Vagány, praktikus DIY-polcok – Így készítsd el őket!

Írta: ,

Ha nem riadsz meg egy kis barkácsolástól és szeretnéd feldobni a lakásodat egy saját készítésű, vagány polccal, próbáld ki DIY-ötleteink valamelyikét!

Cuki pink pakolós Kép forrása: brit.co

1/5 Cuki pink pakolós

Ha van egy egyszerű, téglalap alakú, fedél nélküli fa dobozod – akár egy megunt fiók is jól jöhet –, dobd fel egy hasonlóan vagány színnel, mint ez a pink, és mázold le vele az oldalait.

Ha megszáradt, attól függően, hogy milyen pozícióban szeretnéd a falra rakni, a két egymással szembeni oldalán azonos magasságban fúrj egy lyukat – ehhez szükséged lesz egy fúróra, vagy egy férfire, aki megcsinálja helyetted.

Ezzel viszont tulajdonképpen kész is a polc – már csak annyi a dolgod, hogy egy erős madzagot vagy vékonyabb kötelet átbujtatsz a lyukakon, rögzíted a végüket egy atombiztos csomóval, és felfüggeszted a falra (célszerű egy erősebb akasztót választanod ehhez).

Türkiz tároló Kép forrása: etsy.com

2/5 Türkiz tároló

Ha akad otthon elfekvőben néhány deszka, barkácsolj belőle ilyen különleges, mutatós polcot! Első lépésként csiszold le egy kicsit, majd fesd a deszkákat a kívánt színre. Ha megszáradtak, helyezd őket egymás mellé abban a pozícióban, ahogy majd látni szeretnéd őket polcod hátlapjaként. 

Ezután rögzítsd egymáshoz a deszkákat – ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, ha a deszkák hátoldalára keresztbe teszel két vékonyabb lécet, amihez hozzászögelheted őket.

Ezután nincs más hátra, mint magát a polcot ráerősíteni a hátlapra, ami az előzőeknél kicsit bonyolultabb, ugyanis a polc, azaz a deszka élét kell a hátlaphoz szögelned, még pedig úgy, hogy az előzőekhez hasonlóan a fonákon dolgozva ütöd a szöget a deszka élébe.

Rafinált hatszögek Kép forrása: abeautifulmess.com

3/5 Rafinált hatszögek

Ehhez a polchoz több időre és türelemre lesz szükséged, de a látvány miatt igazán megéri! Vékonyabb fa lemezekből érdemes összetákolnod, melyeket legjobb, ha méretre vágatsz egy asztalossal – vagy ügyes kezű ismerőssel –, ügyelve arra, hogy a szélek ne derékszögben, hanem rézsút legyenek elvágva.

Ha ehhez hasonló, hatszögű alakzatokat szeretnél, illeszd össze a léceket az élüknél fogva, majd csavarozd egymáshoz az elemeket (ehhez hasznodra lehet egy elektromos csavarozó). A polcot a legfelső elemeknél érdemes a falhoz rögzítened – a legjobb, ha veszel egy derékszögű pántot, melynek egyik felét a falhoz, másikat pedig a polchoz csavarozod (ezt a megoldást látod a képen is!). Érdemes két-három helyen is rögzíteni, hogy biztosan tartson.

4/5 Gyümölcsös láda újragondolva

Gondoltad volna, hogy ilyen letisztult, szép polcrendszert kapsz, ha ugyanolyan méretű gyümölcsös ládákat az oldalukra állítva egymás tetejére helyezel?

A lényeg, hogy tényleg ugyanolyanok legyen, az összhatás érdekében nem árt lecsiszolni és lefesteni őket, és már pakolhatod is egymásra (az IKEA-ban is lehet kapni direkt polcként használatos ládikákat).

A rögzítéshez ez esetben is csavarozást ajánlunk, mind egymáshoz, mind pedig a falhoz!

Helytakarékos háromszögpolc Kép forrása: diyyourcrafts.com

5/5 Helytakarékos háromszögpolc

Ha hely szűkében vagy, minden sarkot ki kell használni – ez esetben szó szerint, ugyanis ez az egyforma háromszögekből álló jópofa polcrendszer csak a sarokban mutat.

Vágass egyenlő szárú háromszögeket falemezből, és már szögelheted is őket a falra, nincs is más dolgod, és kész a polc.