harmadik nap: az utolsó simítások

Ha a nagyobb feladatokkal megvagy, érdemes elvégezni az olyan kisebb munkákat, amelyeket egyébként is szoktál: vidd le a szemetet, nézd át és takarítsd ki a hűtőt, szellőztesd ki alaposan a lakást, végül porszívózz és moss fel, és használd ki, hogy most minden különösen tiszta. Gyújts meg egy illatgyertyát, vagy tegyél friss virágot a vázába, hogy még jobban kiemeld otthonod szépségét, hiszen azért takarítottál, hogy most élvezd a tiszta, szép, rendezett otthon előnyeit.

Advertisement

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!