Van pár „lejárt” lemezed? Így hasznosíthatod újra őket

Van pár „lejárt” lemezed? Így hasznosíthatod újra őket

Címlap / Otthon / Dekor / Van pár „lejárt” lemezed? Így hasznosíthatod újra őket

Ha van otthon néhány régi lemezed, amit valószínűleg már soha többé nem fogsz meghallgatni, számos módja van annak, hogy újrahasznosítsd őket, és menő tárgyakat készíts belőlük. Összegyűjtöttünk neked néhány DIY ötletet, hátha kedvet kapsz egy kis retro hangulatú lakásdekoráláshoz!

Álomfogó

A kisebb méretű lemezekből csodálatos álomfogó készülhet.

Nem lesz másra szükséged, csak a lemezre, a stílusodnak leginkább megfelelő, kerek gyöngyökre, díszekre, tollakra, néhány bőrmadzagra, és egy felmelegített csavarhúzóra.

A csavarhúzót legkönnyebben gyertyával tudod felhevíteni – ennek segítségével fúrhatsz majd lyukakat a lemezbe.

Ha ezzel megvagy, ízlésed szerint fűzd rá a lógó díszeket, és készíts neki egy akasztót is, hogy a ágyad fölé függeszthesd.

Bortartó

Remek bortartó készülhet néhány nagyobb lemezből – ehhez a bakeliteket meg kell olvasztanod, hogy formázni tudd őket. Mivel ez a fajta műanyag nagyon könnyen megolvad, elég, ha forró vizet töltesz a mosogatóba vagy egy hőálló üvegtálba, és abban áztatod kis ideig a lemezt úgy, hogy a víz félig ellepje.

Ha már kellőképpen olvadt a lemez, egy palack segítségével formázd meg, majd a száradás, megszilárdulás után fúrd fel a falra egymás alá az elkészült darabokat. Ha vékonyabb palackon formázod a bakeliteket, akkor üvegtartó helyett újságtartóként is használhatod őket.

Könyvtámasz

Ehhez a mutatós könyvtámaszhoz két régi lemezre lesz szükséged, melyeket a forró vizes technikával kell majd megolvasztanod, úgy nagyjából az alsó harmadukig.

Ha ezzel elkészültél, egy fa vonalzó segítségével hajts élt a lemezekbe úgy, hogy egy derékszöget kapj.

Az elkészült könyvtámaszokat teheted a polcra, de az asztalon is nagyon jól fog mutatni, főként, ha régebbi, kopottabb könyvekkel töltöd majd fel.

Fali dekor

A legegyszerűbb módja annak, hogy új életet adj a régi lemezeknek, ha a falon készítesz belőle dekorációt.

Mi egy olyan ötletet ajánlunk, amelyhez szükséged lesz fekete öntapadós fóliára is, melyből egy kislány alakját kell kivágnod, aki a lemezeket lufik módjára fogja majd tartani.

Ha a lemezeid közepén lévő címkék nem túl szépek, nyugodtan ragassz a helyükre színes korongokat.

A dekorációhoz előbb rakd fel a falra a kislány-mintát, majd fúrd, illetve szegeld fel a lemezeket egy csokorba, és fekete madzag segítségével vezesd őket a kislány kezébe.

Óra

Ehhez a fali órához egy nagyobb bakelitre, némi akrillfestékre, és egy hobbiboltban beszerezhető óraszerkezetre lesz szükséged.

Értelemszerűen a lemezt a mutatók és a szerkezet közé kell beszerelned, mivel ez lesz majd az óra számlapja. Akrillfestékkel festhetsz rá számokat, vagy akár mintákat is, például hangjegyeket.

Ha elég kreatív vagy, akár egy egész képet is festhetsz a lemezre több szín segítségével, amelyen természetesen a zenei minták mutatnak majd a legjobban.

Ülőke vagy dohányzóasztal

Egy egyszerű, támla nélküli kerek székből csodálatos retro ülőkét vagy dohányzóasztalt varázsolhatsz némi ragasztó és egy nagy bakelitlemez segítségével.

A lemezt tisztítsd meg, majd egy fényes lakkspray-vel fújd le, mielőtt ráragasztod a székre.

Arra figyelj, hogy a lemez ne lógjon túl a szék ülőrészén, mert akkor könnyen lepattanhat a széle. Ha dohányzóasztalnak használnád az új bútorodat, annál ez nem jelent nagy problémát, csak ne tegyél a szélére túl nehéz tárgyakat.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!