Van pár „lejárt” lemezed? Így hasznosíthatod újra őket

Bodnár Alexa
Írta: ,

Ha van otthon néhány régi lemezed, amit valószínűleg már soha többé nem fogsz meghallgatni, számos módja van annak, hogy újrahasznosítsd őket, és menő tárgyakat készíts belőlük. Összegyűjtöttünk neked néhány DIY ötletet, hátha kedvet kapsz egy kis retro hangulatú lakásdekoráláshoz!

Álomfogó Kép forrása: etsy.com

A kisebb méretű lemezekből csodálatos álomfogó készülhet.

Nem lesz másra szükséged, csak a lemezre, a stílusodnak leginkább megfelelő, kerek gyöngyökre, díszekre, tollakra, néhány bőrmadzagra, és egy felmelegített csavarhúzóra.

A csavarhúzót legkönnyebben gyertyával tudod felhevíteni – ennek segítségével fúrhatsz majd lyukakat a lemezbe.

Ha ezzel megvagy, ízlésed szerint fűzd rá a lógó díszeket, és készíts neki egy akasztót is, hogy a ágyad fölé függeszthesd.

Bortartó Kép forrása: recyclart.org

Remek bortartó készülhet néhány nagyobb lemezből – ehhez a bakeliteket meg kell olvasztanod, hogy formázni tudd őket. Mivel ez a fajta műanyag nagyon könnyen megolvad, elég, ha forró vizet töltesz a mosogatóba vagy egy hőálló üvegtálba, és abban áztatod kis ideig a lemezt úgy, hogy a víz félig ellepje.

Ha már kellőképpen olvadt a lemez, egy palack segítségével formázd meg, majd a száradás, megszilárdulás után fúrd fel a falra egymás alá az elkészült darabokat. Ha vékonyabb palackon formázod a bakeliteket, akkor üvegtartó helyett újságtartóként is használhatod őket.