Tudod, mi az a kapszulagardrób? Így lehet neked is!

Írta: ,

Veled is előfordult már, hogy órákat álltál otthon a szekrényed előtt, és hiába dőltek ki belőle a ruhák, úgy érezted, nincs mit felvenned? Ha most heves bólogatásba kezdtél, akkor itt az ideje, hogy te is kapszulagardróbra válts!

Mi is az a kapszulagardrób? Kép forrása: camillestyles.com

1/5 Mi is az a kapszulagardrób?

A kapszulagardrób tulajdonképpen olyan, mint a lakberendezésben a minimál stílus – mindennek megvan a helye, a miértje és minden okkal kerül oda, ahova.

A szekrényedre kivetítve ez azt jelenti, hogy csak és kizárólag olyan ruhákkal töltöd meg a fogasokat, amikben tökéletesen érzed magadat, amik passzolnak a stílusodhoz, az alakodhoz, az alapszíneidhez. 

Egy kapszulagardrób esetében tehát sokkal többet számít a minőség, mint a mennyiség: nem az a lényeg, hogy minden nap teljesen új összeállításban jelenj meg, hanem az, hogy meglévő darabokat igazán sokoldalúan használhasd fel.

Hova tartozol? Kép forrása: theeverygirl.com

2/5 Hova tartozol?

Amint írtuk, először is azt kell meghatároznod, alkatilag hova sorolhatod magadat. Biztos te is unottan olvasod, mi áll jól a körte, vagy éppen az alma alkaton, de vajon alkalmazod is ezeket a fontos praktikákat?Ha nem, akkor itt az ideje, hogy ismét átböngészd az alapszabályokat, és nekiállj szelektálni! 

De mondunk még egy sokkal egyszerűbb ötletet a kapszulagardróbod első lépéseihez: pakolj ki mindent a szekrényedből, és csak azokat a ruhákat tedd vissza, amikről úgy érzed, imádod őket viselni!

Ha a szelektálás első része megvan, az említett alapszabályokat majd alkalmazhatod a vásárlás során. De ne feledd: próbálni, próbálni és próbálni!

 

Évszaktípusok Kép forrása: themerrythought.com

3/5 Évszaktípusok

A fazonokkal még csak-csak boldogulhatsz, hiszen az emberek többsége azért látja a tükörben, mégis mi az, ami kiemeli előnyös vonásait, és mi az, ami felhívja a figyelmet a hibákra. De mi a helyzet a színekkel? Sokan nem foglalkoznak velük, pedig nagyon is fontos, milyen árnyalat kerül az arcod közelébe.

Attól függően, melyik évszaktípusba tartozol, egy rosszul megválasztott szín sápaszthat, míg a jól eltalált árnyalat kifejezetten üdének mutathat. Az oldalunkon sok hasznos tanácsot találsz ahhoz, hogy behatárolhasd magadat, de itt is majd a próba fog igazán segíteni. Állj természetes fényben a tükör elé, és nézd meg, egy-egy ruhád színe hogyan hat a megjelenésedre!

 

Stílusirányzatok Kép forrása: teentimes.com

4/5 Stílusirányzatok

Ha követted a szempontokat, akkor most már pontosan tudod, milyen fazon és színvilág áll közel hozzád. Ez már hatalmas lépés ahhoz, hogy neked is kapszulagardróbod lehessen!

A következő pont, hogy kijelölj egy stílust irányzékként. Mi az, ami jellemző rád, illetve mi az, amit sugallni szeretnél a környezeted számára? Nőiességet? Sportos jegyeket? Esetleg a hivatalos öltözék az, amit megkövetel a beosztásod?

Persze nem árt, ha minden alkalomra tartogatsz egy-két szettet, de az alapot annak megfelelően kell felépítened, ami igazán jellemző rád. Semmi értelme erőltetni a túlságosan is nőies ruhákat, ha az egyáltalán nem passzol az életmódodhoz, és fordítva: nincs szükséged kiskosztümökre, ha sosem hordod őket…

A gardrób felépítése Kép forrása: themerrythought.com

5/5 A gardrób felépítése

Most, hogy már ismered magadat, tudod, mit szeretnél elérni, jöhet a tényleg kapszulagardrób-építés! Nem javasoljuk, hogy gyors elhatározásodban minden ruhádat kidobáld (bőven elég, ha félreteszed őket), de fontos, hogy a szelektálás után csak azokat rakd vissza a szekrényedbe, amik az előbbi szempontoknak megfeleltek (méret, szín, stílus, fazon). Ha ezzel megvagy, máris láthatod miből mennyi áll a rendelkezésedre, és nekiláthatsz a bevásárló listának.

Mennyit vásárolj? Nincs erre vonatkozó aranyszabály, de általánosan igaz, hogy mindenből legfeljebb 5-6 darabra van szükséged. Tehát ennyi nadrág, pulóver/kardigán, ruha, rövid- és hosszú ujjú felső, vagy bármi más alapdarab kerüljön elérhető közelségbe. Természetesen évszakra szabva!