Vidd a világot a lakásodba, avagy ilyen csodásan mutatnak a térképek a falon

Írta: ,

Sokan nem gondolnak a térképekre a dekoráció szerves részeként, pedig ezek a díszek nem csak akkor tökéletesek, ha igazi világutazó vagy. A gyerekszobát éppúgy feldobják, ahogy az étkezőt – meríts ihletet az alábbi inspirációkból!

Gyerekszobába festve

1/5 Gyerekszobába festve

A gyerekeket könnyebben rá tudod venni a földrajztanulásra, ha ilyen játékos formában dekorálod számukra a falat.

A térkép természetesen itt is pontos, de vidám, élénk színű, és mivel különféle jelképekkel, szimbólumokkal van társítva,  a tanulás valóban gyerekjáték lesz.

Csak tőled és a gyermek korától függ, az adott dekorációt mire hegyezed ki: jöhetnek az állatok, az építmények, a főbb városok, vagy éppen az országok.

Felfesthetitek a földrészek, óceánok neveit, vagy akár a különféle éghajlatokat is jelölhetitek.

Ha sokat utaztok, akkor jó ötlet a tervezésbe bevonni a gyerkőcöket, már előre megnézhetitek, merre fogtok nyaralni, utólag pedig bejelölhetitek, hol jártatok.

Természetesen nem csak a világtérkép megfelelő erre a célra, egy-egy ország megfestésével is feldobhatjátok a gyerekszobát.

Étkezőbe is tökéletes

2/5 Étkezőbe is tökéletes

A térkép tökéletesen mutat az étkezőben, vagy bármelyik felnőtt lakrészben, ezért messze nem csak a gyerekszobában érdemes támaszkodni rá.

A festésen túl természetesen a hagyományos megoldáson is gondolkozhattok, és néhány léc segítségével még a nagyméretű képet is könnyen rögzíthetitek a falon.

Ez kétségtelenül kevesebb munkát igényel tőletek, ráadásul a térkép garantáltan pontos és élethű lesz.

Kísérletezgethettek a különféle térbeli hatásokkal – ahogy itt láthatod, a térkép két oldala már eleve ívelt, pont olyan, mint a régi földrajzatlaszodban.

Ez rendkívül különleges hatással lehet a kisméretű étkezőtökre, főleg akkor, ha a térkép segítségével egy teljes falat beborítotok (és a vidám színekhez illően a további kiegészítőket is összeboronáljátok).

Csodás vaktérképek

3/5 Csodás vaktérképek

Még mindig az étkezőnél járunk, ám ezúttal sokkal modernebb és letisztultabb formában mutatjuk meg neked a térképek nyújtotta lehetőségeket.

A körvonalak és a vaktérképek remekül mutatnak az újépítésű lakásokban, ráadásul igazán könnyen testre szabhatóak. Mivel ennyire egyszerűek, bármilyen formában feldobhatjátok őket.

Ha kellően nagy térképet választotok, kitűzhetitek rá a nyaraláson készült fotóitokat, esetleg jelölhetitek a következő helyszíneket, úti célokat.

Amennyiben nincs további tervetek a térképpel, csupán így, natúran gyönyörködnétek benne, természetesen azt is megtehetitek – ráadásul ebben az esetben a kisebb felület is bőségesen elegendőnek bizonyul.

Így ez a látványos elem akkor is csodásan feldobhatja a lakásotokat, ha csupán egy kisebb méretű falfelületet tudtok a számára biztosítani.

Képek és textilek

4/5 Képek és textilek

Manapság nagy divatja van azoknak a képeknek, amik nem egyben ölelik körbe a falat, hanem több kisebb részből állnak össze, és együttesen alkotnak egy egészet.

Természetesen ez az elgondolás a térképek esetében is tökéletesen működik – ezt láthatod a mellékelt fotón.

Ennél a megoldásnál további extra, hogy nem csupán a kép alapja textil, a térkép maga is kisebb anyagrészekből áll össze.

Ez festett formában szintén remekül működhet, de ha nem áll tőled távol a patchwork technika, akkor ez egy tökéletes inspiráció lehet számodra.

Ha igazi művészlélek vagy, bátran boronáld össze az egymástól eltérő módszereket: az alapot biztosítsd a textilek segítségével, majd festékkel egészítsd ki a térkép apróbb, részletesebb elemeit.

Anyagok újragondolva

5/5 Anyagok újragondolva

A korábbi megoldáshoz hasonlatos ez a technika is, ám itt nem feszített vászon, hanem egy lepedő biztosítja az alapot. Emiatt ez a térképes dekoráció inkább a kevésbé feszes és nem túl modern otthonokba való, jobban megállja a helyét az inkább egzotikus, fiatalos lakásokban.

A megfelelő alap kiválasztása után jöhetnek a különböző színű és mintájú anyagmaradékok – ezeket már csak méretre kell vágnod, és felragasztanod, vagy felvarrnod az előzőleg felrajzolt vaktérképre.

Ezzel tulajdonképpen már el is készültél! Persze ne számíts teljesen méretarányos és pontos végeredményre, de ennél a megoldásnál nem is az a cél, hogy mérnökök elemezzék a dekorációdat.

Mint a legtöbb saját kezűleg készített dísznél, itt is az egyediség és a fantázia az, amit díjazni kell.