Trendi DIY párnahuzatok, amiktől hívogatóbb lesz a kanapéd

Írta: ,

Télen különösen jól esik bekuckózni a kanapéra – ha pedig ilyen hívogató, saját kézzel készített párnák díszítik a szófát, akkor még kellemesebb élmény lesz egy puha takaró alatt összekucorodni itt.

Jégfestés Kép forrása: etsy.com

1/5 Jégfestés

Egy vízhatlan ládába tegyél valamilyen rácsot, például olyat, amin az edényeket szárítod.

Erre tedd rá összegyűrve a párnahuzatot, majd halmozz rá 5-6 centi vastagon jégkockákat.

A jégkockák tetejére szórj vízben oldódó festékport, majd hagyd, hogy a jég elolvadjon.

Hideg vízben mosd át a textíliát, majd kiterítve hagyd teljesen megszáradni. Vigyázz, mert amíg nedves, addig még fog a festék! Ilyen gyönyörű, színátmenetes minta lesz a végeredmény.

Csipkével, romantikusan Kép forrása: burlapandblue.com

2/5 Csipkével, romantikusan

Ha van egy régi, kissé unalmas párnahuzatod és egy darab csipkéd – akár egy régi függönyből vagy asztalterítőből –, akkor fantáziád szerint dekorálhatod vele a párnahuzatodat.

Kicsit vintage jellegű, romantikus hangulatot idézhetsz meg ezzel, és egy szívedhez közel álló, de eddig a szekrény mélyén porosodó anyagba is új életet lehelhetsz.

Mókás szarvasok Kép forrása: etsy.com

3/5 Mókás szarvasok

Egy régi flaneling és egy modernebb, fényes anyag találkozásával igazán egyedi hangulatot teremthetsz, de persze rád van bízva, milyen színekből és mintákból készíted el ezt a jópofa párnahuzatot.

Ha az alap huzatot is te csinálod, a legegyszerűbb, ha boríték-huzatot készítesz – ezt még varrni sem kell, kétoldalú textilragasztóval is a megfelelő formára igazíthatod a huzatot, amire aztán rávarrhatod a sablonból kivágott mintát.

Szívhez szóló üzenet Kép forrása: realsimple.com

4/5 Szívhez szóló üzenet

Személyessé teheted a párnáidat, ha mindegyikre személyes üzenet is kerül. A betűsablont bárhonnan letöltheted, de akár a számítógépeden lévő szövegszerkesztőt is használhatod.

A kinyomtatott szöveg betűit vágd ki, majd a lyukas papírt használd sablonnak a kiterített huzaton. Érdemes először egy ceruzával, halványan felrajzolni a mintát, majd a papírt eltávolítva, a ceruzavonalakat követve elkészíteni a feliratot egy textildíszítő tollal.

Tartósabb lesz az eredmény, ha az elkészült és megszáradt mintát még egyszer át is vasalod.

Modern mintás Kép forrása: etsy.com

5/5 Modern mintás

A nyomott minták nagyon divatosak mostanában, és nem is gondolnád, hogy mennyire egyszerű elkészíteni őket!

Pedig éppen azok, amiknek hangzanak: nyomott minták, amiket akár egy krumplinyomdával is elkészíthetsz, így szó szerint egy ovis is képes lenne megalkotni ezt a trendi huzatot.

Csak arra kell figyelned, hogy amíg a festékkel matatsz, a textil vízszintes felületen, és végig kifeszítve legyen, de ehhez elég, ha az asztalra rakod, és kisebb nehezékeket teszel a négy sarkára. Száradás után ezt is érdemes átvasalni, hogy tartósabb legyen a minta.